Co zrobić, by bezmięsne dania na grillu były równie apetyczne jak mięsne? Odkryj nasze triki!
Planujecie przygotować bezmięsną grillową ucztę? To możliwe! Kolorowe warzywa, słodkie owoce, grzyby, sery czy tofu to podstawowe składniki, z których można przygotować wiele fantastycznych potraw o niezapomnianych smakach. Wystarczy jedynie szczypta przypraw, odrobina wyobraźni i dobrze rozgrzany ruszt. Zaczynamy!
Spis treści
Bez mięsa wcale nie oznacza, że bez smaku!
Grillowanie to doskonała okazja na przygotowanie pysznych, aromatycznych i wyjątkowo różnorodnych dań z wielu stron świata. Na ruszcie oprócz warzyw można piec również owoce, grzyby lub sery, tworząc niepowtarzalne kompozycje, które – choć całkowicie pozbawione mięsa – mogą zachwycić smakiem nawet najbardziej zagorzałych zwolenników grillowanej kiełbasy, steka czy skrzydełek.
Jakie wegetariańskie potrawy na grilla sprawdzą się najlepiej? Do największych hitów należą wieloskładnikowe szaszłyki, nadziewane chlebki pita, opieczone tortille, sałatki a nawet hot-dogi i hamburgery wypełnione roślinnymi składnikami. Dopełnieniem grillowej uczty są zazwyczaj różnorodne sosy lub dipy, podkreślające smak poszczególnych potraw.
Wyśmienite grillowane warzywa
Grillowane bataty, podłużne papryki, niewielkie pieczarki lub pokrojone w grube plastry bakłażany często wchodzą w skład sałatek, którymi można się delektować zarówno jeszcze na gorąco, jak i po schłodzeniu. Niektóre jarzyny o niewielkich rozmiarach można również nafaszerować pikantnym serem, ulubioną kaszą, tofu i świeżymi ziołami, otrzymując wyśmienite danie o wyjątkowych walorach smakowych. W tej roli doskonale się sprawdzą połówki ziemniaków, papryki o cienkich ściankach, grzyby oraz dojrzałe pomidory. Grillowanie świetnie znosi również cebula, która pod wpływem ciepła staje się delikatnie słodka, oraz czosnek nabierający kremowej konsystencji, wprost idealnej do smarowania pieczywa.
Pyszne szaszłyki w wersji wegetariańskiej
Warzywne szaszłyki to jest to! Kolorowe, aromatyczne, soczyste i wyjątkowo pyszne. Aby po upieczeniu były z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie, wystarczy je przed pieczeniem zamarynować w przyprawach na choćby kilkadziesiąt minut. Na specjalne szpikulce lub wykałaczki można nadziewać niemal wszystkie rodzaje warzyw, pokrojonych na kawałki o podobnych rozmiarach. Do grillowania doskonale nadają się papryki, pieczarki, cukinia, cebula, zblanszowane brokuły oraz plastry obgotowanej wcześniej kukurydzy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podczas wspólnej uczty położyć na ruszcie szaszłyki owocowe lub z dodatkiem jarzyn, tworząc w ten sposób kompozycje prezentujące się wyjątkowo apetycznie.
Pita tortille i inne przysmaki
Pieczywo przypieczone na dobrze rozgrzanej kratce nabiera niepowtarzalnego, lekko dymnego smaku, który doskonale komponuje się zarówno z warzywami czy sałatkami, jak i gęstymi dipami o lekko słodkim lub pikantnym smaku. Jeśli chcecie zaskoczyć gości nowymi rozwiązaniami, zamiast kromek zwykłego chleba z rusztu zaserwujcie ciepłe chlebki pita o kształcie sakiewki, do których można nałożyć ulubione warzywa i wybrany sos. Na grilla dobrze się sprawdzą również duże tortille, nadziane np.: warzywami, gotowanym ryżem, czarną fasolą, tofu lub halloumi oraz żółtym serem, krótko zapieczone po złożeniu w zgrabny walec.
Czym zastąpić mięso na grillu?
Ogromna ilość warzyw, owoców, serów oraz pieczywa pozwala przygotować wiele różnorodnych i bardzo smacznych potraw nie zawierających nawet odrobiny mięsa. Plaster wołowiny można zastąpić stekiem z kalafiora, który po odpowiednim pokrojeniu, oprószeniu przyprawami oraz dokładnym opieczeniu potrafi zaskoczyć delikatnie chrupiącą skórką i pełnym wyrazu smakiem. Innym zamiennikiem mięsa jest zamarynowane w przyprawach tofu oraz natarte przed pieczeniem sosem BBQ grzyby boczniaki o dymno-pikantnym smaku.
Jakie jeszcze warzywa warto przygotować podczas grillowania bez mięsa? Poznajcie Przepisy.pl i najciekawsze pomysły na bezmięsne dania z grilla, w których każdy znajdzie coś dla siebie!
Wpis gościnny.