Kurki raz jeszcze – tym razem ze szpinakiem
Dopóki pogoda będzie im sprzyjać i temperatura przy gruncie nie zejdzie niebezpiecznie nisko, będziemy mogli cieszyć się tymi żółtymi grzybkami jeszcze we wrześniu. Kurki (pieprznik jadalny) cenione są ze względu na swoje walory smakowe bo wartościowych składników odżywczych mają niestety niewiele. Dla tych, którzy wolą delikatne smaki ten szybki przepis na kurki ze szpinakiem i makaronem orkiszowym sprawdzi się na kolację lub domowy obiad.
Spis treści
Wiem, że nie każdy z Was przepada za ostrymi, azjatyckimi daniami a przesmaczne kurki z ostrym sosem mogą być jednak za dużym wyzwaniem. Mój żołądek też czasami domaga się przerwy od chilli i pieprzu cayenne, które dodaję do prawe każdej potrawy a nawet do zielonych koktajli. W takie dni kieruję się w stronę sprawdzonych przepisów, które wzbogacam zielonymi dodatkami – bo zielonego nigdy za dużo.
Ale jest jeszcze jeden powód, dla którego koniecznie musicie spróbować tego przepisu. Udowadniam w nim, że kurkom wcale nie potrzeba towarzystwa ciężkiej i kalorycznej śmietany aby smakowały wyśmienicie. Co więcej – kurki bez śmietany są dużo lepsze bo w końcu nic nie zakłóca ich smaku.
Składniki na kurki ze szpinakiem – 2 porcje
- 150g suchego makaronu orkiszowego – do tego dania pasują grube wstążki pappardelle
- 1 szklanka kurek – lub więcej jeżeli macie ochotę
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- garść szpinaku
- 1 łyżka oleju – użyłam rzepakowego rafinowanego
- 1/3 szklanki wody
- czarny pieprz
Wykonanie
- Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu – ja do gotowania nie dodaję soli
- Kurki oczyśćcie z piasku i innych zabrudzeń, większe sztuki przekrójcie na pół wzdłuż ogonka
- Szpinak dokładnie opłuczcie – niech woda z niego ścieknie
- Na rozgrzanej patelni i łyżce oleju zeszklijcie drobno pokrojoną cebulę a następnie dodajcie do niej czosnek pokrojony w plasterki lub kostkę oraz kurki.
- Bez zbędnej zwłoki do wszystkiego dodajcie szpinak i wodę – wszystko ma się chwilę podusić aż szpinak straci na objętości ale nie na kolorze
- I tyle – danie gotowe
Teraz wystarczy już tylko rozłożyć talerze, rozdzielić na nie makaron i przełożyć na niego kurki ze szpinakiem. Aromatu doda potrawie świeżo zmielony czarny pieprz
Bardzo fajny przepis! Jedyne to bym dorzuciła jakiś sos 🙂
Kurki, cebula, czosnek i szpinak puszczają soki – to one tworzą sos w tym daniu. Nic już więcej nie potrzeba:)
dla mnie to było bez smaku zupełnie, więc dodałam suszonych pomidorów i jest lepiej 🙂