Fasolka szparagowa z pomidorami – w czerwonym curry
Fasolka szparagowa w curry. Ach – to połączenie smaków. Słodkich, dojrzewających w lecie pomidorów, kremowego mleka kokosowego i aromatycznej pasty curry. Dla nich warto przygotować wielki gar na kilka porcji – bo dwie zjecie sami zaraz po ugotowaniu.
Spis treści
Latem i zimą
W lecie wybierzcie świeże, malinowe pomidory – słodkie, soczyste, pachnące. Do nich świeżą fasolkę szparagową – żółta będzie bardziej delikatna w smaku a zielona da potrawie lekkiego przytupu. Nie oszczędzajcie na zielonym – garść kolendry dopełni aromatu. Za pietruszkę złapią Ci, którzy w kolendrze czują jedynie zapach mydła (podobno ta swoista percepcja dla kolendrowego zapachu siedzi w genach).
Na zdjęciu zobaczycie pietruszkę bo niestety kolendry w mojej okolicy odnaleźć nie mogłam.
Zimą nie bólcie się użyć mrożonej fasolki a zamiast pomidorów wrzucić do potrawy słoiczek (100 g) pomidorowego przecieru.
.
Fasolka szparagowa w curry – składniki na 4 porcje
- 1 kg fasolki szparagowej – żółtej lub zielonej
- 2 czerwone cebule
- 3 duże pomidory
- 50 g czerwonej pasty curry – polecam kupowanie past curry w saszetkach
- 1 puszka mleka kokosowego – szukajcie mleka które zawiera minimum 70% kokosa
- 0,5 l gorącej wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego (taki nadaje się do smażenia)
- kolendra lub pietruszka – wedle uznania
- szczypiorek
Plus makaron, kasza lub ryż do towarzystwa – 80-100g na porcję
.
Fasolka szparagowa w curry – przygotowanie
Przygotujcie sobie wysoki garnek – dzisiaj w nim będziemy przygotowywać curry
- Fasolkę pozbawcie końcówek, umyjcie i przekrójcie ma krótsze kawałki
- Pomidory sparzcie wrzątkiem i obierzcie a następnie przekrójcie na 4-8 części
- Cebulę możecie pokroić w kostkę lub piórka
- Do garnka wlejcie olej i wrzućcie na niego cebulę – niech się zeszkli
- Następnie dodajcie pastę curry – jak tylko zacznie się smażyć wlejcie do garnka mleko i dolejcie gorącej wody. Mieszajcie dokładnie wszystkie składniki do czasu aż pasta curry się rozpuści
- Teraz wsypcie do garnka fasolkę – po około 20-30 minutach gotowania zmięknie. Sprawdzajcie ją od czasu do czasu
- Jak już będzie nadawała się do jedzenie przełóżcie do garnka pomidory. Wcześniej dodanie uniemożliwią ugotowanie się fasolce.
- Poduście wszystko razem jeszcze przez 10 minut i podawajcie z dowolnym makaronem, kaszą lub ryżem.
Uwaga – od tego dania można się uzależnić (haha).
.
.
Inne przepisy na curry znajdziecie tutaj.
A danie z fasolką – o tutaj.