Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Szparagi w sosie orzechowym | danie gotowe w 10 minut

Dzisiaj mam dla Was kolejny sezonowy hit. Szparagi w sosie orzechowym podkręconym pikantną pastą curry. Danie błyskawiczne w przygotowaniu, zdrowe i niebanalne w smaku. Polecam na obiad i kolację – nie tylko w upalne dni.

Szparagi w sosie orzechowym – składniki na 1 porcję

Szparagi i makaron:

  • zielone szparagi – w ilości wedle uznania. Do tego dania pasują też białe szparagi
  • 100g makaronu ryżowego – zamiennie może być ryż, kasza, inny makaron ale w takiej sytuacji czas przygotowania dania wydłuży się do czasu ugotowania wybranego składnika
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu

Składniki na sos orzechowy:

Wyjdzie go na 2 albo nawet na 3 porcje. Warto zrobić więcej i przechowywać w lodówce w słoiczku. Wytrzyma spokojnie 7 dni. Przed podaniem dobrze go wymieszajcie.

  • 1 łyżka pasty curry – ja użyłam pasty massaman ale każda inna też będzie ok
  • 2 łyżki masła orzechowego – z orzeszków ziemnych
  • 6 łyżek gęstego mleka kokosowego lub 4 łyżki kokosowej śmietanki
  • zimna woda do lepszego połączenia składników na gładki sos

.

Szparagi w sosie orzechowym – przygotowanie

  1. Makron, ryż lub kaszę ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu
  2. Szparagi dokładnie opłuczcie  (w główkach lubi skryć się piasek), dolną część łodygi możecie obrać obieraczką do warzyw
  3. Ugotujcie szparagi na parze – zajmie to około 5 min od momentu kiedy woda zacznie parować/wrzeć
  4. W czasie gotowania makaronu i szparagów przygotujcie sos – wystarczy wszystkie składniki wymieszać tak aby połączyły się na gładką masę. Ja używam do tego słoika – przekładam do niego pasty, dolewam mleko i odrobinę wody, zakręcam i potrząsam tak długo aż uzyskam jednolitą masę. Jeżeli jest za gęsta dolewam więcej zimnej wody. Większą porcję sosu można przygotować w blenderze kielichowym.

Teraz wystarczy przełożyć szparagi i makaron na talerz i polać je sosem. Aaaaa – nie zapomnijcie posypać makaronu sezamem.

.

UWAGI na zakończenie

Szparagi możecie zjeść też na surowo. Zielone są słodkie i bardziej wyraźne w smaku od białych.

Inne przepisy na dania ze szparagami w roli głównej znajdziecie tutaj.

Z pytaniami i komentarzami zapraszam na mój FB.
.
.
.