Warzywa duszone z tofu i pastą miso | zdrowy obiad i kolacja
Warzywa duszone z tofu i pastą miso to mój sposób na wyjadanie resztek z lodówki przed kolejnymi zakupami. Zasada jest jedna – do garnka wrzucacie warzywa, które akurat macie pod ręką. W przepisie podpowiem Wam jak prosto podmieniać rośliny. A całe danie przygotujecie w około 30 minut.
Spis treści
Warzywa idealne do duszenia
W tym jednogarnkowym daniu sprawdzą się przeróżne warzywa. Śmiało wrzucajcie:
- pokrojoną w małą kostkę lub słupki marchewkę i korzeń pietruszki
- kostki bakłażana
- pora zamiast cebuli
- paprykę
- jeżeli nie macie pomidorów dodajcie 3 łyżki przecieru zamiast jednej
- możecie pominąć czosnek jeżeli go nie tolerujecie
- to samo z cebulą – wtedy dorzućcie więcej innych warzyw
Ja miałam w lodówce samotną cukinię, dwie kwitnące cebule, kilka ząbków czosnku. Pięknie pachnące pomidory malinowe trzymam poza lodówką.
.
Warzywa duszone z tofu – składniki na 4 porcje
Kasza:
- 200 g kaszy gryczanej (lub inne ulubionej kaszy) ugotowane zgodnie z opisem na opakowaniu. Polecam unikać woreczków ze względu na ryzyko wchłonięcia BPA (tu przeczytacie więcej o tym składniku)
Warzywa:
- 1 cukinia
- 2 średnie pomidory
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
Przyprawy:
- 1 łyżka jasnej pasty miso – zawsze mam ją w lodówce i używam do wielu potraw. Sprawdza się również jako składnik sosów do sałatek
- szczypta chilli
- świeżo mielony, czarny pieprz – ilość według preferencji
Inne:
- 150-180 g białego tofu – wybierajcie tofu ekologiczne np to
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
.
.
Warzywa duszone z tofu – przygotowanie
- Zacznijcie od nastawienia kaszy do ugotowania – zajmie to około 15-20 minut i w tym czasie przygotujecie warzywa
- W pierwszej kolejności pokrójcie cebulę i czosnek na małe kostki i wrzućcie je na głęboką patelnię lub do garnka – na olej. Dodajcie chilli i pieprz
- Możecie sparzyć pomidory i obrać je ze skórki lub dodać do garnka pokrojone w kostkę pomidory ze skórką
- Jak cebula się zeszkli wrzućcie do niej pomidory oraz przecier pomidorowy
- Pokrójcie w kostkę cukinię i wsypcie ją do garnka
- Wlejcie gorącą wodę i dodajcie łyżkę pasty miso – przemieszajcie wszystko aż pasta rozprowadzi się i rozpuści
- Na sam koniec wrzućcie do warzyw pokruszone białe tofu
Jeszcze 2-3 minuty duszenia pod przykrywką i danie będzie gotowe.
Podawajcie je z kaszą, makaronem, ryżem a nawet z kromką chleba.
.
Jeżeli po takim gotowaniu zostanie Wam porcja lub dwie spakujcie ją w pojemniki i przechowujcie lodówce do 3-4 dni. Będziecie mieli obiad lub kolację gotową do zjedzenia na zimno lub po krótkim podgrzaniu.
.
Jeżeli macie pytania śmiało piszcie wiadomości na FB.
.
.