Wegańskie racuchy – prosty przepis
Ten przepis na wegańskie racuchy jest tak prosty, że aż trudno w to uwierzyć. Racuchy wychodzą pulchne i chrupiące a do ich przygotowania wystarczą tylko cztery składniki. Koniecznie spróbujcie tego przepisu.
Spis treści
Wegańskie racuchy – składniki na 4 duże placki
Jeżeli lubicie mniejsze racuchy to z tych składników wyjdzie ich około 7-8 sztuk
- 200 g prażonych jabłek – kupuję gotowe prażone jabłka pokrojone w kosteczkę
- 100 ml mleka roślinnego – sprawdzi się sojowe i owsiane. Wybierajcie mleko roślinne, które nie ma wyraźnego smaku. Tu migdałowe i kokosowe nie będą pasować
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
- 100 g mąki – ja użyłam orkiszowej. Sprawdzi się biała pszenna, dobra będzie również pszenna gruboziarnista (graham)
Nie używam do tych racuchów dodatkowego słodzika. Cukier zawarty w prażonych jabłkach w zupełności wystarczy. No a poza tym lubię polać je syropem klonowym.
.
Wegańskie racuchy – przygotowanie
- Na początku połączcie mokre składniki. W misce wymieszajcie prażone jabłka z mlekiem roślinnym
- Dodajcie do nich olej rzepakowy i raz jeszcze wszystko wymieszajcie
- W kolejnym kroku dodajcie do mokrych składników suchy czyli mąkę
- Dodawajcie ją stopniowo, energicznie mieszając ciasto i uważając, aby nie powstawały większe grudki z mąki
- Ciasto na te wegańskie racuchy powinno wyjść bardzo gęste
- Suchą patelnię rozgrzejcie na średniej temperaturze – u mnie 5 w skali od 0 do 9
- Ciasto na racuchy nakładajcie na patelnię łyżką, uklepując je i formując grube placki. Nie muszą mieć idealnego kształtu
- Smażcie je po 4-5 minuty na każdej ze stron. Jak będą gotowe to z łatwością przełożycie je na drugą stronę. Uważajcie aby ich nie przypalić.
Te racuchy doskonale smakują z roślinnym jogurtem albo syropem klonowym. Często robię je na drugie śniadanie do pracy i zjadam na zimno.
.
.
Przepis jeszcze z czasów, kiedy jadałam nabiał, na „klasyczną” wersję racuchów, znajdziecie pod tym linkiem.
A jeżeli macie ochotę na inne placuszki (pancakes) to tu znajdziecie kilkanaście różnych przepisów.
Macie już swoich faworytów? Dajcie znaka na FB.
.