Piernikowy chlebek bananowy
Przepis na piernikowy chlebek bananowy to doskonały pomysł na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów. W tym przepisie nie ma proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej dzięki czemu chlebek jest zdrowszy dla żołądka. Zajadajcie się nim na deser albo na słodkie śniadanie.
Spis treści
Do przygotowania ciasta żyjcie bardzo dojrzałych bananów – te ze skórką w kropki albo z już całą brązową będą idealne.
Piernikowy chlebek bananowy – składniki
Na foremkę o wielkości 23 x 14 cm.
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 70 ml oleju rzepakowego (rafinowanego) + odrobina do wysmarowania foremki do pieczenia
- 200 g mąki orkiszowej + łyżka do obsypania foremki
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika – tu znajdziecie przepis na domową mieszankę bez mąki i cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- łyżka syropu klonowego
.
Chlebek bananowy – przygotowanie
Wszystkie składniki wymieszajcie w jednej misce stosując zasadę mokre do mokrego a suche mieszać z suchym.
- Rozpocznijcie od rozgniecenia widelcem bananów. Im będą bardziej dojrzałe tym łatwiej je się rozgniata. Nie musi być dokładnie – bananowe grudki w chlebku smakują rewelacyjnie
- Do rozgniecionych bananów wlejcie olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy, syrop klonowy
- Dokładnie wszystko wymieszajcie
- W kolejnym kroku wsypcie do miski przyprawę do piernika. Stopniowo dosypujcie mąkę, mieszając masę tak, aby mąka równomiernie połączyła się z pozostałymi składnikami. Ciasto wyjdzie dosyć gęste ale nadal będzie nadawało się do swobodnego rozłożenia w foremce.
- Foremkę wysmarujcie olejem oraz obsypcie mąką
Czas pieczenia to 50 minut w temperaturze 170o z termoobiegiem
.
Inne przepisy na zdrowe wypieki i desery znajdziecie pod tym linkiem.
Macie swoje ulubione słodkie przepisy? Dajcie znaka na FB.