Ser halloumi – król grillowych przyjęć
Halloumi pochodzi z Cypru. Ser wykonany z mieszanki mleka koziego, owczego i krowiego wyróżnia się półtwardą konsystencją oraz lekko orzechowym smakiem. Halloumi jest często smażony lub grillowany. Może być podawany na ciepło jako przystawka, dodawany do dań głównych i sałatek czy jako składnik kebabów. Ser jest popularnym składnikiem wielu potraw kuchni cypryjskiej, ale bywa także częstym gościem na grillu w polskich ogrodach.
Spis treści
Do produkcji sera halloumi używa się świeżego mleka owczego, koziego lub ich mieszaniny wraz z lub bez dodatku mleka krowiego, podpuszczki oraz świeżych lub suszonych liści mięty cypryjskiej. Nazwa sera jest prawnie chroniona w Unii Europejskiej.
Halloumi – co to za ser
Są dwa rodzaje sera halloumi – świeży i dojrzały. Świeży jest produktem powstałym z połączenia sera serwatkowego i podpuszczki. Ogrzewa się go do 32-35 st. C, a następnie formuje półokrągłe lub prostokątne kostki. To ser półtwardy o minimalnej zawartości tłuszczu 43 proc. Charakteryzuje się intensywnym słonym smakiem oraz aromatem mięty. Dojrzały ser halloumi dodatkowo dojrzewa w słonej serwatce przez 40 dni. Ma lekko gorzki i słony smak. Jego minimalna zawartość tłuszczu wynosi 40 proc.
Grillowany halloumi
Z przygotowaniem grillowanego halloumi poradzi sobie nawet osoba, która nie ma doświadczenia w kuchni. Ser można przyrządzić na ruszcie lub żeliwnej płycie. Ważne jest, aby przed ułożeniem sera na powierzchni do grillowania spryskać ją olejem lub posmarować innym tłuszczem do smażenia. Dzięki temu nie będzie przywierał. Należy także pamiętać, aby ser wkładać do dobrze nagrzanego grilla (200 st. C). Ser trzeba grillować przez około dwie minuty z każdej strony.
Przepisy z halloumi
Na początek prezentujemy prosty przepis na burger po grecku z halloumi. Burgery z wołowiną lub jagnięciną z grilla w towarzystwie pieczonego sera halloumi to przykład, jak grecka kuchnia kształtuje charakter tradycyjnej bułki z mięsem.
Na wstępie zmielone mięso połącz z musztardą i pieprzem. Całość dokładnie wymaceruj i uformuj tyle burgerów, ile wystarczy ci mięsa. Mięso usmaż na grillu lub na patelni, zwracając uwagę, by pozostało soczyste. Ser halloumi pokrój w plastry i podsmaż z obu stron.
Cebulę pokrojoną w cienkie krążki skrop octem winnym i pozostaw na kilka minut. Pomidory pokrój w paski. Bułki podgrzej na grillu. Dolną część bułki posmaruj majonezem, połóż wypłukaną i osuszoną sałatę. Na sałacie ułóż burgera, obsmażony ser, krążki cebuli i pokrojone suszone pomidory.
Sałatka z komosą ryżową i serem halloumi
Do przyrządzenia tej potrawy potrzebujesz szklankę komosy ryżowej, 100 g sera halloumi, garść pomidorków koktajlowych, czerwoną cebulę oraz 80 g sałaty. Do sosu potrzebne będą dwie łyżki oliwy, dwie łyżeczki soku z cytryny, łyżka miodu lub syropu klonowego oraz szczypta soli i pieprzu.
Komosę gotujemy według wskazówek na opakowaniu i studzimy. Ser halloumi kroimy na plastry i podsmażamy z obu stron na suchej patelni do zarumienienia. W tym czasie w misce układamy sałatę, dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Posypujemy ugotowaną komosą i układamy na wierzchu podsmażony ser halloumi. Przygotowujemy sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Polewamy nim sałatkę przed podaniem.
Greckie pity z grillowaną papryką, serem halloumi i sosem czosnkowym
Aby sporządzić ten grecki przysmak, potrzebujesz opakowanie pity, ser halloumi, kilka kawałków grillowanej czerwonej i żółtej papryki bez skórki, czerwoną cebulę pokrojoną w krążki, sałatę, oliwę, sos czosnkowy oraz pieprz i sól do smaku.
Do sporządzeniu sosu czosnkowego potrzeba dwa ząbki czosnku, po pół szklanki majonezu i śmietany 12 proc., dwie łyżeczki soku z cytryny, sól i pieprz oraz szczyptę cukru. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Włóż do miski, dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez, śmietanę oraz sok z cytryny i cukier, po czym całość dokładnie wymieszaj.
Gdy sos czosnkowy jest gotowy, pity opiecz z dwóch stron na suchej rozgrzanej patelni. Natnij, aby powstały kieszonki. Plastry sera halloumi grilluj z obu stron i pokrój na mniejsze kawałki. W naczyniu połącz sałatę, cebulę, pokrojony ser, odsączoną pokrojoną w paski grillowaną paprykę, skrop oliwą, oprósz solą i wymieszaj. Kieszonki pity posmaruj sosem czosnkowym, napełnij mieszanką warzyw i serem, połóż na rozgrzanym grillu i grilluj z obu stron.
Sałatka z karczochów ze szparagami i serem halloumi
Do przyrządzenia tej potrawy potrzebujesz 300 g ugotowanych karczochów, 300 g grillowanej papryki, czerwoną cebulę, 100 g zielonych szparagów marynowanych, 15 oliwek, 50 g sera halloumi, pęczek świeżej kolendry, trzy łyżki oliwy, łyżkę soku z cytryny i cztery łyżki zalewy z karczochów.
Karczochy i szparagi odsącz z zalewy, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę oraz cebulę pokrój w cienkie paski, a kolendrę posiekaj. Oliwki przekrój na pół. Z pozostawioną zalewą rozmieszaj oliwę z sokiem z cytryny. Do dużej miski wrzuć karczochy, szparagi, paprykę oraz cebulę. Wlej gotowy sos i wszystko razem wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki. Ser pokrój w plastry i grilluj na patelni. Następnie pokrój go w kostkę i posyp po wierzchu sałatki.
Placki z cukinii i halloumi
Niezbędne są: niewielka cukinia, ser halloumi, dwa jajka, dwie łyżki mąki, sól, pieprz, łyżeczka suszonego tymianku oraz olej do smażenia. Cukinię i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużej misce łączymy cukinię, ser, jajka i mąkę. Przyprawiamy do smaku. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy niewielkie placuszki i smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru.