Okonomiyaki, czyli japońska pizza – jak ją przygotować?
Nie bardzo wiesz, co dziś zrobić najbliższym na obiad? Pomyśl o okonomiyaki. Serio! Przygotowanie tego tradycyjnego dania kuchni japońskiej nie jest trudne. Wystarczy ciasto naleśnikowe, kapusta pekińska oraz ulubione przez rodzinę dodatki. Potrawa jest oryginalna i efektowna, przy czym można je podać także na śniadanie czy kolację. Na wierzch układamy świeże kiełki i zdrowe kiszone warzywa. W zależności od przepisu okonomiyaki przypominają nasze naleśniki lub pizzę.
Spis treści
Okonomiyaki to popularny japoński placek przygotowywany z kapustą i innymi dodatkami. Smażony jest na specjalnym grillu teppanyaki, który z powodzeniem można zastąpić zwykłą patelnią. Oryginalnie placuszki japońskie serwowane są z majonezem i specjalnym sosem do okonomiyaki. Świetnie sprawdzają się na obiad.
Japoński naleśnik
Nazwa potrawy to gra dwóch japońskich słów, gdzie okonomi znaczy „to, co chcesz”, a yaki oznacza grillowany lub smażony. Każdy przyrządza naleśniki z ulubionych produktów, które ma w danej chwili pod ręką. W niektórych japońskich restauracjach klienci dostają surowe produkty i samodzielnie przygotowują sobie naleśnika. Jeżeli chcielibyście zrobić tę potrawę w domu, zapewniam, że większość składników znajdziecie w lodówce. Zamiast japońskiego bulionu dash możecie użyć rosołu drobiowego. Sos do okonomiyaki można kupić gotowy w azjatyckich sklepach lub przygotować samodzielnie.
Potrawa jest przyrządzana na dwa sposoby: Osaka (Kansai) i Hiroszima. W obu przypadkach ciasto przygotowuje się z mąki pszennej lub mąki z korzeni nagaimo, jajek oraz wody. W okonomiyaki z Osaki do ciasta dodaje się drobno siekaną kapustę, cebulę, mięso, owoce morza, warzywa lub ser, po czym miesza i obsmaża na rozgrzanej patelni lub blasze niczym pizzę. W wersji okonomiyaki z Hiroszimy składniki układa się warstwowo na podsmażonym wcześniej naleśniku. Przed podaniem danie posypuje się rozdrobnionymi algami nori, polewa japońskim majonezem i specjalnym, lekko słodkawym sosem.
Okonomiyaki przepis
Do sporządzenia okonomiyaki w wersji podstawowej potrzebujesz 400 g maki pszennej typ 500, 200 ml mleka 3,2 proc., 200 g boczku wędzonego, 100 g kapusty pekińskiej, 200 g pieczarek, 100 g kukurydzy konserwowej, dużą cebulę, dwa jajka, 50 ml oleju sezamowego, ketchup i pęczek szczypiorku.
Na wstępie ubij w misce jajka z mlekiem, przesiej mąkę i wymieszaj do połączenia składników. Poszatkuj kapustę pekińską i dodaj do masy naleśnikowej. Obierz cebulę i pokrój w pióra, a pieczarki w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę oraz pieczarki. Na osobnej patelni rozgrzej olej sezamowy i usmaż naleśniki z kapustą pekińską.
Następnie w miseczce wymieszaj sos sojowy, Worcestershire, cukier i ketchup. Naleśnik ułóż na talerzu, polej sosem, wyłóż na niego cebulę, pieczarki, kukurydzę i pokrojony w plastry boczek. Posyp wierzch posiekanym szczypiorkiem, a następnie udekoruj majonezem.
Japońska pizza
Okonomiyaki nie bez powodu porównywane jest do włoskiej pizzy i podobnie jak włoska pizza stanowi jedną z atrakcji turystycznych japońskiej kuchni. Azjatycki przysmak przypomina ją nie tylko wyglądem czy składem, ale też historią, która nie zaczyna się w arystokratycznych jadalniach, ale w niewielkich kuchniach dla prostych ludzi zmuszonych do korzystania z nich przez trudną sytuację kraju i ubóstwo. W japońskich miastach spróbować można dania w przeróżnych wariantach, np. okonomiyaki z warzywami, wieprzowiną, kurczakiem, owocami morza lub… makaronem.
Japońska sałatka z grzybami fungus
Doskonałym dodatkiem do okonomiyaki może być sałatka z grzybami fungus. Grzyby snow fungus, zwane również białymi, są bardzo cenione w kuchni azjatyckiej. Po namoczeniu stają się półprzezroczyste i sprężyste, a wyglądem przypominają koralowce. Posiadają neutralny smak, dzięki czemu świetnie przejmują smaki potraw, którym towarzyszą. Posiadają wysoką zawartość błonnika, co może pomóc w zrzucaniu zbędnych kilogramów, pobudzaniu perystaltyki jelit czy usuwaniu toksyn z organizmu.
Przygotowanie tej prostej potrawy zajmie ci ok. 15 minut. Potrzebne będą następujące składniki: 100 g grzybów fungus blanszowanych, 200 g ogórka zielonego pokrojonego na cienkie plasterki, 50 g białej cebuli pokrojonej w cienkie plastry, trzy łyżki pulpy mango, dwie łyżki soku z limonki, dwie łyżki majonezu oraz sól i majonez do smaku.
Na wstępie zalej grzyby fungus wrzątkiem i odstaw na pięć minut. Ogórka przetnij wzdłuż na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój. Cebule obierz i pokrój. Przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie składniki. Do miski przełóż grzyby, ogórka, cebulę i całość dokładnie wymieszaj z sosem mango.
Azjatyckie pierożki gyoza z sosem
W menu japońskich restauracji, na stoiskach ze street foodem czy do kupienia w sklepach spożywczych, aby zrobić je na szybko w domu spotykamy pierożki gyoza. Oryginalnie pochodzące z kuchni chińskiej pierożki Jiaozi składają się z mięsa mielonego i warzyw zawiniętych w cienki kawałek ciasta z zaklejonymi i dociśniętymi krawędziami. Gotuje się je na parze, w garnku lub smaży na patelni czy w głębokim tłuszczu.
Japońskie pierożki gyoza na początku smażymy na patelni, a następnie dodajemy odrobinę wody, przykrywamy i czekamy aż cała woda odparuje. W ten sposób uzyskujemy idealną teksturę chrupkich, a zarazem soczystych w środku pierogów. Charakterystyczną różnicą pomiędzy gyozą a chińskimi pierogami jest to, że ciasto jest zwykle dużo cieńsze, dzięki czemu przysmażona strona jest o wiele bardziej chrupka, a farsz bardziej czosnkowy.