Aromatyczny sos dyniowy idealny do makaronu
Sos dyniowy może być aromatyczny, lekko pikantny a zarazem słodki. Jednak na tyle wyraźny w smaku, że wybije się ponad dowolny makron. Ja najbardziej lubię go z makaronem kukurydzianym (pszennego nie jadam) oraz dużą ilością szpinaku.
Spis treści
Sos dyniowy – składniki na 2 porcje
Ponieważ sama dynia nie ma smaku (taka na przykład dynia zwyczajna) lub jest on bardzo delikatny (jak w hokkaido czy piżmowej) to kluczową rolę w przygotowaniu tego sosu odgrywają przyprawy. A wśród nich wybijający się ponad wszystko korzeń imbiru.
- 400 g puree z dyni – polecam robić je z dyni hokkaido lub piżmowej
- 2 małe lub 1 duża biała cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 150-200 ml gorącej wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- duża garść liści szpinaku. Zamiast niego możecie dorzucić drobno siekane liście jarmużu.
.
Sos dyniowy – przygotowanie
Jeżeli nie macie puree z dyni to od jego przygotowania rozpocznijcie pracę. Tu znajdziecie prosty sposób na dynię gotowaną na parze i zmiksowaną w robocie kuchennym.
A potem już samo przyrządzenie sosu będzie łatwizną i zajmie maksymalnie 15 minut.
- Na początku pokrójcie w drobną kostkę cebulę, czosnek oraz imbir ale nie mieszajcie ich
- Na patelnie rozgrzejcie olej i zeszklijcie na nim cebulkę
- Teraz jest czas na dorzucenie do niej imbiru oraz czosnku
- Nie zwlekając zbyt długo wsypcie przyprawy – kurkumę oraz cayenne i wymieszajcie wszystko dokładnie. Niech tłuszcz nasiąknie przyprawami a one dzięki podgrzaniu puszczą swój aromat
- To będzie czas na dodanie puree z dyni. A ponieważ będzie zbyt gęste, żeby zrobić z samego puree sos dolejcie do niego gorącą wodę i dokładnie wszystko wymieszajcie
- Niech bulgocze przez około 2-3 minuty
- W tym czasie możecie opłukać liście szpinaku
- I dorzucić je do sosu
- Przykryć patelnię pokrywką na około 2 minuty – w tym czasie szpinak zmięknie
- Jeżeli uznacie, ze sos jest zbyt gęsty potraktujcie go odrobiną wody aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji.
I gotowe – prawda, że proste?
.
.
Inne pomysły na dania z dynią znajdziecie pod tym tagiem.
.
.