Kasza gryczana z pomidorami na szybki i zdrowy obiad
Chociaż od kilku miesięcy wprawiam się w gotowaniu to długie przebywanie w kuchni nie stało się moim ulubionym zajęciem. Nadal wolę dania, których przygotowanie zajmuje niewiele więcej niż ich późniejsze jedzenie. Tak właśnie jest z potrawą, którą upodobałam sobie wyjątkowo jesienią i którą robię przynajmniej raz w tygodniu – aż mi się znudzi (oby nie szybko). Kasza gryczana z pomidorami to świetny sposób ma szybki i zdrowy obiad albo kolację.
Bez jedzenia nie jesteśmy w stanie funkcjonować – ja w dzień co trzy godziny nerwowo rozglądam się za czymś do przekąszenia (w okolicach drugiego śniadania i podwieczorku) albo porządnego najedzenia się (śniadanie, obiad, kolacja). Ważne jest to aby jedzenie niosło ze sobą potrzebne wartości odżywcze a nie jedynie puste kalorie. Kasza gryczana z pomidorami to przede wszystkim smak, od którego możecie się uzależnić a do tego jest bardzo zdrowa – o tym poniżej.
SKŁADNIKI na 4 porcje
- 200g suchej prażonej kaszy gryczanej (nieprażona jest zdrowsza ale prażona bardziej mi smakuje)
- 200g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
- pół szklanki suszonych pomidorów
- 2 puszki krojonych pomidorów (lub jak są dostępne świeże to 5-6 średnich pomidorów pokrojonych w kostkę)
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki (lub zamiennie 1 łyżeczka słodkiej papryki)
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta pieprzu
- kilka pieczarek
- pęczek pietruszki
PRZYGOTOWANIE – zajmuje 15 minut
- Kaszę ugotujcie z łyżeczką kurkumy i szczyptą pieprzu – zajmie to około 12-15 minut.
- W tym czasie zrobicie sos. Suszone pomidory należy pokroić w paski a czosnek w plasterki – ilość oliwy, którą są oblepione suszone pomidory wystarczy do podsmażenia z nimi czosnku.
- Dodajcie do nich przyprawy – paprykę, kumin, oregano, cynamon. Jak czosnek się podrumieni dołóżcie pomidory z puszki (lub świeże), ciecierzycę oraz pokrojone w plasterki pieczarki.
- Duście wszystko na średnim ogniu przez około 8-10 minut. Jeżeli sos będzie za gęsty (przy świeżych pomidorach) dolejcie trochę wody.
Ugotowaną kaszę wymieszajcie z sosem i przed podaniem posypcie pokrojoną natką pietruszki.
KORZYŚCI PROZDROWOTNE
kasza gryczana – to dobre źródło białka (łatwiej przyswajalnego niż białko zbóż), węglowodanów (69g na 100g), tłuszczu (niewiele bo 3g na 100g), błonnika (5,9g w 100g), witamin B1, B2, P, PP oraz minerałów m.in. magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, miedzi. Nie zawiera glutenu i nie zakwasza organizmu. W 100g kaszy jest 336 kcal.
pomidory – pomidory poddane obróbce termicznej zawierają cenny likopen – naturalny przeciwutleniacz (usuwa z organizmu wolne rodniki – przyczynę wielu chorób w tym nowotworów). Jedźcie dania z pomidorów kilka razy w tygodniu
kurkuma – to zawarta w niej kurkumina na działania przeciwutleniające i może przeciwdziałać wielu nowotworom. Kurkumina lepiej się wchłania w towarzystwie czarnego pieprzu i papryki.
czosnek – to intensywnie „pachnące” warzywo jest naturalnym antybiotykiem – pomaga zwalczać infekcje bakteryjne, obniża ciśnienie krwi, ma również działanie antyoksydacyjne (przeciutleniające).
Życzę Wam smacznego i dajcie znać jak Wam wyszła ta kasza gryczana z pomidorami.