Placki z musem jabłkowym podkręcone gałką muszkatołową
Placki z musem jabłkowym to kolejny przepis ma pancakes, do przygotowania których nie są potrzebne jajka. Te roślinne, wegańskie placuszki smażą się błyskawicznie a w smaku są… No cóż – to są prawdopodobnie najlepsze placki jakie jadłam w tym miesiącu. Przekonajcie się sami jak gałka muszkatołowa świetnie podkręca ich smak.
Spis treści
Placki z musem jabłkowym – składniki na 10 -12 sztuk
- 150 g płatków owsianych – błyskawicznych lub górskich
- 260 – 300 ml mleka (napoju) roślinnego – im więcej go dacie tym rzadsze wyjdzie ciasto i tym samym więcej placków
- 100 ml/g musu jabłkowego – wybierzcie mus bez dodatku cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
Proponowane dodatki
- mus jabłkowy jest doskonałym dodatkiem do tych placków, nie ważne że znajduje się już w cieście
- prażone płatki migdałowe – ostatnio dodaję je do każdego śniadania
- ulubiony dżem
- syrop klonowy lub inny płynny, naturalny słodzik
- świeże owoce
.
Placki z musem jabłkowym – przygotowanie
Już standardowo do przygotowania ciasta na placuszki śniadaniowe polecam wykorzystać blender kielichowy. Tak jest szybciej. A do smażenia patelnie z nieprzywierającą powłoką – nie trzeba na nią lać dodatkowego tłuszczu.
- W pierwszym kroku zmiksujcie mleko roślinne z olejem i musem jabłkowym
- Następnie do blendera wsypcie płatki owsiane, cynamon i szczyptę tartej gałki muszkatołowej
- Miksujcie składniki to czasu aż wyjdzie gładka, płynna masa. Długość miksowania będzie zależała od mocy blendera
- W kolejnym kroku przelejcie ciasto do miski – z niej będzie Wam łatwiej nakładać porcje ciasta na patelnię
- Rozgrzejcie patelnię (u mnie jest to 7 w skali 0 do 9) i nakładajcie na nią ciasto dużą łyżką formując okrągłe placuszki
- Czas smażenia każdej porcji to około 1-2 minuty na każdej ze stron. Jeżeli zauważycie, że placki smażą się za szybko i zaczynają dymić to koniecznie zmniejszcie temperaturę smażenia.
Placki podawajcie z ulubionymi dodatkami a jak Wam zostanie kilka sztuk to zabierzcie je kolejnego dnia do pracy lub szkoły. Na zimno też dobrze smakują.
.
.
Jeżeli szukacie innych przepisów na śniadaniowe placuszki to polecam przeczytać dostępne pod tym oto linkiem.
I już na koniec – jeżeli będziecie mieli pytania piszcie wiadomości na FB.
.
.