Jaglane placuszki (pancakes) śniadaniowe z malinami
Jaglane placuszki to kolejny pomysł na wegańskie i bezglutenowe śniadanie słodzone jedynie owocami. Do ich przygotowania potrzebować będziecie 5 składników i około 30 minut na zmiksowanie ciasta i smażenie dowolnej wielkości placuszków. Smacznego i na zdrowie.
Spis treści
Jaglane placuszki – składniki na około 12-14 sztuk
Z podanych proporcji składników wyjdzie 12-14 większych placuszków lub 2x więcej małych – takich nakładanych z 1 dużej łyżki.
- 2 małe lub 2 większe dojrzałe banany – robią tu za słodzik oraz zastępują jajka
- 100 g mąki jaglanej – można ją zastąpić mąką kukurydzianą, owsianą, z cieciorki lub orkiszową czy pszenną
- 120 ml mleka roślinnego – najlepiej bez dodatku cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- mrożone lub świeże maliny
Dodatki:
- orzechy, migdały
- miód
- ulubione owoce
.
Jaglane placuszki – przygotowanie
Tak bardzo spodobało mi się miksowanie ciasta na placuszki i babeczki w blenderze kielichowym, że nie pamiętam już kiedy ostatnio miałam w rękach robota kuchennego. Tym razem nie było inaczej. Ciasto na te placuszki polecam przygotować właśnie w blenderze kielichowym.
- Do blendera przelejcie mleko i olej – miksujcie je przez chwilę aż połączą się w jednolitą ciecz
- Następnie wrzućcie do kielicha banany i zmiksujcie je z mlekiem i olejem
- Ostatnim krokiem w przygotowaniu ciasta na jaglane placuszki jest dosypanie do składników mąki i wymieszanie wszystkiego dokładnie – w blenderze oczywiście.
Sami sprawdźcie – przygotowanie ciasta w ten sposób nie zajmuje więcej niż 2-3 minuty. A oto kolejne kroki w przygotowaniu placuszków:
- Ciasto przelejcie do miski i wsypcie do niego maliny – mrożone lub świeże. Wymieszajcie wszystko dokładnie.
- Na dobrze rozgrzaną patelnię (z nieprzywierającą powłoką) nakładajcie ciasto łyżką formując placuszki – nie muszą być idealnie okrągłe.
- Nie ma potrzeby polewania patelni dodatkowym olejem – ilość dodana do ciasta w zupełności wystarczy
- Zmniejszcie temperaturę pod patelnią – placuszki z malinami wymagają nieco dłuższego smażenia na każdej ze stron. Szczególnie jak dodaliście mrożonych malin.
Teraz możecie je podać z ulubionymi dodatkami – u mnie są to miód gryczany, maliny (już rozmrożone) oraz niesolone orzeszki pistacjowe.
.
.
Inne przepisy na pancakes znajdziecie pod tym linkiem