Placuszki brokułowe – wegańskie
Te placuszki brokułowe to doskonała opcja na wytrawne śniadanie, lekki lunch lub smaczną kolację. Zobaczcie jak prosto i szybko je przygotować.
Spis treści
Zróbcie te placki jeżeli zostanie Wam gotowany brokuł z innego posiłku. Albo odwrotnie – ugotujcie brokuły, do placków wykorzystajcie odpowiednią ilość a resztę zjedzcie na obiad. Tu podaję Wam szybki przepis na smaczne brokuły.
Do przygotowania ciasta na te placki nie jest potrzeby blender kielichowy ani ręczny. Wystarczy Wam miska do mieszania składników oraz sucha patelnia z nieprzywierającą powłoką.
.
Placuszki brokułowe – składniki na około 12 sztuk
- 150 g mąki orkiszowej. Zamiennie możecie użyć pszennej białej lub graham
- 200 ml ciepłej wody o temperaturze 40 stopni
- 150 g gotowanego brokułu
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- szczypiorek
- sok z połówki cytryny
- czarny pieprz
.
Placuszki brokułowe – przygotowanie
- Odmierzoną ilość ugotowanego brokułu pokrójcie bardzo drobno tak jak np. przy szatkowaniu natki pietruszki
- Szczypiorek pokrójcie na bardzo drobne kawałki
- Mąkę zalejcie ciepłą wodą i dokładnie wymieszajcie – odstawcie na kilka minut aż ciasto ostygnie
- Dopiero wtedy dodajcie do niego brokuły, szczypiorek, sos sojowy , sok z cytryny, pieprz i olej rzepakowy
- Dokładnie wszystko wymieszajcie – ja użyłam do tego łyżki ale ręką też można
- UWAGA – ciasto będzie gęste i klejące
- Nakładajcie je porcjami na podgrzaną ale suchą patelnię. Przyda się do tego łyżka. U mnie smażyły się na 6 w skali od 0 do 9
- Smażcie te placki po około 2-3 minuty na każdej ze stron uważając aby ich nie przypalić
Te placuszki świetnie smakują z ostrym sosem oraz z chrzanem. Ale możecie do nich podać również twarożek albo śmietanę jeżeli jadacie nabiał. Ja nie jadam.
Inne przepisy na słodkie i wytrawne placuszki (pancakes) znajdziecie na blogu pod tym linkiem. Te z kimchi wychodzą rewelacyjne.
Macie już swoich faworytów? Dajcie znaka na FB.
.