Domowe i naturalne sposoby na niechciane zapachy w lodówce
Męczą Cię zapachy w lodówce, które wydostają się przy każdym jej otwarciu i skutecznie psują Ci nastrój? Oto kilka naturalnych sposobów na utrzymanie lodówki w czystości i zapanowanie nad jej zapachami.
Spis treści
Naturalne i skuteczne sposoby na zapachy w lodówce
.1. Umyj lodówkę
Właśnie – od tego rozpocznij walkę z przykrymi zapachami. Usuń całą jej zawartość i dokładnie umyj półki, szuflady a także półki na drzwiach oraz wszystkie gumy, ściany. Użyj do tego ściereczki z mikrofibry zmoczonej jedynie wodą.
Jeżeli potrzebujesz usunąć tłuste czy inne, bardziej oporne zabrudzenia, to ściereczkę zamocz w wodzie z octem (w proporcji: 4 szklanki wody do 1/2 szklanki octu). To naturalny sposób na mycie różnych powierzchni a przecież nie chcesz, żeby Twoje jedzenie miało styczność z chemią w detergentach. Niezbędne będzie również sprawdzenie zbiorniczka na skropliny – być może nagromadziły się w nim drobimy jedzenia, które zgniły.
.
.2. Sprawdź wszystkie produkty
Zanim ponownie włożysz je do lodówki sprawdź terminy przydatności do spożycia wszystkich produktów, szczelność opakowań a także to, czy owoce i warzywa są nienaruszone – czytaj nie zaczęły się już psuć.
.
.3. Użyj szczelnie zamykanych pojemników
Najlepiej szklanych – szkło jest o niebo lepsze od każdego plastiku, nawet tego bez BPA. Przechowuj w nich kiszoną kapustę, kiszone ogórki – to one wydzielają intensywny zapach, który potrafi przeniknąć do pozostałych produktów, które przechowujesz w lodówce, szczególnie do słodyczy i wypieków.
Do szczelnych pojemników przełóż również produkty, które nie zostały wykorzystane do końca, a nie chcesz ich jeszcze wyrzucać – np. jogurt, słodkie desery, strączki wyjęte z puszki (soczewicę, soczewicę, fasolkę), resztki sałatek, kawałki warzyw czy owoców.
.
.4. Skorzystaj z naturalnych pochłaniaczy zapachów
Te kilka produktów ma rewelacyjne właściwości pochłaniania brzydkich zapachów. Skorzystaj z nich
- ziarna kawy – przesyp je do małej miseczki lub umieść w woreczku z materiału. Polecam użyć do tego celu „tańszych” ziaren bo tutaj liczy się tylko kawowy zapach a nie jakość ziaren. Kawę należy wymieniać w marę potrzeb czyli powracającego, uciążliwego zapachu
- soda oczyszczona – to bardzo skuteczny pochłaniacz zapachów oraz wilgoci. Do niewielkiej miseczki przesyp sodę i postaw ją w lodówce na półce. Wymień ją jak niechciane zapachy powrócą. Jeżeli nie masz sody to użyj proszku do pieczenia – też zawiera węglan sodu
- cytryna lub skórka z cytryny – połówka cytryny lub skórka z cytryny położone w lodówce na półce również spełnią podobne zadanie. Zneutralizują zapachy przez kilka dni – do czasu aż nie uschną. Po tym czasie cytrynę wyrzuć – nie nadaje się już do jedzenia
- obrane jabłko lub skórki z jabłka – jabłko działa podobnie jak cytryna, w lodówce wytrzyma około tygodnia. Po spełnieniu swojego zadania jabłko również trzeba będzie wyrzucić.
.
.
.5. Regularnie sprawdzaj i czyść lodówkę
Tego nie unikniesz. To najbardziej skuteczny sposób na utrzymanie lodówki w czystości i eliminowanie brzydkich zapachów. Regularnie sprawdzaj jogurty i inne przetwory mleczne – to one najszybciej tracą przydatność do spożycia. Na owocach i warzywach może pojawić się pleśń – wówczas koniecznie będzie umycie całego pojemnika, w którym były one przechowywane.
.
.6. Nie kupuj za dużo
Bo niestety później to wyrzucisz. Tu znajdziesz 10 sposobów na nie marnowanie jedzenia.
.
.
A jakie są Wasze sposoby na czystą i pachnącą lodówkę?
(tak z innej beczki) Czy było już może kiedyś na blogu coś o sokach z Lidla? Kupuję jabłkowy (Vitafit), na etykiecie napisane jest „bezpośrednio wyciskany”, a w składnikach napisane jest „sok jabłkowy mętny”. Czy sam opis „sok jabłkowy mętny” oznacza, że to rzeczywiście sok prosto z jabłek czy raczej z jakiegoś soku zagęszczonego i nie różni się niczym od soków z kartonów…?
Nie – nie pisałam o sokach z Lidla:) Jeżeli w składzie jest podany sok jabłkowy mętny i nie ma żadnych innych składników to oznacza to tyle, że sok pochodzi z jabłek i nie został niczym wzbogacony (nektarem, cukrem itp). Sok mętny różni się od klarowanego tym, że pozostaje w nim część miąższu.