Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Tofu bhurji na zdrowe śniadanie z książki „80 śniadań dookoła świata”

Dzisiaj mam dla Was świąteczną podpowiedź. Jeżeli jeszcze zastanawiacie się nad prezentem dla fana kulinariów to polecam zakup książki „80 śniadań dookoła świata” Edyty Kusińskiej, autorki bloga Madame Edith. Na zachętę wybrałam z niej aromatyczne tofu bhurji na zdrowe śniadanie.

Kilka słów o książkach

Były czasy kiedy półki w mieszkaniu zastawione miałam książkami. Królowały wśród nich książki historyczne (szczególnie o 20’leciu międzywojennym), skandynawskie kryminały, polskie opowiadanie sci-fy i fantasy. Później zaczęłam kolekcjonować książki kulinarne. Pięknie wydane, ciężkie, nieporęczne. Aż diametralnie zmieniłam swoje prywatne życie i przed kolejną (ale jeszcze nie ostatnią) przeprowadzką postanowiłam już nigdy więcej żadnych książek nie dźwigać. Chyba, że znajdą się na moim czytniku Kindle (przyznaję – lekko nosi się na nim kilkaset książek) albo zostaną wydane przez bliskie mi osoby. Wszystkie stare książki sprzedałam lub oddałam i od ponad 3 lat czytam wyłącznie ebooki. Inspiracje kulinarne czerpię z Internetu.

W tym roku, w moim obecnym mieszkaniu, znalazły się dwie wyjątkowe książki w wydaniu papierowym:

Tym wpisem chcę Was serdecznie zachęcić do zakupu pierwszej z nich. Edyta jest mi bliska od wielu już lat. Cieszę się, że mogłam obserwować cały długi i intensywny proces tworzenia jej książki.

Tofu bhurji na zdrowe śniadanie

Z tej okazji mam dla Was kod rabatowy na bezpłatną dostawę na terenie całej Polski – ważny aż do 31 grudnia 2021.

Na stronie sklepu, przed wykonaniem płatności, podajcie kod: LHL.

.

„80 śniadań dookoła świata”

Edyta podzieliła swoje śniadaniowe przepisy (słodkie i te wytrawne) na 5 rozdziałów:

  1. śniadania bez obróbki termicznej
  2. podgrzewane w tosterze, na patelni lub w opiekaczu
  3. śniadania gotowane
  4. smażone
  5. pieczone śniadania

Dwa ostatnie rozdziały zawierają najwięcej smacznych przepisów z całego świata. Każdy przepis posiada przydatne oznaczenia:

  • kraj pochodzenia
  • liczba porcji z podanych składników
  • czas przygotowania
  • zawartość alergenów oraz głównych składników takich jak: jajka, gluten, nabiał, ryby, mięso.

Od razu dodam, że Edyta jest nie tylko autorką przepisów oraz smacznych zdjęć ale również wydawcą swojej książki (z podziwu i szacunku do jej determinacji autorce kłaniam się nisko). Twarda okładka, dwie tasiemkowe zakładki oraz poręczny rozmiar B5 czynią z tej książki wygodnego pomocnika w kuchni.

Żeby nie było, że „na sucho” zachwalam. Znalazłam w książce kilka pozycji wegańskich wartych przygotowania oraz różne wegetariańskie, w których zwierzęce składniki można z powodzeniem zamienić na roślinne. Tofu bhurji, śniadanie kuchni indyjskiej, to roślinna propozycja na pożywny i aromatyczny początek dnia, która mnie zachwyciła.

.

Tofu bhurji na zdrowe śniadanie

Tutaj podam Wam główne składniki. Po szczegóły sięgnijcie do książki „80 śniadań dookoła świata. Pamiętajcie o kodzie rabatowym (LHL) na darmową przesyłkę.

  • białe tofu
  • cebula
  • czosnek
  • kmin rzymski
  • kurkuma
  • chili
  • cukinia – zamieniłam ją na czerwoną paprykę
  • pomidory – użyłam pomidorków koktajlowych
  • kolendra
  • oliwa do smażenia – ja smażyłam na oleju rzepakowym rafinowanym

Przygotowanie tego pysznego śniadania zajmuje około 15 minut a jak planuję często do niego wracać.

Tofu bhurji na zdrowe śniadanie

Dajcie znać na FB, które śniadanie z polecanej książki Was zachwyci.