Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Błyskawiczna sałatka z ciecierzycą

Ciecierzyca to moje ulubione strączki. W ciągu tygodnia potrafię zjeść jej około 1 kg w różnej postaci. Ta błyskawiczna sałatka z ciecierzycą jest kolejną propozycją na tę pyszną i zdrową roślinę.

Błyskawiczna sałatka z ciecierzycą – składniki

  • 450 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 świeża, czerwona papryka
  • jedna mała, czerwona cebula
  • 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
  • pęczek natki pietruszki
  • jeden średni pęczek świeżego koperku

Sos na bazie jogurtu i tahiny

  • 2 płaskie łyżki pasty sezamowej tahina
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu – ja użyłam sojowego jogurtu roślinnego
  • 2 płaskie łyżeczki ostrej musztardy – u mnie króluje Sarepska
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • świeżo mielony, czarny pieprz – ilość wg uznania

.

Błyskawiczna sałatka z ciecierzycą – przygotowanie

  1. Ciecierzycę namoczcie na około 8 godzin a następnie ugotujcie. Ja kupuję gotowaną ciecierzycę w słoikach
  2. Po ugotowaniu/ wyjęciu ze słoika przepłuczcie dokładnie ciecierzycę i odcedźcie ją z wody
  3. W kolejny kroku pokrójcie ciecierzycę na mniejsze kawałki. Próbowałam ją rozgniatać nożem ale ta jej gnieciona konsystencja nie sprawdza się w tej sałatce.
  4. Paprykę, cebulę oraz czosnek pokrójcie w drobną kosteczkę
  5. Natkę pietruszki oraz koperek bardzo drobno posiekajcie
  6. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszajcie w misce
  7. Składniki na sos połączcie ze sobą w oddzielnej miseczce a następnie dodajcie je do warzyw

Ta sałatka doskonale smakuje jedzona samodzielnie. Lubię ją jadać jako pastę do kanapek z pieczywem chrupkim lub tostowym.

Przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku wytrzyma w lodówce 3-4 dni. Dłużej jej nie trzymajcie. Ona najlepiej smakuje jedzona na świeżo.

Błyskawiczna sałatka z ciecierzycą

Inne przepisy na potrawy z ciecierzycą znajdziecie pod tym linkiem.

Szybkich, zdrowych i smacznych sałatek szukajcie tutaj.

Dajcie znać na FB czy macie już swoje lubione sałatkowe przepisy.

.