Gryczany pudding bananowy
Owsianki oraz jaglanki są bardzo popularną opcją na śniadanie. A co powiecie na gryczany pudding bananowy? Podpowiem, że najlepiej smakuje na ciepło polany syropem klonowym i posypany prażonymi migdałami. Ale możecie go zjeść też na zimno.
Spis treści
Na początek
Przyznam się Wam do jednego – nie przepadam za jasną gryką. Wiem, wiem – jest zdrowsza od prażonej ale nigdy nie polubiłam jej mdłego smaku i kleistej struktury po ugotowaniu. Dlatego też nie często trafiają tu przepisy z jej udziałem.
Jasna gryka sprawdza się za to w puddingach i dzisiaj wrzucam Wam pierwszy przepis na gryczane śniadanie. Być może część z Was uzna go nawet za deser.
Jak gotować kaszę?
Nie polecam gotować kaszy w woreczkach ze względu na ryzyko występowania w nich szkodliwego BPA. Przeczytacie o nim więcej pod tym linkiem. A o tym jak ugotować kaszę bez woreczków przeczytacie niżej, w części dotyczącej przygotowania puddingu.
Czym miksować pudding?
Do jego przygotowania polecam wykorzystać robota kuchennego z ostrzem w kształcie litery S. Blender kielichowy nie sprawdzi się tutaj – masa wychodzi gęsta i może uszkodzić urządzenie.
.
Gryczany pudding bananowy – składniki na 2 porcje
- 100 g suchej kaszy gryczanej – jasnej, niepalonej
- 1 banan
- 5 łyżek musu jabłkowego – nadaje puddingowi kwasowości
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Proponowane dodatki
- dżem
- syrop klonowy lub z agawy
- prażone migdały
- orzechy, nasiona
- świeże owoce
.
Gryczany pudding bananowy – wykonanie
- Kaszę opłuczcie i zalejcie wodą – w proporcji 100 g kaszy na 200 ml wody. Gotujcie ją do momentu aż wchłonie wodę – trwa to około 10-15 min. Odstawcie garnek z przykrywką na bok na kolejne kilka minut – kasza jeszcze bardziej zmięknie.
- Następnie, zanim zupełnie wystygnie przełóżcie ją do robota kuchennego i dorzućcie banana oraz mus jabłkowy i cynamon. Miksujcie je do czasu, aż powstanie jednolita, gładka masa.
Jeszcze ciepły pudding polejcie syropem klonowym, posypcie prażonymi migdałami. Albo dodajcie łyżkę ulubionego dżemu i wymieszajcie.
A już na końcu podpowiem, że pudding możecie zjeść też na zimno i zabrać go do szkoły albo do biura na drugie śniadanie. Po przygotowaniu przełóżcie go do miseczki lub słoika, zamknijcie przykrywką i przechowujcie w lodówce. Po wyjęciu z lodówki polejcie syropem, dżemem i posypcie orzechami/owocami.
Smacznego i na zdrowie.
.
.
Inne pomysły na zdrowe śniadania znajdziecie pod tym linkiem.
A jeżeli będziecie mieli pytania piszcie wiadomości na moim FB.
.
.