Mus z awokado i pomarańczy
Już samo połączenie tłustego awokado ze słodkim bananem wystarczy aby powstał smaczny i zdrowy deser. A dodanie do nich aromatycznej pomarańczy sprawi, że ten mus z awokado i pomarańczy na stałe zagości w Waszych domach.
Spis treści
Od początku
Owoce
Do tego deseru będą Wam potrzebne dojrzałe owoce. Tak – awokado też zaliczane jest do owoców. Wybierajcie awokado z miękką skórką i łatwo wyciąganym ogonkiem. Takie będzie gotowe do zjedzenia. A co do bananów to cóż – im będą miały więcej brązowych plamek tym będą bardziej dojrzałe i tym samym słodsze. Z pomarańczą poradzicie sobie bez problemu. Polecam wybierać słodkie pomarańcze z cienką skórką. Więcej o dojrzewaniu owoców owoców przeczytacie w tym oto wpisie.
Urządzenie
Do miksowania składników polecam użyć robota kuchennego z ostrzem w kształcie litery S. Takie połączy owoce w gładki mus – szczególnie miąższ z pomarańczy. Możecie użyć też robota ręcznego. W tym przypadku, przed miksowaniem, rozgniećcie owoce widelcem a zamiast miąższu z pomarańczy wyciśnijcie tylko sok.
Nie polecam do miksowania używać blendera kielichowego. Mus wychodzi gęsty i blender może sobie z nim nie poradzić.
Mus z awokado i pomarańczy – składniki na 1 porcję
- 1 banan
- 1/2 awokado
- miąższ z 1 pomarańczy – zawiera cenny błonnik
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
Mus z awokado i pomarańczy – przygotowanie
- Banana obierzcie i podzielcie na kawałki
- Awokado przekrójcie wzdłuż na pół. Jedną połówkę wykorzystacie do musu a drugą, razem z pestką, przełóżcie do szczelnego pojemnika i przechowajcie w lodówce. Tak przetrwa spokojnie 1 dzień. Możecie wykorzystać ją do innych dań
- Pomarańczę dokładnie umyjcie i zetrzyjcie skórkę z połowy owocu. Tylko ciemną część, biała jest gorzka. Następnie obierzcie pomarańczę
- Przełóżcie banana, połówkę awokado i pomarańczę do robota. Dodajcie do nich pomarańczową skórkę i gorzkie kakao
- Zmiksujcie wszystko na gęsty, kremowy mus
Podawajcie z prażonymi płatkami migdałów.
Uwagi na koniec
Lojalnie Was tutaj ostrzegę. Ten deser niesie w sobie całkiem sporą ilość kalorii. Jeden banan może mieć nawet 200 kcal a połówka awokado 160 kcal. Dlatego polecam wykorzystać w tym przepisie całą pomarańczę z uwagi na zawarty w niej błonnik.
Jeżeli będziecie mieli pytania to piszcie je via FB.
.
.
.