Koreańskie kluski ryżowe z warzywami (Gungjung-tteokbokki)
Delikatne w smaku, koreańskie kluski ryżowe z warzywami (Gungjung-tteokbokki) to przykład na to, że koreańska kuchnie nie zawsze jest wściekle pikantna.
Spis treści
Gungjung-tteokbokki
To delikatne danie jest pierwowzorem popularnej, pikantnej wersji tteokbokki, podawanej z ostrą pastą gochujang. Łagodne kluski ryżowe z warzywami, sosem sojowym i mięsem były przysmakiem na dworze dynastii Chosŏn (Joseon) w latach 1391-1910. Pierwszy raz jadłam je w warszawskiej restauracji Yache Korea.
Dzisiaj kluski ryżowe Tteokbokki jadane są z różnymi dodatkami i sosami. Już wkrótce podzielę się z Wami kolejnymi przepisami z ich użyciem.
A tymczasem sprawdźcie ten przepis na królewskie kluski ryżowe w wersji wegańskiej i bezglutenowej.
.
Koreańskie kluski ryżowe z warzywami – składniki
Wyjdą z nich 2 duże lub 3 mniejsze porcje.
- 400 g ryżowych klusek
- 1 średniej wielkości marchewka
- jedna papryka – ja użyłam 1/2 czerwonej i połówki zielonej papryki
- mała cukinia
- kilka pieczarek – możecie użyć również grzybów shitake
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego – do smażenia nadaje się rafinowany olej rzepakowy
- pół szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego – użyłam bezglutenowego sosu
- 2 łyżki syropu z agawy
- tyle samo łyżek oleju sezamowego
- świeżo mielony, czarny pieprz
- prażony sezam – do posypania
- szczypiorek – do posypania, opcjonalnie
.
Koreańskie kluski ryżowe z warzywami – przygotowanie
- Kluski ryżowe (kluski na tteokbokki) ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu
- Marchewkę, paprykę oraz cukinie pokrójcie w słupki
- Cebulę w piórka a czosnek w kostkę
- Pieczarki dokładnie umyjcie i pokrójcie w pasterki
- Na głębokiej patelni podsmażcie cebulę i czosnek
- Jak tylko się zeszklą wrzućcie pozostałe warzywa i pieczarki
- Smażcie wszystko 1-2 minuty a następnie wlejcie wodę, sos sojowy i syrop z agawy
- Dodajcie świeżo mielony, czarny pieprz oraz ugotowane kluski ryżowe
- Duście wszystko razem przez około 5 minut
- Przed podaniem wlejcie olej sezamowy i posypcie prażonym sezamem
Prawda, że proste?
.
Suche kluski ryżowe kupiłam w azjatyckim sklepie internetowym. Od razu duże opakowanie, w którym oddzielnie zapakowano 3 porcje po 200 g każda.
.