Placuszki z mąki bananowej
Przyszedł czas na wypróbowanie mąki, którą mam w kuchni już od ponad 3 miesięcy. Te placuszki z mąki bananowej przygotowałam z jogurtem zamiast jajka. Wyszły delikatne w smaku i lekko ciągnące. Taki urok tej mąki. Polecam eksperymentować i próbować nowych smaków.
Spis treści
Mąka z plantatów
Plantaty (zielone, warzywne banany) to bracia znanych nam żółtych, słodkich bananów. Zawierają więcej skrobi a mniej cukrów dlatego mogą być wykorzystywane w kuchni do gotowania, pieczenia oraz smażenia również wytrawnych potraw.. Przygotowywana jest z nich mąka, która z racji pochodzenia jest mąką bezglutenową. Z takiej mąki możecie z powodzeniem przygotować słodkie lub wytrawne placuszki.
.
Placuszki z mąki bananowej – składniki
- 120 g roślinnego jogurtu – użyłam sojowego o smaku waniliowym
- 200 ml mleka roślinnego – sprawdzi się owsiane, migdałowe, sojowe
- 100 g mąki bananowej czyli mąki z bananów warzywnych – plantanów
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Taki nadaje się do smażenia i pieczenia
Dodatki wg preferencji:
- jogurt roślinny – świetnie smakują jogurty owocowe
- syrop klonowy
- świeże owoce – na przykład słodkie banany
- dżem lub powidła
Pancakes – przygotowanie
Odmierzam składniki w misce, którą stawiam na wadze kuchennej, którą po dodaniu każdego składnika taruję. Przekładam do niej po kolei:
- Jogurt roślinny a do niego przelewam mleko oraz olej rzepakowy – dokładnie mieszam te składniki
- Dopiero w kolejnym kroku stopniowo wsypuję do nich mąkę bananową dokładnie wszystko mieszając tak, aby pozbyć się grudek powstałych z mąki. Ciasto wychodzi dosyć gęste
- Na rozgrzaną na średniej temperaturze (u mnie 6 w skali od 0 do 9) suchą patelnię nakładam porcje ciasta formując łyżką okrągłe placuszki – nie muszą być równe
- Smażę je na każdej ze stron po kilka minut. UWAGA – te placuszki smażą się szybko więc uważajcie aby ich nie przypalić
Inne przepisy na roślinne placuszki znajdziecie pod tym linkiem. Jajka zastępuję w nich różnymi składnikami – dżemami, prażonymi jabłkami, świeżymi owocami (bananem, śliwkami, gruszką), roślinnymi jogurtami. Co do mąki to też najdziecie w przepisach różne jej rodzaje – te z glutenem i bezglutenowe.