Błyskawiczna sałatka z ciecierzycą
Ciecierzyca to moje ulubione strączki. W ciągu tygodnia potrafię zjeść jej około 1 kg w różnej postaci. Ta błyskawiczna sałatka z ciecierzycą jest kolejną propozycją na tę pyszną i zdrową roślinę.
Spis treści
Błyskawiczna sałatka z ciecierzycą – składniki
- 450 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 świeża, czerwona papryka
- jedna mała, czerwona cebula
- 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
- pęczek natki pietruszki
- jeden średni pęczek świeżego koperku
Sos na bazie jogurtu i tahiny
- 2 płaskie łyżki pasty sezamowej tahina
- 4 łyżki naturalnego jogurtu – ja użyłam sojowego jogurtu roślinnego
- 2 płaskie łyżeczki ostrej musztardy – u mnie króluje Sarepska
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- świeżo mielony, czarny pieprz – ilość wg uznania
.
Błyskawiczna sałatka z ciecierzycą – przygotowanie
- Ciecierzycę namoczcie na około 8 godzin a następnie ugotujcie. Ja kupuję gotowaną ciecierzycę w słoikach
- Po ugotowaniu/ wyjęciu ze słoika przepłuczcie dokładnie ciecierzycę i odcedźcie ją z wody
- W kolejny kroku pokrójcie ciecierzycę na mniejsze kawałki. Próbowałam ją rozgniatać nożem ale ta jej gnieciona konsystencja nie sprawdza się w tej sałatce.
- Paprykę, cebulę oraz czosnek pokrójcie w drobną kosteczkę
- Natkę pietruszki oraz koperek bardzo drobno posiekajcie
- Wszystkie warzywa dokładnie wymieszajcie w misce
- Składniki na sos połączcie ze sobą w oddzielnej miseczce a następnie dodajcie je do warzyw
Ta sałatka doskonale smakuje jedzona samodzielnie. Lubię ją jadać jako pastę do kanapek z pieczywem chrupkim lub tostowym.
Przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku wytrzyma w lodówce 3-4 dni. Dłużej jej nie trzymajcie. Ona najlepiej smakuje jedzona na świeżo.
Inne przepisy na potrawy z ciecierzycą znajdziecie pod tym linkiem.
Szybkich, zdrowych i smacznych sałatek szukajcie tutaj.
Dajcie znać na FB czy macie już swoje lubione sałatkowe przepisy.
.