Zielona zimowa sałatka | błyskawiczna i mega zdrowa
Ta zimowa sałatka zachwyci Was intensywnym smakiem a jej składniki odżywią Wasze spragnione witamin oraz minerałów jesienno-zimowe ciała. Nie żałujcie w niej czosnku a na końcu polejcie wszystko olejem sezamowym. Na zdrowie.
Spis treści
Skąd brać orientalne przyprawy i składniki?
Stałymi bywalcami w mojej kuchnią są azjatyckie przyprawy i składniki. Używam ich w wielu potrawach, nie tylko tych o azjatyckim pochodzeniu.
- makarony – ryżowy i sojowy
- glony – wakame i nori
- sosy – sojowy, rybny, ostrygowy
- ocet ryżowy
- olej sezamowy
- pasty – miso, curry
A gdzie się w nie zaopatruję?
- w azjatyckich delikatesach w Warszawie – najczęściej w Asia Tasty na rogu Hali Gwardii
- supermarketach na działach z kuchnią orientalną
- w sklepach internetowych
Dzisiaj nie ma większego problemu z kupieniem pasty curry, sosu sojowego czy octu ryżowego nawet w osiedlowym sklepiku. Gorzej jest z glonami bo nie są jeszcze popularne. O tym dlaczego warto je jadać pisałam pod tym linkiem.
.
Zimowa sałatka – składniki na 2 porcje
- 10-15 brukselek
- 1/2 brokuła
- jeden por – część biała i kawałek zielonej
- 4-5 ząbków czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego (do smażenia)
- 1/2 szklanki wrzątku
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego – bez glutaminianu sodu
- 1 łyżka sosu rybnego
- jedna łyżka octu ryżowego
- szczypta suszonych płatków chilli
- dowolny makaron – jako dodatek. Ja użyłam makaronu ryżowego ale sprawdzi się też kukurydziany, orkiszowy, sojowy
Inne opcjonalne dodatki:
- 1/2 puszki ciecierzycy
- 1 łyżka oleju sezamowego – doda sałatce orzechowego smaku
.
Zimowa sałatka – wykonanie
- Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu
- Brukselki umyjcie, obierzcie z zewnętrznych zwiędłych listków i przekrójcie na pół
- Brokuła podzielcie na mniejsze kawałki. Jeżeli jest to koniecznie to przekrójcie kwiatostany na pół
- Czosnek i pora pokrójcie w plasterki
- Na rozgrzanej patelni, na oleju rzepakowym podsmażcie warzywa – brukselkę, brokuły, pora i czosnek. Do momentu aż się przyrumienią – wtedy nabiorą wyraźnego smaku
- Teraz wlejcie na patelnię wrzącą wodę (zimna niepotrzebnie obniżyłaby temperaturę dania) i dodajcie sos sojowy, sos rybny oraz ocet ryżowy
- Obniżcie temperaturę smażenia, przykryjcie patelnię przykrywką i duście tak warzywa przez około 5-7 minut. Gotowe
Teraz możecie przełożyć makaron i warzywa do miski lub na talerz, posypać je chilli i ewentualnie polać olejem sezamowym.
.
Smacznego i na zdrowie.
.