Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Aromatyczny sos dyniowy idealny do makaronu

Sos dyniowy może być aromatyczny, lekko pikantny a zarazem słodki. Jednak na tyle wyraźny w smaku, że wybije się ponad dowolny makron. Ja najbardziej lubię go z makaronem kukurydzianym (pszennego nie jadam) oraz dużą ilością szpinaku. 

Sos dyniowy – składniki na 2 porcje

Ponieważ sama dynia nie ma smaku (taka na przykład dynia zwyczajna) lub jest on bardzo delikatny (jak w hokkaido czy piżmowej) to kluczową rolę w przygotowaniu tego sosu odgrywają przyprawy. A wśród nich wybijający się ponad wszystko korzeń imbiru.

  • 400 g puree z dyni – polecam robić je z dyni hokkaido lub piżmowej
  • 2 małe lub 1 duża biała cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 150-200 ml gorącej wody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • duża garść liści szpinaku. Zamiast niego możecie dorzucić drobno siekane liście jarmużu.

.

Sos dyniowy – przygotowanie

Jeżeli nie macie puree z dyni to od jego przygotowania rozpocznijcie pracę. Tu znajdziecie prosty sposób na dynię gotowaną na parze i zmiksowaną w robocie kuchennym.

A potem już samo przyrządzenie sosu będzie łatwizną i zajmie maksymalnie 15 minut.

  1. Na początku pokrójcie w drobną kostkę cebulę, czosnek oraz imbir ale nie mieszajcie ich
  2. Na patelnie rozgrzejcie olej i zeszklijcie na nim cebulkę
  3. Teraz jest czas na dorzucenie do niej imbiru oraz czosnku
  4. Nie zwlekając zbyt długo wsypcie przyprawy – kurkumę oraz cayenne i wymieszajcie wszystko dokładnie. Niech tłuszcz nasiąknie przyprawami a one dzięki podgrzaniu puszczą swój aromat
  5. To będzie czas na dodanie puree z dyni. A ponieważ będzie zbyt gęste, żeby zrobić z samego puree sos dolejcie do niego gorącą wodę i dokładnie wszystko wymieszajcie
  6. Niech bulgocze przez około 2-3 minuty
  7. W tym czasie możecie opłukać liście szpinaku
  8. I dorzucić je do sosu
  9. Przykryć patelnię pokrywką na około 2 minuty – w tym czasie szpinak zmięknie
  10. Jeżeli uznacie, ze sos jest zbyt gęsty potraktujcie go odrobiną wody aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji.

I gotowe – prawda, że proste?

.

sos dyniowy bok

.

Inne pomysły na dania z dynią znajdziecie pod tym tagiem.
.
.