Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Fasolka szparagowa z pomidorami – w czerwonym curry

Fasolka szparagowa w curry. Ach – to połączenie smaków. Słodkich, dojrzewających w lecie pomidorów, kremowego mleka kokosowego i aromatycznej pasty curry. Dla nich warto przygotować wielki gar na kilka porcji – bo dwie zjecie sami zaraz po ugotowaniu.

Latem i zimą

W lecie wybierzcie świeże, malinowe pomidory – słodkie, soczyste, pachnące. Do nich świeżą fasolkę szparagową – żółta będzie bardziej delikatna w smaku a zielona da potrawie lekkiego przytupu. Nie oszczędzajcie na zielonym – garść kolendry dopełni aromatu. Za pietruszkę złapią Ci, którzy w kolendrze czują jedynie zapach mydła (podobno ta swoista percepcja dla kolendrowego zapachu siedzi w genach).

Na zdjęciu zobaczycie pietruszkę bo niestety kolendry w mojej okolicy odnaleźć nie mogłam.

Zimą nie bólcie się użyć mrożonej fasolki a zamiast pomidorów wrzucić do potrawy słoiczek (100 g) pomidorowego przecieru.

.

Fasolka szparagowa w curry – składniki na 4 porcje

  • 1 kg fasolki szparagowej – żółtej lub zielonej
  • 2 czerwone cebule
  • 3 duże pomidory
  • 50 g czerwonej pasty curry – polecam kupowanie past curry w saszetkach
  • 1 puszka mleka kokosowego – szukajcie mleka które zawiera minimum 70% kokosa
  • 0,5 l gorącej wody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego (taki nadaje się do smażenia)
  • kolendra lub pietruszka – wedle uznania
  • szczypiorek

Plus makaron, kasza lub ryż do towarzystwa – 80-100g na porcję

.

Fasolka szparagowa w curry – przygotowanie

Przygotujcie sobie wysoki garnek – dzisiaj w nim będziemy przygotowywać curry

  1. Fasolkę pozbawcie końcówek, umyjcie i przekrójcie ma krótsze kawałki
  2. Pomidory sparzcie wrzątkiem i obierzcie a następnie przekrójcie na 4-8 części
  3. Cebulę możecie pokroić w kostkę lub piórka
  4. Do garnka wlejcie olej i wrzućcie na niego cebulę – niech się zeszkli
  5. Następnie dodajcie pastę curry – jak tylko zacznie się smażyć wlejcie do garnka mleko i dolejcie gorącej wody. Mieszajcie dokładnie wszystkie składniki do czasu aż pasta curry się rozpuści
  6. Teraz wsypcie do garnka fasolkę – po około 20-30 minutach gotowania zmięknie. Sprawdzajcie ją od czasu do czasu
  7. Jak już będzie nadawała się do jedzenie przełóżcie do garnka pomidory. Wcześniej dodanie uniemożliwią ugotowanie się fasolce.
  8. Poduście wszystko razem jeszcze przez 10 minut i podawajcie z dowolnym makaronem, kaszą lub ryżem.

Uwaga – od tego dania można się uzależnić (haha).

.

fasolka szparagowa w curry

.

Inne przepisy na curry znajdziecie tutaj.

A danie z fasolką – o tutaj.