Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Orzeźwiający napój kawowy z owocami

W dobrej jakości ziarnach kawy, jasno lub średnio palonych, wyczuwalne są owocowe nuty smakowe i cytrusowe aromaty. Właśnie je warto wykorzystać podczas łączenia kawy z potrawami jak również do przygotowania kawowych napojów, nie tylko tych zawierających mleko. Dzisiaj mam dla Was przepis na niebanalny napój kawowy z owocami, który orzeźwi Was w upalne dnia.

Kawę warto pijać – dla smaku oraz dla zdrowia

W 2016 roku Instytut Żywności i Żywienia przedstawił nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej (tu znajdziecie link). Nowością było pojawienie się w niej herbaty i kawy jako część dziennego jadłospisu. IŻŻ w opisie do Piramidy wskazał, że picie minimum 3 filiżanek dziennie ma znaczenie w prewencji chorób degeneracyjnych (czyli m. in. choroby Alzheimera). A wszystko dzięki znajdującym się, również kawie, antyoksydantom, które pomagają nam w zwalczaniu wolnych rodników. Im więcej antyoksydantów (przeciwutleniaczy) w codziennej diecie tym lepiej dla nas.

Zatem pijcie kawę dla jej walorów smakowych, aromatów tak wyczekiwanych o poranku ale również dla zachowania zdrowia. 

.

Tym razem French Press

W poprzednich artykułach na temat łączenia kawy z potrawami (food and coffee pairing) opisywałam Wam parzenie kawy w dripie oraz kawiarce a także zaparzanie metodą zimną czyli cold brew. Do przepisu na napój kawowy z owocami wykorzystałam French Press czyli zaparzasz z tłokiem, w którym kawa powoli przeciskana jest przez wodę oraz ziarna kawy Kenya Single Origin marki Starbucks.

Idealnymi proporcjami kawy do wody we French Pressie będzie:

 10 g/1,5 łyżki grubo mielonych ziaren
na 180 ml wody o temperaturze 90-95 stopni.

  1. Po zalaniu wodą kawę delikatnie wymieszajcie
  2. Zostawcie je na 4 minuty
  3. Dopiero po tym czasie przeciśnijcie tłok i przelejcie kawę od razu do kubka lub dzbanka tak aby woda nie miała już styczności z zaparzonymi ziarnami.

Delektujcie się świeżo zaparzoną kawą o przebijających się aromatach grejpfruta albo wykorzystajcie ją do przygotowania niezwykle orzeźwiającego napoju ze świeżymi owocami i lodem. Do napoju możecie wlać kawę jeszcze gorącą lub poczekać aż ostygnie.

.

napój kawowy z owocami

.

Napój kawowy z owocami – składniki na 2 litrowy dzbanek

Nie musicie sztywno trzymać się proporcji – eksperymentujcie z różnymi owocami a także z ilością dolewanej kawy.

  • 1 czerwony grejpfrut – dodatkowo podkreśli cytrusowy smak kawy
  • 6-8 truskawek
  • kilka winogronowych owoców
  • gazowana woda
  • kostki lodu
  • 180 ml świeżo zaparzonej lub wcześniej ostudzonej kawy Kenya marki Starbucks

.

Napój kawowy z owocami – przygotowanie

  1. Obierzcie grejpfruta i pozbawcie go białych błon – to one są gorzkie a bez nich owoc jest bardziej słodki
  2. Truskawki i winogrona przekrójcie na połówki
  3. Przełóżcie owoce do dzbanka, zalejcie je wodą i wrzućcie lód
  4. Na końcu wlejcie kawę

Napój kawowy z owocami jest gotowy do picia zaraz po przygotowaniu ale świetnie smakuje również po czasie. Możecie go trzymać w lodówce i nalewać do szklanek w dowolnym czasie w ciągu dnia.

.

.

Partnerem artykułu jest firma Starbucks i jej kawa Kenya Single Origin o ziarnach średnio palonych oraz wyraźnych nutach grejpfruta i czarnej porzeczki.

.

napój kawowy z owocami

.

Zapraszam Was też do poprzednich przepisów łączących potrawy z kawą:

.
.
.
.