Dyniowe placki + przepis na przyprawę do dyni
Kolejny raz zabrałam się za dynię i przygotowałam dla Was prosty i smaczny przepis na dyniowe placki. Ta wersja została dodatkowo podkręcona mieszanką przypraw idealnie pasujących do tego warzywa. Przepis na przyprawę do dyni też tutaj znajdziecie.
Spis treści
Przyprawa do dyni – składniki
Sprawdzony przepis na mieszankę przypraw do dyni znalazłam na blogu Edyty (Madame Edith). Jednak z uwagi na moją alergię na goździki (potwierdzoną testem, u dermatologa), po których puchnę i dostaję kaczych ust, na swoje potrzeby musiałam znacznie ograniczyć ilość tej przyprawy. Zamiast 1.5 łyżeczki dodałam tylko 5 sztuk małych goździków. Przyprawa pod względem zapachu i smaku na tym nie ucierpiała.
- 4 łyżki cynamonu
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżka zmielonej gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżeczki startego ziela angielskiego
- 5 sztuk startych goździków
Wykonanie
Na szczęście udało mi się kupić mielony imbir i gałkę muszkatołową. Mielony cynamon mam zawsze w domu. Jedynie ziele angielskie i goździki musiałam jakoś zmielić i nie miałam ochoty ani czasu aby tłuc je w moździerzu. Do mielenia wykorzystałam stary młynek do kawy – sprawdził się świetnie.
Wszystkie zmielone składniki wystarczy dokładnie ze sobą wymieszać i zamknąć w szczelnym pojemniku/słoiku. Tak przygotowana przyprawa wystarczy Wam na wiele smacznych przepisów. Między innymi na te placki z dyni.
.
Dyniowe placki – składniki na około 16-18 sztuk
- 1/2 dyni hokkaido – tym razem obrana i pokrojona w kostkę połówka ważyła aż 360 g
- 400 ml mleka roślinnego
- 150 g mąki kukurydzianej eko – zamiennie możecie użyć mąki jaglanej lub gryczanej
- 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy do dyni
Dodatki:
- dżem, powidła
- syrop klonowy lub z agawy
- pestki dyni
- orzechy
.
Dyniowe placki – przygotowanie
- Przygotowanie rozpocznijcie od obrania dyni, pozbawienia jej gniazda nasiennego i pokrojenia jej w kostki
- Do miksowania ciasta polecam użyć blendera kielichowego. Sprawdzi się sprzęt z mocnym silnikiem
- Do kielicha wlejcie mleko, olej, syrop klonowy oraz wrzućcie kostki dyni – miksujcie wszystko do czasu aż dynia zostanie dokładnie rozdrobniona i przerobiona na mus – mój blender radzi sobie z dynią w około 60 sekund
- W kolejnym kroku wsypcie do kielicha mąkę oraz przyprawę do dyni
- Miksujcie wszystko do uzyskania gęstego ciasta – u mnie trwa to może 30 sekund
- Polecam przelać ciasto do miski i z niej nakładać łyżką porcje na dobrze rozgrzaną patelnię
- Na patelnie nie wlewajcie już dodatkowego tłuszczu – olej znajdujący się w cieście w zupełności wystarczy do usmażenia tych aromatycznych placków.
Smażcie je po 3-4 minuty na każdej ze stron – na średniej temperaturze.
Podawajcie z ulubionymi dodatkami. Ja w końcu otworzyłam słoiczek konfitury z brzoskwiń z rozmarynem, który dostałam od Edyty. Tu znajdziecie na nią przepis.
.
.
.