Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Teriyaki bowl z ryżem i grillowanym kurczakiem

Wyrzućcie talerze, jeśli chcecie jeść modnie! Od dworów królewskich po fast foody na całym świecie przechodzi fala fascynacji miską szczęścia. Bowl to zwyczajna miska, w której ulubione jedzenie umieszcza się warstwami. Niesłychanie apetycznie wygląda taka miska z teriyaki z ryżem i grillowanym kurczakiem. Proste i tanie danie obiadowe można zjeść w niedzielne popołudnie przed telewizorem, kładąc sobie miskę na kolanach.

Rozmiar i fason miski są dowolne. Może być mała, średnia lub duża, a także biała, czarna bądź kolorowa. Dopuszczalne są porcelanowe czy nawet drewniane. W zależności od potrawy bowl trzeba podać z widelcem, łyżką lub pałeczkami. Dzisiaj podajemy z pałeczkami, gdyż naszym bohaterem jest teriyaki bowl z ryżem i grillowanym kurczakiem.

Teriyaki bowl

Miska szczęścia jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a także zdrowa i pełna składników odżywczych. Można ją podać na śniadanie, obiad i kolację. Na świecie popularne są poke bowl (danie hawajskie z kawałków surowej ryby, ryżu, warzyw i orzechów czy nasion), wypełniona po brzegi buddha bowl (na bazie ryżu lub quinoi, warzyw, tofu, orzechów i kiełków), acai bowl (mrożona pulpa jagody acai, mleka lub jogurtu oraz owoców i ziaren), burrito bowl (ryż, fasola, guacamole, pomidory, mięso lub tofu ułożone na bazie sałaty w stylu meksykańskim).

Teraz dochodzi do tego teriyaki, czyli tradycyjna japońska metoda termicznej obróbki mięsa i ryb polegająca na grillowaniu w specjalnej marynacie. Nazwa teriyaki pochodzi od słowa „teru” (błyszczeć, świecić), gdyż marynata na potrawie błyszczy z powodu dużej ilości cukru w sosie sporządzanego z sosu sojowego, sake oraz cukru (miodu). Teriyaki jest gęstym, ciemnobrązowym sosem, który cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, w tym w Polsce. Każda potrawa oparta na sosie teriyaki zaskoczy cię egzotycznym smakiem.

Jeśli nie wiesz, jak sporządzić sos teriyaki, spróbuj skorzystać z naszego przepisu w wersji podstawowej. W tym celu potrzebujesz 500 ml sosu sojowego, 500 ml mirin (przyprawa na bazie sake), 350 g cukru, 250 g miodu, 50 g imbiru oraz czosnek. Obierz i pokrój w cienkie plastry czosnek i imbir, mirin oraz sos sojowy wlej do garnka z grubym dnem, dodaj cukier, miód, obrany imbir i czosnek oraz olej sezamowy. Całość gotuj na małym ogniu ok. 90 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec sos przelej przez sito i odstaw do ostygnięcia. Zamiast mirinu można stosować białe wino.

Bowl z kurczakiem teriyaki

Soczysty kurczak w delikatnym sosie to pomysł na szybki obiad lub lunch, który możesz zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Potrzebujesz 150 g mięsa z piersi kurczaka, 70 g mleka migdałowego, 5 g oliwy, 50 g ryżu basmati, 50 g awokado, pół ogórka zielonego oraz 20 g sosu teriyaki.

Na wstępie ryż ugotuj zgodnie z informacją na opakowaniu. Kurczaka pokrój w kostkę, zamarynuj w sosie teriyaki i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć kurczaka i usmaż z obu stron. W misce ułóż ryż, pokrojonego ogórka, awokado. Całość polej dowolnym sosem, np. teriyaki.

Bowl z kurczakiem i warzywami

To potrawa świetnie nadająca się na lunch w pracy. Aby ja sporządzić, niezbędne są: pojedyncza pierś z kurczaka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry, mielona słodka papryka, dwie łyżki oleju rzepakowego, sałata rzymska, awokado, dziesięć  pomidorków koktajlowych, mała marchewka, mała cebula (czerwona), ogórek, cztery łyżki cieciorki oraz 2-3 łyżki pestek słonecznika.

Mięso kurczaka pokrój wzdłuż na pół i dopraw mieszanką przypraw. Usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym na patelni grillowej. Sałatę rzymską pokrój drobno, pomidorki koktajlowe na pół, ogórka wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plasterki, czerwoną cebulę w cienkie krążki. Obraną marchew i awokado pokrój obieraczką w cienkie paseczki.

W misce ułóż sałatę rzymską, pokrojone pomidorki, ogórka, cieciorkę, awokado, marchew, cebulę, a na środku ułóż pokrojoną w plastry grillowaną pierś z kurczaka. Posyp prażonymi na patelni pestkami słonecznika i polej sosem, do którego potrzeba dwie łyżeczki miodu, dwie łyżeczki musztardy delikatesowej, sok z połowy cytryny, 3-4 łyżki oleju rzepakowego oraz łyżeczkę ziół prowansalskich. Wszystkie te składniki umieść w słoiku i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Bowl z kurczakiem i ryżem

Bazą tej potrawy jest 300 g filetów kurczaka oraz 100 g ryżu. Do marynaty do mięsa potrzebujesz ząbek czosnku, łyżkę oliwy, pół łyżeczki miodu, łyżkę świeżego tymianku lub pół łyżeczki suszonego tymianku. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszaj. Na wstępie filety oczyść z błonek, przekrój wzdłuż na dwa kawałki, dopraw solą i pieprzem, po czym odłóż do zamarynowania na co najmniej pół godziny. Ugotuj ryż, a mięso z kurczaka grilluj na patelni lub grillu elektrycznym.

Potrawę podawaj z warzywami, np. pomidorem, ogórkiem szklarniowym, czerwoną cebulą, oliwkami, kukurydzą konserwową z puszki czy ugotowanym brokułem. Opcjonalnie dodajesz sos teriyaki.

Szaszłyki z mięsem

Szaszłyki z kurczaka w sosie teriyaki to może być coś, co wprawi w zachwyt uczestników domówki. Przygotuj cztery uda kurczaka bez skóry i kości, trzy łyżki sosu teriyaki, łyżkę sosu sojowego, łyżkę imbiru, siedem cebulek dymek, dwie łyżki oleju roślinnego, ugotowany ryż, patyki do szaszłyków oraz czarny sezam.

W misce wymieszaj łyżkę sosu teriyaki, sos sojowy i imbir. Pokrój każde udo na dwie części, włóż do marynaty i odstaw na co najmniej kwadrans w chłodne miejsce. Zamarynowane mięso nabijaj na patyki na przemian z dymkami. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na średnim ogniu po pięć minut z każdej strony. Podaj z pozostałym sosem teriyaki, sezamem i ugotowanym ryżem.