Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Gryczany pudding bananowy

Owsianki oraz jaglanki są bardzo popularną opcją na śniadanie. A co powiecie na gryczany pudding bananowy? Podpowiem, że najlepiej smakuje na ciepło polany syropem klonowym i posypany prażonymi migdałami. Ale możecie go zjeść też na zimno.

Na początek

Przyznam się Wam do jednego – nie przepadam za jasną gryką. Wiem, wiem – jest zdrowsza od prażonej ale nigdy nie polubiłam jej mdłego smaku i kleistej struktury po ugotowaniu. Dlatego też nie często trafiają tu przepisy z jej udziałem.

Jasna gryka sprawdza się za to w puddingach i dzisiaj wrzucam Wam pierwszy przepis na gryczane śniadanie. Być może część z Was uzna go nawet za deser.

Jak gotować kaszę?

Nie polecam gotować kaszy w woreczkach ze względu na ryzyko występowania w nich szkodliwego BPA. Przeczytacie o nim więcej pod tym linkiem. A o tym jak ugotować kaszę bez woreczków przeczytacie niżej, w części dotyczącej przygotowania puddingu.

Czym miksować pudding?

Do jego przygotowania polecam wykorzystać robota kuchennego z ostrzem w kształcie litery S. Blender kielichowy nie sprawdzi się tutaj – masa wychodzi gęsta i może uszkodzić urządzenie.

.

Gryczany pudding bananowy – składniki na 2 porcje

  • 100 g suchej kaszy gryczanej – jasnej, niepalonej
  • 1 banan
  • 5 łyżek musu jabłkowego – nadaje puddingowi kwasowości
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Proponowane dodatki 

  • dżem
  • syrop klonowy lub z agawy
  • prażone migdały
  • orzechy, nasiona
  • świeże owoce

.

Gryczany pudding bananowy – wykonanie

  1. Kaszę opłuczcie i zalejcie wodą – w proporcji 100 g kaszy na 200 ml wody. Gotujcie ją do momentu aż wchłonie wodę – trwa to około 10-15 min. Odstawcie garnek z przykrywką na bok na kolejne kilka minut – kasza jeszcze bardziej zmięknie.
  2. Następnie, zanim zupełnie wystygnie przełóżcie ją do robota kuchennego i dorzućcie banana oraz mus jabłkowy i cynamon. Miksujcie je do czasu, aż powstanie jednolita, gładka masa.

Jeszcze ciepły pudding polejcie syropem klonowym, posypcie prażonymi migdałami. Albo dodajcie łyżkę ulubionego dżemu i wymieszajcie.

A już na końcu podpowiem, że pudding możecie zjeść też na zimno i zabrać go do szkoły albo do biura na drugie śniadanie. Po przygotowaniu przełóżcie go do miseczki lub słoika, zamknijcie przykrywką i przechowujcie w lodówce. Po wyjęciu z lodówki polejcie syropem, dżemem i posypcie orzechami/owocami.

Smacznego i na zdrowie.

.

gryczany pudding blog

 

.

Inne pomysły na zdrowe śniadania znajdziecie pod tym linkiem.

A jeżeli będziecie mieli pytania piszcie wiadomości na moim FB.

.

.