Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Krótko smażone warzywa (stir fry) – obiad gotowy w 10 minut

Krótko smażone warzywa podane z makaronem to sposób na obiad lub kolację, którą przygotujecie w około 10 minut. Smażyć możecie dowolne warzywa – ja akurat w lodówce miałam te wymienione poniżej. Potraktujcie proszę ten przepis jako inspirację i eksperymentujcie z różnymi warzywami oraz dodatkami. Zatem do dzieła.

Stir fry czyli co?

Stir fry to angielskie określenie na krótkie smażenie składników na bardzo rozgrzanej patelni lub woku. Wysoka temperatura umożliwia szybką obróbkę warzyw przez co zachowują one chrupkość ale jednocześnie soczystość.

Ja do smażenia używam zwykłej patelni z nieprzywierającym dnem. Dzięki niej  nie muszę wlewać do dania dużej ilości tłuszczu.

.

Krótko smażone warzywa – składniki na 2 porcje

  • 200 g makaronu – ja użyłam gryczanego makaronu soba
  • 1/2 dużej lub 1 mała marchewka
  • 1 mała lub 1/2 dużej cukinii
  • jedna mała, biała cebula
  • 10-12 pieczarek
  • szczypior
  • kolendra lub pietruszka – opcjonalnie
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka gęstego, słodkiego sosu sojowego – opcjonalnie
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego (do smażenia)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • świeżo mielony, czarny pieprz
  • sok z 1/2 limonki

.

Krótko smażone warzywa – przygotowanie

  1. Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu – zajmie Wam to około 10 minut
  2. W czasie gotowania się wody możecie rozgrzać olej rzepakowy na patelni, pokroić  w plasterki cebulę i wrzucić ją na olej
  3. W kolejnym kroku pokrójcie w plasterki marchewkę i dorzućcie ją do smażącej się cebuli
  4. Teraz jest czas na pieczarki – umyjcie je, pokrójcie w plasterki lub ćwiartki i wrzućcie do warzyw
  5. W między czasie woda na makaron powinna już się zagotować – wiecie co macie zrobić z makaronem
  6. Pieczarki powinny puścić już wodę i przyjemnie pachnieć
  7. Na patelnię wlejcie olej sezamowy i dodajcie pieprz
  8. Szczypior pokrójcie na kawałki o długości około 2-2,5 cm i wrzućcie na patelnię
  9. Jeszcze minuta i danie będzie gotowe.

Makaron też już powinien zmięknąć. Odcedzacie go i przełóżcie na patelnię.

Dokładnie wymieszane warzywa z makaronem podawajcie skropione sokiem z limonki.

Smacznego i na zdrowie.

.

Krótko smażone warzywa

.

Inne przepisy na błyskawiczne dania znajdziecie pod tym linkiem.

A z pytaniami zapraszam na FB.
.
.