Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Dyniowe placki + przepis na przyprawę do dyni

Kolejny raz zabrałam się za dynię i przygotowałam dla Was prosty i smaczny przepis na dyniowe placki. Ta wersja została dodatkowo podkręcona mieszanką przypraw idealnie pasujących do tego warzywa. Przepis na przyprawę do dyni też tutaj znajdziecie. 

Przyprawa do dyni – składniki

Sprawdzony przepis na mieszankę przypraw do dyni znalazłam na blogu Edyty (Madame Edith). Jednak z uwagi na moją alergię na goździki (potwierdzoną testem, u dermatologa), po których puchnę i dostaję kaczych ust, na swoje potrzeby musiałam znacznie ograniczyć ilość tej przyprawy. Zamiast 1.5 łyżeczki dodałam tylko 5 sztuk małych goździków. Przyprawa pod względem zapachu i smaku na tym nie ucierpiała.

  • 4 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki startego ziela angielskiego
  • 5 sztuk startych goździków

Wykonanie

Na szczęście udało mi się kupić mielony imbir i gałkę muszkatołową. Mielony cynamon mam zawsze w domu. Jedynie ziele angielskie i goździki musiałam jakoś zmielić i nie miałam ochoty ani czasu aby tłuc je w moździerzu. Do mielenia wykorzystałam stary młynek do kawy – sprawdził się świetnie.

Wszystkie zmielone składniki wystarczy dokładnie ze sobą wymieszać i zamknąć w szczelnym pojemniku/słoiku. Tak przygotowana przyprawa wystarczy Wam na wiele smacznych przepisów. Między innymi na te placki z dyni.

.

Dyniowe placki – składniki na około 16-18 sztuk

  • 1/2 dyni hokkaido – tym razem obrana i pokrojona w kostkę połówka ważyła aż 360 g
  • 400 ml mleka roślinnego
  • 150 g mąki kukurydzianej eko – zamiennie możecie użyć mąki jaglanej lub gryczanej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do dyni

Dodatki:

  • dżem, powidła
  • syrop klonowy lub z agawy
  • pestki dyni
  • orzechy

.

Dyniowe placki – przygotowanie

  1. Przygotowanie rozpocznijcie od obrania dyni, pozbawienia jej gniazda nasiennego i pokrojenia jej w kostki
  2. Do miksowania ciasta polecam użyć blendera kielichowego. Sprawdzi się sprzęt z mocnym silnikiem
  3. Do kielicha wlejcie mleko, olej, syrop klonowy oraz wrzućcie kostki dyni – miksujcie wszystko do czasu aż dynia zostanie dokładnie rozdrobniona i przerobiona na mus – mój blender radzi sobie z dynią w około 60 sekund
  4. W kolejnym kroku wsypcie do kielicha mąkę oraz przyprawę do dyni
  5. Miksujcie wszystko do uzyskania gęstego ciasta – u mnie trwa to może 30 sekund
  6. Polecam przelać ciasto do miski i z niej nakładać łyżką porcje na dobrze rozgrzaną patelnię
  7. Na patelnie nie wlewajcie już dodatkowego tłuszczu – olej znajdujący się w cieście w zupełności wystarczy do usmażenia tych aromatycznych placków.

Smażcie je po 3-4 minuty na każdej ze stron – na średniej temperaturze.

Podawajcie z ulubionymi dodatkami. Ja w końcu otworzyłam słoiczek konfitury z brzoskwiń z rozmarynem, który dostałam od Edyty. Tu znajdziecie na nią przepis.

.

dyniowe placki

 

.
.