Pesto ze słonecznikiem
Jak pozbyć się z kuchni dużej ilości świeżej bazylii? Zmiksować ją na aromatyczne pesto. A jak się nie ma pod ręką oliwy i orzeszków piniowych to można zmiksować pesto ze słonecznikiem i olejem z pestek dyni. Wychodzi obłędnie dobry dodatek do makaronu. Koniecznie spróbujcie.
Spis treści
Szczerze Wam tu napiszę – nawet gdybym z jakiegoś niezrozumiałego dla mnie powodu miała w domu orzeszki pinii to i tak nie dodałabym ich do żadnej potrawy. Nie przepadam za nimi to mało powiedziane.
Ten pomysł na to pesto ze słonecznikiem zrodził się z potrzeby pozbycia się zamówionej przez pomyłkę (w sklepie internetowym) dużej ilości bazylii. Miałam w szafce olej z pestek dyni, nasiona słonecznika i płatki migdałów a w lodówce czosnek. Tak oto powstało to aromatyczne pesto.
.
Pesto ze słonecznikiem – składniki na 2 porcje
Składniki na pesto
- duży pęczek (duża doniczka) świeżych liści bazylii
- 4 czubate łyżki prażonego, obranego słonecznika – bez soli
- 3 łyżki oleju z pestek dyni lub oleju lnianego
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
Inne składniki
- 250 g dowolnego makaronu. Ja wykorzystałam makaron z groszku, który czekał w kuchennej szafce przez ostatnie kilka miesięcy (95% mąki z zielonego groszku, 5% cukinia)
- 3-4 łyżki prażonych płatków migdałowych
.
Pesto ze słonecznikiem – przygotowanie
Do przygotowania tego pesto przyda Wam się blender ręczny lub robot kuchenny z ostrzem w kształcie litery S. Na przykład taki.
- Na suchej patelni uprażcie oddzielnie obrane pestki słonecznika oraz płatki migdałowe
- Poczekajcie aż słonecznik ostygnie
- Do blendera lub robota przełóżcie umyte liście bazylii oraz pozostałe składniki na pesto – dokładnie je zmiksujcie na gładką pastę
- Dodajcie ją do ugotowanego w między czasie makaronu
- Nie zapomnijcie posypać prażonymi płatkami migdałów
.
.
Inne pomysły na obiady i kolacje znajdziecie pod linkiem.