Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Placki z musem jabłkowym podkręcone gałką muszkatołową

Placki z musem jabłkowym to kolejny przepis ma pancakes, do przygotowania których nie są potrzebne jajka. Te roślinne, wegańskie placuszki smażą się błyskawicznie a w smaku są… No cóż – to są prawdopodobnie najlepsze placki jakie jadłam w tym miesiącu.  Przekonajcie się sami jak gałka muszkatołowa świetnie podkręca ich smak.

Placki z musem jabłkowym – składniki na 10 -12 sztuk

  • 150 g płatków owsianych – błyskawicznych lub górskich
  • 260 – 300 ml mleka (napoju) roślinnego – im więcej go dacie tym rzadsze wyjdzie ciasto i tym samym więcej placków
  • 100 ml/g musu jabłkowego – wybierzcie mus bez dodatku cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej

Proponowane dodatki

  • mus jabłkowy jest doskonałym dodatkiem do tych placków, nie ważne że znajduje się już w cieście
  • prażone płatki migdałowe – ostatnio dodaję je do każdego śniadania
  • ulubiony dżem
  • syrop klonowy lub inny płynny, naturalny słodzik
  • świeże owoce

.

Placki z musem jabłkowym – przygotowanie

Już standardowo do przygotowania ciasta na placuszki śniadaniowe polecam wykorzystać blender kielichowy. Tak jest szybciej. A do smażenia patelnie z nieprzywierającą powłoką – nie trzeba na nią lać dodatkowego tłuszczu.

  1. W pierwszym kroku zmiksujcie mleko roślinne z olejem i musem jabłkowym
  2. Następnie do blendera wsypcie płatki owsiane, cynamon i szczyptę tartej gałki muszkatołowej
  3. Miksujcie składniki to czasu aż wyjdzie gładka, płynna masa. Długość miksowania będzie zależała od mocy blendera
  4. W kolejnym kroku przelejcie ciasto do miski – z niej będzie Wam łatwiej nakładać porcje ciasta na patelnię
  5. Rozgrzejcie patelnię (u mnie jest to 7 w skali 0 do 9) i nakładajcie na nią ciasto dużą łyżką formując okrągłe placuszki
  6. Czas smażenia każdej porcji to około 1-2 minuty na każdej ze stron. Jeżeli zauważycie, że placki smażą się za szybko i zaczynają dymić to koniecznie zmniejszcie temperaturę smażenia.

Placki podawajcie z ulubionymi dodatkami a jak Wam zostanie kilka sztuk to zabierzcie je kolejnego dnia do pracy lub szkoły. Na zimno też dobrze smakują.

.

placki z musem jabłkowym

 

.

Jeżeli szukacie innych przepisów na śniadaniowe placuszki to polecam przeczytać dostępne pod tym oto linkiem.

I już na koniec – jeżeli będziecie mieli pytania piszcie wiadomości na FB.
.
.