Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Migdałowa owsianka z chia i kurkumą

Ta migdałowa owsianka z chia i kurkumą rozgrzeje Was z samego rana i doda energii aż do drugiego śniadania a może nawet do obiadu. Już sam jej kolor nastraja mnie pozytywnie a smak sprawia, że chce się wstawać.

Do jej przygotowania możecie użyć zwykłych płatków owsianych, które należy ugotować przed spożyciem lub płatków górskich (te wystarczy moczyć w ciepłej wodzie).

Nie polecam płatków błyskawicznych, które nawet po zalaniu zimną wodą tworzą kleik.

.

Migdałowa owsianka – składniki na 1 porcję

  • 5 łyżek płatków owsianych – górskich lub zwykłych
  • około 150 ml roślinnego mleka bez cukru. Sprawdzi się sojowe, owsiane, migdałowe a nawet ryżowe
  • łyżka nasion chia
  • pół łyżki masła migdałowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku
  • szczypta pieprzu cayenne – opcjonalnie ale warto go dodać. Tu przeczytacie o kurkumie i z czym warto ją łączyć
  • szczypta soli – pod warunkiem, że w maśle migdałowym jej nie było

Migdałowa owsianka – przygotowanie

Przygotowanie tej owsianki jest bardzo proste. Wystarczy wszystkie składniki przełożyć do garnka, dokładnie wymieszać i zagotować, uważając alby nie przypalić owsianki. W trakcie podgrzewania i mieszania masło migdałowe rozpuści się i połączy z innymi składnikami.

Podawajcie tę owsiankę z ulubionymi owocami (ja jeszcze się załapałam na figi) i jedzcie na ciepło. Taka smakuje najlepiej.

Niech Was nie zdziwi jej słodki smak – to przez cynamon, który po podgrzaniu nabiera słodkiego smaku.

Koniecznie sprawdźcie również tę wersję owsianki z kurkumą.

Migdałowa owsianka z chia

Inne przepisy na owsianki znajdziecie pod linkiem. Na słodkie (takich jest u mnie najwięcej) ale i w wersji wytrwanej z pomidorami i kaparami (mniam).

Maciej już swoich ulubieńców? Dajcie znać na FB.

.