Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Pesto ze słonecznikiem

Jak pozbyć się z kuchni dużej ilości świeżej bazylii? Zmiksować ją na aromatyczne pesto. A jak się nie ma pod ręką oliwy i orzeszków piniowych to można zmiksować pesto ze słonecznikiem i olejem z pestek dyni. Wychodzi obłędnie dobry dodatek do makaronu. Koniecznie spróbujcie.

Szczerze Wam tu napiszę – nawet gdybym z jakiegoś niezrozumiałego dla mnie powodu miała w domu orzeszki pinii to i tak nie dodałabym ich do żadnej potrawy. Nie przepadam za nimi to mało powiedziane.

Ten pomysł na to pesto ze słonecznikiem zrodził się z potrzeby pozbycia się zamówionej przez pomyłkę (w sklepie internetowym) dużej ilości bazylii. Miałam w szafce olej z pestek dyni, nasiona słonecznika i płatki migdałów a w lodówce czosnek. Tak oto powstało to aromatyczne pesto.

.

Pesto ze słonecznikiem – składniki na 2 porcje

Składniki na pesto

  • duży pęczek (duża doniczka) świeżych liści bazylii
  • 4 czubate łyżki prażonego, obranego słonecznika – bez soli
  • 3 łyżki oleju z pestek dyni lub oleju lnianego
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego

Inne składniki

  • 250 g dowolnego makaronu. Ja wykorzystałam makaron z groszku, który czekał w kuchennej szafce przez ostatnie kilka miesięcy (95% mąki z zielonego groszku, 5% cukinia)
  • 3-4 łyżki prażonych płatków migdałowych

.

Pesto ze słonecznikiem – przygotowanie

Do przygotowania tego pesto przyda Wam się blender ręczny lub robot kuchenny z ostrzem w kształcie litery S. Na przykład taki.

  1. Na suchej patelni uprażcie oddzielnie obrane pestki słonecznika oraz płatki migdałowe
  2. Poczekajcie aż słonecznik ostygnie
  3. Do blendera lub robota przełóżcie umyte liście bazylii oraz pozostałe składniki na pesto – dokładnie je zmiksujcie na gładką pastę
  4. Dodajcie ją do ugotowanego w między czasie makaronu
  5. Nie zapomnijcie posypać prażonymi płatkami migdałów

.

pesto ze słonecznikiem

.

Inne pomysły na obiady i kolacje znajdziecie pod linkiem.