Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Pestycydy w owocach i warzywach – jak sobie z nimi radzić?

Słyszeliście kiedyś o czystej piętnastce i brudnej dwunastce? To poradnik dla konsumentów – lista owoców i warzyw najmniej oraz najbardziej podatnych na pestycydy. Zobaczcie, które rośliny warto kupować w sklepach oraz na targach z organiczną żywnością, a przy których miejsce zakupu nie ma znaczenia.

Wspomniany poradnik jest corocznie publikowany przez amerykańską organizację EWG.org (The Environmental Working Group). Od 20 lat edukuje ona i walczy o zmianę prawa w USA w obszarach – ochrona środowiska, żywność, rolnictwo, zdrowie dzieci, energia i woda.

.

Czysta piętnastka – te owoce i warzywa nie wchłaniają pestycydów

Więc do facto nie ma znaczenia gdzie je kupujecie.

  • awokado
  • kukurydza
  • ananas
  • kapusta
  • słodki groszek
  • cebula
  • szparagi
  • mango
  • papaja
  • kiwi
  • bakłażan
  • melon miodowy
  • grejpfrut
  • melon cukrowy – cantaloupe
  • kalafior

 

Brudna dwunastka – czyli owoce i warzywa, które bardzo chłoną pestycydy

Te warto kupować s sklepach lub na targach z organiczną żywnością

  • truskawki
  • jabłka
  • nektarynki
  • brzoskwinie
  • seler naciowy
  • winogrona
  • czereśnie/ wiśnie
  • szpinak
  • pomidory
  • słodka papryka
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórki

 

Jak sobie radzić z pestycydami w domowych warunkach

Warto dodatkowo poświęcić kilka minut na pozbycie się ewentualnych toksyn z owoców i warzyw – nawet tych z czystej piętnastki. Nigdy nie wiadomo jakie inne „niespodzianki” znajdują się na ich powierzchni.

Zobaczcie jakie to proste i szybkie:

.

.1. Płukanie pod bieżącą wodą

Owoce i warzywa płuczemy żeby oczyścić je z piasku – wiadomo. Ale już samo płukanie pomaga pozbyć się z nich części chemicznych zanieczyszczeń, które rozpuszczalne są w wodzie. Dla lepszego efektu owoce można szczotkować używając do tego miękkiej syntetycznej szczotki. Cytrusy dodatkowo można sparzyć wrzątkiem. Bo choć skórki z nich nie jemy to jednak podczas obierania dotykamy i skórki i miąższu, przenosząc w ten sposób zanieczyszczenia do wnętrza owoców.

.

.2. Kwaśna płukanka usuwa bakterie Salmonella, E.coli, Listerii, itp.

Na 1 litr wody dodajcie pół szklanki octu (jabłkowego lub winnego) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. Zanurzcie w płynie owoce i warzywa na 2-3 minuty a następnie dobrze opłuczcie je pod bieżącą wodą.

.

.3. Roztwór zasadowy usuwa pestycydy. 

Na jeden litr wody dodajcie czubatą łyżkę sody oczyszczonej. Zanurzcie w niej owoce/warzywa na 2-3 minuty a potem bardzo dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą. Taki roztwór usunie również szkodliwy wosk, którym pokrywane są owoce aby nie uległy uszkodzeniu podczas transportu.

 

A Wy jakie znacie sposoby na „oczyszczanie” roślin??

 

 

  • Ciekawe te sposoby, zastanawiam się czy te płukania nie mają wpływu na smak

    • Zauważyłam że jabłka po wypłukaniu sodą a potem pod bieżącą wodą mają inny smak – tracą wosk i są mniej gorzkie. Więc będziesz czuła inne owoce i warzywa – bez chemii:)

  • Natalia

    Hej. A co z kukurydzą? Wiadomo że prawie nie ma upraw kukurydzy nie modyfikowanej genetyczne? Jakim cudem grafika na „czystą” listę?

    • Też mnie to zastanawia – i do tego to Amerykańskie zestawienie a tam mają „zezwolenie” na kukurydzę GMO

  • Sylwia Makowiecka

    które owoce i warzywa należy myć w occie, a które w sodzie?

    • Jak chcesz być baardzo dokładna to wszystkie w tym i w tym bo jedno niszczy pestycydy a drugie bakterie. Nie polecam próbować na owocach miękkich tj. truskawki czy maliny – smak octu czy sody może przenikać do owocu.

      • Sylwia Makowiecka

        dzięki 🙂

  • Sylwia Makowiecka

    a jeśli chodzi o cytrusy, to czy można wykorzystać ich skórkę do spożycia po odpowiednim umyciu? np. wysuszyć lub zamrozić startą skórkę cytryny.

    • Tak – ale proponuję używać cytryn ekologicznych. Nie pryskanych, nie woskowanych