Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Pomidory z wędzonym tofu

Te pomidory z wędzonym tofu to doskonały pomysł na lekką kolację w upalne dni. Wystarczy pokroić wszystkie składniki i delektować się ich połączeniem.

Koniec wiosny i początek lata to moja ulubiona część roku. Warzywa i owoce w końcu mają smak i cudownie pachną. To właśnie teraz zaczynam się delektować słodkimi truskawkami, chrupiącymi szparagami oraz pachnącymi pomidorami. To proste danie z pomidorem w roli głównej koi moje zmęczone serce po całym dniu pracy a w upalne dni smakuje jeszcze lepiej.

Pomidory z wędzonym tofu – składniki na 1 porcję

  • 1 lub 2 duże pomidory – polecam użyć do tego przepisu duże i mięsiste pomidory Bawole Serca
  • 150 – 180 g wędzonego tofu
  • szczypiorek. Jeżeli macie szczypiorek z dymką to nie bójcie się wkroić odrobinę cebulki. Świetnie podkręci to danie.

Składnik na sos

  • 5-6 łyżek jasnego sosu sojowego
  • sok z połówki limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka oleju z pestek dyni. Zamiennie możecie użyć innego oleju roślinnego w pierwszego tłoczenia np. lnianego

.

Pomidory z wędzonym tofu – przygotowanie

  1. Na starcie w miseczce wymieszajcie składniki na sos i zamoczcie w nich tofu pokrojone w plastry o grubości około 0,5 cm. Od czasu do czasu przewracajcie je tak aby tofu nasiąknęło sosem
  2. Pomidora sparzcie i obierzcie a następnie pokrójcie w grube plastry
  3. Rozłóżcie je na talerzu razem z plastrami tofu
  4. Polejcie wszystko sosem, w którym moczyło się tofu
  5. Na zakończenie posypcie pomidory i tofu szczeypiorkiem

Prawda, że prosto i szybko?

Smacznego i na zdrowie.

Pomidory z wędzonym tofu

.

Inne pomysły na fit kolacje znajdziecie pod tym linkiem.

Macie już swoich ulubieńców? Dajcie znać na FB.

.