Orzeźwiający napój kawowy z owocami
W dobrej jakości ziarnach kawy, jasno lub średnio palonych, wyczuwalne są owocowe nuty smakowe i cytrusowe aromaty. Właśnie je warto wykorzystać podczas łączenia kawy z potrawami jak również do przygotowania kawowych napojów, nie tylko tych zawierających mleko. Dzisiaj mam dla Was przepis na niebanalny napój kawowy z owocami, który orzeźwi Was w upalne dnia.
Spis treści
Kawę warto pijać – dla smaku oraz dla zdrowia
W 2016 roku Instytut Żywności i Żywienia przedstawił nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej (tu znajdziecie link). Nowością było pojawienie się w niej herbaty i kawy jako część dziennego jadłospisu. IŻŻ w opisie do Piramidy wskazał, że picie minimum 3 filiżanek dziennie ma znaczenie w prewencji chorób degeneracyjnych (czyli m. in. choroby Alzheimera). A wszystko dzięki znajdującym się, również kawie, antyoksydantom, które pomagają nam w zwalczaniu wolnych rodników. Im więcej antyoksydantów (przeciwutleniaczy) w codziennej diecie tym lepiej dla nas.
Zatem pijcie kawę dla jej walorów smakowych, aromatów tak wyczekiwanych o poranku ale również dla zachowania zdrowia.
.
Tym razem French Press
W poprzednich artykułach na temat łączenia kawy z potrawami (food and coffee pairing) opisywałam Wam parzenie kawy w dripie oraz kawiarce a także zaparzanie metodą zimną czyli cold brew. Do przepisu na napój kawowy z owocami wykorzystałam French Press czyli zaparzasz z tłokiem, w którym kawa powoli przeciskana jest przez wodę oraz ziarna kawy Kenya Single Origin marki Starbucks.
Idealnymi proporcjami kawy do wody we French Pressie będzie:
10 g/1,5 łyżki grubo mielonych ziaren
na 180 ml wody o temperaturze 90-95 stopni.
- Po zalaniu wodą kawę delikatnie wymieszajcie
- Zostawcie je na 4 minuty
- Dopiero po tym czasie przeciśnijcie tłok i przelejcie kawę od razu do kubka lub dzbanka tak aby woda nie miała już styczności z zaparzonymi ziarnami.
Delektujcie się świeżo zaparzoną kawą o przebijających się aromatach grejpfruta albo wykorzystajcie ją do przygotowania niezwykle orzeźwiającego napoju ze świeżymi owocami i lodem. Do napoju możecie wlać kawę jeszcze gorącą lub poczekać aż ostygnie.
.
.
Napój kawowy z owocami – składniki na 2 litrowy dzbanek
Nie musicie sztywno trzymać się proporcji – eksperymentujcie z różnymi owocami a także z ilością dolewanej kawy.
- 1 czerwony grejpfrut – dodatkowo podkreśli cytrusowy smak kawy
- 6-8 truskawek
- kilka winogronowych owoców
- gazowana woda
- kostki lodu
- 180 ml świeżo zaparzonej lub wcześniej ostudzonej kawy Kenya marki Starbucks
.
Napój kawowy z owocami – przygotowanie
- Obierzcie grejpfruta i pozbawcie go białych błon – to one są gorzkie a bez nich owoc jest bardziej słodki
- Truskawki i winogrona przekrójcie na połówki
- Przełóżcie owoce do dzbanka, zalejcie je wodą i wrzućcie lód
- Na końcu wlejcie kawę
Napój kawowy z owocami jest gotowy do picia zaraz po przygotowaniu ale świetnie smakuje również po czasie. Możecie go trzymać w lodówce i nalewać do szklanek w dowolnym czasie w ciągu dnia.
.
.
Partnerem artykułu jest firma Starbucks i jej kawa Kenya Single Origin o ziarnach średnio palonych oraz wyraźnych nutach grejpfruta i czarnej porzeczki.
.
.
Zapraszam Was też do poprzednich przepisów łączących potrawy z kawą:
.
.
.
.