Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kakaowe muffiny z czekoladą

Kakaowe muffiny z gorzką czekoladą to mój sposób na jesienną chandrę. Wiem, nie powinnam zajadać jej czekoladą ale przy tej „uroczej” deszczowej pogodzie na nic innego nie mam ostatnio ochoty. Muffiny przygotujecie w około 35 minut razem z pieczeniem. Gorąco polecam.

Jeżeli do tego przepisu użyjecie wegańskiej czekolady będziecie mieli w 100% wegańskie kakaowe muffiny. Zamiast jajek użyłam w nich jabłka zmiksowanego z siemieniem lnianym i roślinnym mlekiem. Niestety moja czekolada z chilli miała w składzie bezwodny tłuszcz mleczny. Cóż – do tej pory nie znalazłam dobrej w smaku wegańskiej wersji gorzkiej czekolady.

Tak czy inaczej muffiny wyszły REWELACYJNE. Koniecznie musicie ich spróbować.

.

Składniki na kakaowe muffiny – 12 sztuk

Składniki suche

  • 200g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 100g gorzkiej czekolady – ja użyłam czekolady z dodatkiem chilli
  • 1 łyżka siemienia lnianego – ziarenka

Składniki mokre

  • 1 większe jabłko
  • 200 ml mleka roślinnego
  • 80 ml oleju rzepakowego – rafinowanego

.

Kakaowe muffiny – wykonanie

  1. Przygotujcie sobie foremki na muffiny. Ja używam papierowych lub silikonowych – ich nie trzeba natłuszczać.
  2. Nastawcie piekarnik na 200°C
  3. W czasie jak piekarnik będzie się ogrzewał zmiksujcie w blenderze kielichowym – obrane jabłko z mlekiem, olejem oraz siemieniem lnianym w ziarenkach
  4. W misce wymieszajcie wszystkie pozostałe suche składniki (oprócz czekolady) – mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao
  5. Połączcie mokre składniki z suchymi. Ja przeważnie używam do tego miksera ręcznego i do mokrych dodaję suche
  6. Jak uzyskacie jednolitą, lekko gęstą masę to już za pomocą łyżki dodajcie do niej rozdrobnioną, pokrojoną na drobne kawałki, czekoladę
  7. Taką masę nakładajcie łyżką do foremek
  8. Czas pieczenia to 20 minut w 200°C. Ach – jak one pięknie pachną!!!

.

Jeszcze lekko ciepłe muffiny będą miały w środku roztopioną czekoladę – możecie wyjadać je z foremek łyżeczką. Tylko uważajcie, bo bardzo trudno jest się im wtedy oprzeć i można przesadzić tak jak ja. Cztery na raz to już lekka cukrowa przesada.

Smacznego

.

kakaowe muffiny

  • Edyta Banach

    Czy mąkę orkiszową można zastąpić jakąś inną mąką, np owsianą, sojową czy ryżową ?
    Z góry dzięki za odpowiedź 🙂

    • Nie próbowałam jeszcze czy na mąkach bezglutenowych wyjdą. Można spróbować z mieszanką jaglanej z kukurydzianą i z ciecierzycy ale nie gwarantuję że coś z tego wyrośnie:)

  • Koszi

    czy typ mąki orkiszowej ma znaczenie?

    • Nie – ale najlepsza dla zdrowia będzie mąka razowa a nie z pełnego przemiału czyt. biała

      • Koszi

        ok, dziękuję za odpowiedź