Mega smaczne i zdrowe 4 pomysły na śniadania, w których się zakochacie
Mogę je jeść cały czas, codziennie, zamiennie. Ostatnimi czasy te 4 pomysły na mega smaczne śniadania zawładnęły moim podniebieniem. Do tego są zdrowe – zawierają cenne składniki odżywcze i dodają energii tak potrzebnej z rana. Sami zobaczcie.
Spis treści
I pomyśleć, że kiedyś nie jadałam śniadań
Przez całe studia i jeszcze kilka lat po nich unikałam śniadań a pierwszy posiłek zjadałam w 3, czasami 4 godziny po wstaniu. Na czczo wypijałam tylko kawę. I miałam świetne wytłumaczenie tej sytuacji – rano nie mam czasu na jedzenie. W zasadzie to śniadania rozumiane jako posiłek jedzony po przebudzeniu się jadałam jedynie w weekendy.
Sytuacja zmieniła się jakieś 5-6 lat temu. Swoją „dorosłą” przygodę ze śniadaniami zaczęłam od miksowania zielonych koktajli – zabierałam je do samochodu i w drodze do pracy wypijałam. Od około 4 lat jadam już śniadania regularnie, każdego dnia. Bez względu na to, o której godzinie wstaję – śniadanie zjadam w ciągu pierwszej godziny.
I muszę Wam powiedzieć, że od kiedy tak robię czuję się lepiej a mój metabolizm przyspieszył jak szalony. Co mnie w sumie bardzo cieszy bo jeść lubię. A od kiedy posiłki jadam często, kilka razy dziennie, nie mam problemów z utrzymaniem wagi na jednym poziomie.
O tym co jeszcze wpływa na metabolizm przeczytacie w tym artykule.
.
Ale przejdźmy do moich śniadaniowych ulubieńców. Na ich przygotowanie poświęcicie nie więcej niż 10 minut.
.1. Mega smaczne śniadania – owsianka bogata w wapń i omega 3
W jednym artykule nazwałam ją jesienną owsianką i tak już zostało. Do jej przygotowania potrzebujecie kilku głównych składników oraz wybrane, ulubione dodatki. Ja nastawiam na wieczór pudding z chia na mleku kokosowym (tu podaję przepis) i rano zalewam tylko wrzątkiem płatki owsiane z gorzkim kakao. Dolewam mleka roślinnego aby nieco schłodzić płatki i dorzucam ulubione dodatki:
- miód gryczany
- pestki dyni
- sezam
- owoce
- i koniecznie łyżkę puddingu chia
Taka owsianka jest bogactwem minerałów, w tym cennego wapnia oraz kalorii potrzebnych z rana.
.
.
.2. Mega smaczne śniadania – koktajle w misce
To nic innego jak zielone koktajle tylko o bardziej gęstej konsystencji i podane w misce.
Moimi jesiennymi ulubieńcami są koktajle z dodatkiem puree z dyni (prosty przepis znajdziecie tutaj).
A dodatkami do bazy, którymi posypiecie miskę, mogą być:
- orzechy – źródło cennych kwasów omega 3
- pestki dyni
- sezam
- gorzkie kakao
- wiórki kokosowe
- owoce
.
.
.3. Mega smaczne śniadania – nocna owsianka (link)
Jadam ją teraz często i coś czuję, że pozostanie moim ulubieńcem aż do wiosny. Wystarczy ją zalać wieczorem i wstawić na noc do lodówki. Dzięki temu rano można dłużej pospać a przygotowanie śniadania zajmuje może 2 minuty.
W wersji na poniższych zdjęciach zalałam mlekiem roślinnym 0,5 litrowy słoik – miałam od razu gotowe I i II śniadanie:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżkę chia
- 1 łyżeczkę kurkumy
- szczyptę pieprzu cayenne
- 1/2 jabłka – pokrojonego w kostkę
- 2-3 łyżki mrożonych owoców leśnych
Rano dolewam do niej odrobinę wrzątku (żeby podgrzać całość) i dodaję orzechy.
.
.
.4. Mega smaczne śniadanie – owsianka z kurkumą (link)
Można ją przygotować na zimno (jak wyżej) lub zagotować i zjeść na ciepło. Nie ukrywam, że ta ostatnia, z dodatkiem liści bazylii, będzie dobrą opcją dla tych, którzy nie przepadają za śniadaniami na zimno.
.
.
A jakie są Wasze ulubione śniadania? Dajcie znać w komentarzach.
.
.
.
.
Ja dziś miałem owsiankę bananowo-fasolową że szpinakiem , avocado i orzechami 🙂 https://uploads.disquscdn.com/images/993994d3767871142da15616ef68f4051afd36269157b0101a85d25e9dadab69.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/8d0a916d1c2ccb36182c5148f582ddc27bb4175270face87863fb30e0e88e586.jpg