Dietetyczny chia pudding – wersja vegan
Dzisiaj mam dla Was „odchudzoną” wersję popularnego deseru chia pudding. Tym razem przygotuję go na bazie roślinnego jogurtu i dodam ulubione owoce. Koniecznie sprawdźcie jak cudownie smakuje dietetyczny chia pudding w wersji roślinnej (vegan).
Spis treści
Oryginał vs odchudzona wersja
Bazą w popularnej wersji puddingu chia jest gęste mleczko kokosowe. To w nim moczy się nasiona chia tak aby od nich jeszcze bardziej zgęstniało. W niniejszym przepisie proponuję mleczko kokosowe zamienić na roślinny jogurt. Wybrałam jogurt o smaku waniliowym ale nie bójcie się eksperymentować z innymi smakami.
Różnice w wartości kalorycznej tego deseru (albo jak kto woli śniadania) porównam Wam jedynie na składniku bazowym czyli mleku kokosowym vs jogurcie roślinnym. Otóż 100 ml mleka kokosowego (z puszki) to około 170 kcal a 100 ml roślinnego jogurtu waniliowego to jedynie 66 kcal. Te 100 kcal robi różnice w sytuacji kiedy macie ochotę na deser a jednocześnie chcecie zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
.
Dietetyczny chia pudding – składniki na 1 porcję
- 100 g roślinnego jogurtu o dowolnym smaku polecam jednak wybrać jogurt waniliowy
- 1 czubata łyżka nasion chia
- pulpa mango – około 3 łyżek – opcjonalnie bo nawet wersja bez dodatku cukru ma aż 222 kcal w 100 g. Kupuję tę pulpę mango ze względu na prosty skład
- dowolne owoce – ja wybrałam borówki amerykańskie
.
Chia pudding – przygotowanie
Przygotowanie warto rozpocząć na około 4 godziny przed planowanym zjedzeniem deseru lub tej wersji słodkiego śniadania. Ja przygotowuję pudding wieczorem tak aby rano był już gotowy. Nasiona chia potrzebują czasu żeby wytrącić żel i zagęścić jogurt.
- Do odmierzonej porcji jogurtu wsypcie nasiona chia i dokładnie wymieszajcie składniki. Wstawcie je do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku
- Po około 4 godzinach lub rano dodajcie do puddingu ulubione owoce i delektujcie się tym pysznym daniem.
Prawda, że proste?
Dajcie znać na FB co myślicie o tej wersji chia puddingu.
.