Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Jak grillować warzywa, aby były smaczne? Porady dla wegan

Grillowanie warzyw nie jest trudne, jednak wymaga dobrej organizacji – dzięki temu potrawy smakują idealnie. Warto również dodać do nich przyprawy albo wcześniej je zamarynować, co doda im niesamowitego smaku i aromatu. Oto krótki poradnik dla wszystkich, którzy chcieliby przygotować perfekcyjne warzywa z grilla.

Jakie warzywa można grillować?

Wegetarianie i weganie nie muszą rezygnować z wiosennego grillowania – wręcz przeciwnie, mają bowiem do dyspozycji wiele różnorodnych warzyw, a nawet owoców! Które z nich najlepiej nadają się na ruszt? Warzywa, które kładziemy na grill ogrodowy, dzieli się na miękkie i twarde. Te drugie to na przykład papryka, brokuły, kalafior czy kukurydza. Miękkie warzywa należy grillować na specjalnej tacce, ze względu na dużą zawartość wody. Są to pomidory, cukinie, bakłażany czy ogórki. W rzeczywistości niemal każde warzywo nadaje się do grillowania, choć oczywiście, mając na uwadze jego miękkość, wymaga innego postępowania. Nieograniczone możliwości stwarzają ziemniaki – często goszczą one nawet na tych przyjęciach, na których podaje się mięso. Ziemniaki z grilla są lekkie, aromatyczne i wręcz rozpływają się w ustach.

Jak długo grillować warzywa?

Podstawowy błąd, jaki popełniamy przy grillowaniu warzyw, to zbyt długie trzymanie ich na ruszcie. O ile bowiem mięso grilluje się nawet kilkadziesiąt minut, o tyle warzywa można podawać już po 3-5 minutach. Jeśli mamy do dyspozycji grill węglowy albo palenisko, uważajmy, aby płomienie nie dotykały bezpośrednio skóry. W przeciwnym razie warzywo będzie spalone, przez co straci smak. Wyjątkiem od zasady krótkiego grillowania są ziemniaki, które przygotowuje się od 15 od 30 minut, a czasami nawet dłużej. Popularnym rozwiązaniem są szaszłyki, jednak na jeden patyczek nakładamy te warzywa, które grilluje się tak samo długo. Nie jest więc dobrym rozwiązaniem przygotowywanie szaszłyków z dodatkiem ziemniaków. Jeśli już musimy nabić je na patyczek, powinny być wcześniej podgotowane (jednocześnie nie mogą się rozpadać).

Jak grillować warzywa, aby były smaczne?

Grillowanie warzyw nie jest trudne, ale osiągnięcie idealnego smaku może już wymagać nieco więcej wysiłku. Najlepiej przygotować dla nich marynatę z oliwy z oliwek oraz ulubionych przypraw. Możemy sięgnąć po świeże, ale też mielone przyprawy z torebki. Każde warzywo wymaga nieco innej marynaty, która pozwoli wydobyć jego smak. Ogórki dobrze łączą się z curry i musztardą, natomiast pomidory chętniej podajemy zamarynowane w oregano. Możliwości jest wiele, dlatego warto też eksperymentować. Pamiętajmy, aby przed położeniem warzyw na grill odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy grillować ziemniaki, owińmy je folią aluminiową, a wcześniej dokładnie umyjmy. Nie trzeba natomiast obierać ich ze skórki – ziemniaki w mundurkach nie tylko smakują obłędnie, ale i prezentują się bardzo ciekawie na talerzu. Do przygotowania ziemniaków posłuży nam palenisko ogrodowe. Dzięki niemu uzyskamy efekt jak z prawdziwego, leśnego ogniska. Z drugiej strony, zadbajmy o to, aby się nie przypaliły. W sklepach dostępne są gotowe ziemniaki do pieczenia, często już zamarynowane oraz natarte przyprawami. Są one dobrym rozwiązaniem, jeśli grilla przygotowujemy na ostatnią chwilę. Możemy także zakupić specjalną odmianę ziemniaków przeznaczoną do pieczenia oraz grillowania.

Artykuł zewnętrzny.