Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Warzywa duszone z tofu i pastą miso | zdrowy obiad i kolacja

Warzywa duszone z tofu i pastą miso to mój sposób na wyjadanie resztek z lodówki przed kolejnymi zakupami. Zasada jest jedna – do garnka wrzucacie warzywa, które akurat macie pod ręką. W przepisie podpowiem Wam jak prosto podmieniać rośliny. A całe danie przygotujecie w około 30 minut.

Warzywa idealne do duszenia

W tym jednogarnkowym daniu sprawdzą się przeróżne warzywa. Śmiało wrzucajcie:

  • pokrojoną w małą kostkę lub słupki marchewkę i korzeń pietruszki
  • kostki bakłażana
  • pora zamiast cebuli
  • paprykę
  • jeżeli nie macie pomidorów dodajcie 3 łyżki przecieru zamiast jednej
  • możecie pominąć czosnek jeżeli go nie tolerujecie
  • to samo z cebulą – wtedy dorzućcie więcej innych warzyw

Ja miałam w lodówce samotną cukinię, dwie kwitnące cebule, kilka ząbków czosnku.  Pięknie pachnące pomidory malinowe trzymam poza lodówką.

.

Warzywa duszone z tofu – składniki na 4 porcje

Kasza:

  • 200 g kaszy gryczanej (lub inne ulubionej kaszy) ugotowane zgodnie z opisem na opakowaniu. Polecam unikać woreczków ze względu na ryzyko wchłonięcia BPA (tu przeczytacie więcej o tym składniku)

Warzywa:

  • 1 cukinia
  • 2 średnie pomidory
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku

Przyprawy:

  • 1 łyżka jasnej pasty miso – zawsze mam ją w lodówce i używam do wielu potraw. Sprawdza się również jako składnik sosów do sałatek
  • szczypta chilli
  • świeżo mielony, czarny pieprz – ilość według preferencji

Inne:

  • 150-180 g białego tofu – wybierajcie tofu ekologiczne np to
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego

.

warzywa duszone z tofu

.

Warzywa duszone z tofu – przygotowanie

  1. Zacznijcie od nastawienia kaszy do ugotowania – zajmie to około 15-20 minut i w tym czasie przygotujecie warzywa
  2. W pierwszej kolejności pokrójcie cebulę i czosnek na małe kostki i wrzućcie je na głęboką patelnię lub do garnka – na olej. Dodajcie chilli i pieprz
  3. Możecie sparzyć pomidory i obrać je ze skórki lub dodać do garnka pokrojone w kostkę pomidory ze skórką
  4. Jak cebula się zeszkli wrzućcie do niej pomidory oraz przecier pomidorowy
  5. Pokrójcie w kostkę cukinię i wsypcie ją do garnka
  6. Wlejcie gorącą wodę i dodajcie łyżkę pasty miso – przemieszajcie wszystko aż pasta rozprowadzi się i rozpuści
  7. Na sam koniec wrzućcie do warzyw pokruszone białe tofu

Jeszcze 2-3 minuty duszenia pod przykrywką i danie będzie gotowe.

Podawajcie je z kaszą, makaronem, ryżem a nawet z kromką chleba.

.

Jeżeli po takim gotowaniu zostanie Wam porcja lub dwie spakujcie ją w pojemniki i przechowujcie  lodówce do 3-4 dni. Będziecie mieli obiad lub kolację gotową do zjedzenia na zimno lub po krótkim podgrzaniu.

.

Jeżeli macie pytania śmiało piszcie wiadomości na FB.
.
.