Pomidory z wędzonym tofu
Te pomidory z wędzonym tofu to doskonały pomysł na lekką kolację w upalne dni. Wystarczy pokroić wszystkie składniki i delektować się ich połączeniem.
Spis treści
Koniec wiosny i początek lata to moja ulubiona część roku. Warzywa i owoce w końcu mają smak i cudownie pachną. To właśnie teraz zaczynam się delektować słodkimi truskawkami, chrupiącymi szparagami oraz pachnącymi pomidorami. To proste danie z pomidorem w roli głównej koi moje zmęczone serce po całym dniu pracy a w upalne dni smakuje jeszcze lepiej.
Pomidory z wędzonym tofu – składniki na 1 porcję
- 1 lub 2 duże pomidory – polecam użyć do tego przepisu duże i mięsiste pomidory Bawole Serca
- 150 – 180 g wędzonego tofu
- szczypiorek. Jeżeli macie szczypiorek z dymką to nie bójcie się wkroić odrobinę cebulki. Świetnie podkręci to danie.
Składnik na sos
- 5-6 łyżek jasnego sosu sojowego
- sok z połówki limonki lub cytryny
- 1 łyżeczka oleju z pestek dyni. Zamiennie możecie użyć innego oleju roślinnego w pierwszego tłoczenia np. lnianego
.
Pomidory z wędzonym tofu – przygotowanie
- Na starcie w miseczce wymieszajcie składniki na sos i zamoczcie w nich tofu pokrojone w plastry o grubości około 0,5 cm. Od czasu do czasu przewracajcie je tak aby tofu nasiąknęło sosem
- Pomidora sparzcie i obierzcie a następnie pokrójcie w grube plastry
- Rozłóżcie je na talerzu razem z plastrami tofu
- Polejcie wszystko sosem, w którym moczyło się tofu
- Na zakończenie posypcie pomidory i tofu szczeypiorkiem
Prawda, że prosto i szybko?
Smacznego i na zdrowie.
.
Inne pomysły na fit kolacje znajdziecie pod tym linkiem.
Macie już swoich ulubieńców? Dajcie znać na FB.
.