Migdałowa owsianka z chia i kurkumą
Ta migdałowa owsianka z chia i kurkumą rozgrzeje Was z samego rana i doda energii aż do drugiego śniadania a może nawet do obiadu. Już sam jej kolor nastraja mnie pozytywnie a smak sprawia, że chce się wstawać.
Spis treści
Do jej przygotowania możecie użyć zwykłych płatków owsianych, które należy ugotować przed spożyciem lub płatków górskich (te wystarczy moczyć w ciepłej wodzie).
Nie polecam płatków błyskawicznych, które nawet po zalaniu zimną wodą tworzą kleik.
.
Migdałowa owsianka – składniki na 1 porcję
- 5 łyżek płatków owsianych – górskich lub zwykłych
- około 150 ml roślinnego mleka bez cukru. Sprawdzi się sojowe, owsiane, migdałowe a nawet ryżowe
- łyżka nasion chia
- pół łyżki masła migdałowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku
- szczypta pieprzu cayenne – opcjonalnie ale warto go dodać. Tu przeczytacie o kurkumie i z czym warto ją łączyć
- szczypta soli – pod warunkiem, że w maśle migdałowym jej nie było
Migdałowa owsianka – przygotowanie
Przygotowanie tej owsianki jest bardzo proste. Wystarczy wszystkie składniki przełożyć do garnka, dokładnie wymieszać i zagotować, uważając alby nie przypalić owsianki. W trakcie podgrzewania i mieszania masło migdałowe rozpuści się i połączy z innymi składnikami.
Podawajcie tę owsiankę z ulubionymi owocami (ja jeszcze się załapałam na figi) i jedzcie na ciepło. Taka smakuje najlepiej.
Niech Was nie zdziwi jej słodki smak – to przez cynamon, który po podgrzaniu nabiera słodkiego smaku.
Koniecznie sprawdźcie również tę wersję owsianki z kurkumą.
Inne przepisy na owsianki znajdziecie pod linkiem. Na słodkie (takich jest u mnie najwięcej) ale i w wersji wytrwanej z pomidorami i kaparami (mniam).
Maciej już swoich ulubieńców? Dajcie znać na FB.
.