Wytrawne płatki owsiane z warzywami. Pomysł na śniadanie, obiad i na kolację
Próbowaliście już płatków owsianych w wersji wytrawnej, z warzywami? Mnie ten pomysł bardzo zaintrygował. Spróbowałam i to był strzał w dziesiątkę. Totalny zachwyt. Wytrawne płatki owsiane to dobry pomysł nie tylko na śniadanie. W porze lunchu a nawet na kolację też się sprawdzą.
Spis treści
Wytrawne płatki owsiane – sposoby podania
Skoro kasze (jaglana, jęczmienna, gryczana biała) dobrze smakują na słodko oraz wytrawnie, to z płatkami owsianymi musiało być podobnie. Tak pomyślałam i próby rozpoczęłam od czegoś prostego, co intuicyjnie wiedziałam, że będzie dobrze smakować. A potem, przez kolejne dni dodawałam do płatków następne składniki. W zasadzie ograniczeniem przy tworzeniu misek z płatkami jest tu tylko Wasza wyobraźnia co do połączeń smaków jakie chcecie osiągnąć.
O tym dlaczego warto włączyć płatki owsiane do jadłospisu przeczytacie pod tym linkiem. A teraz podrzucam Wam kilka propozycji podania wytrawnych płatków – od prostej do tej bardziej już obiadowej.
.
Opcja nr 1 – z pomidorami
- 3 łyżki płatków owsianych górskich wystarczy zalać niewielką ilością gorącej wody, chwilę poczekać
- dodać do nich drobno pokrojony, jeden świeży pomidor
- 1 łyżeczkę oleju lnianego
- szczyptę czarnuszki i wszystko wymieszać
.
Opcja nr 2 – pomidory i cebula
Jak zabraknie Wam dodatku wyraźnego w smaku, a jecie płatki wieczorową porą, dodajcie do nich drobno pokrojoną cebulkę. WOW!! Ona robi tu robotę.
.
.
Opcja nr 3 – dodajemy kolejne warzywa
I tak możecie bawić się dalej, dorzucając do płatków owsianych kolejne składniki. W tej misce znalazły się:
- 3 łyżki płatków owsianych (to moja standardowa miara w owsiance i w zielonych koktajlach)
- gorąca woda, którą zalałam płatki (nie za dużo – mają od niej lekko zmięknąć a nie się w niej utopić)
- 1 pomidor – sparzony, obrany i pokrojony w kostkę
- 2-3 rzodkiewki – pokrojone w kostkę
- szczypiorek dla smaku
- 1 łyżeczka oleju lnianego (on nie ma smaku więc nie zaburza mi tutaj harmonii)
.
Opcja nr 4 – na bogato
To musiało się udać – i udało się. Spróbujcie koniecznie takiego połączenia i koniecznie polejcie składniki olejem z dyni . Oto proporcje na jedną porcję.
- 3 łyżki płatków owsianych górskich zalane niewielką ilością gorącej wody razem z:
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne – może być inna, ostra papryka. Potem wkrójcie do płatków:
- 1/2 świeżej papryki – pokrojonej w kostkę
- 1 pomidor lub kilka pomidorków cherry
- 1 łyżka kaparów
- 1 lub 2 jajka ugotowane na twardo. Następnie wlejcie:
- 1 łyżeczka oleju z pestek dyni- w tym daniu to właśnie ten olej jest kluczowym składnikiem. Nadaje misce orzechowy posmak
.
Namawiam Was do eksperymentowania. Do łączenia płatków owsianych z różnymi warzywami, orzechami, nasionami i przyprawami.
Tak możecie stworzyć ekspresowe śniadanie, obiad a nawet kolację.
.
Smacznego i do dzieła.
.
.
.
.
Ostatnio wiele razy jadłam płatki owsiane w wersji wytrawnej i rzeczywiście pyszne. Mi najbardziej smakuje wersja z patelni: podsmażam na maśle klarowanym czosnek i cebulę + ewentualnie inne warzywa na które mam ochotę, np. marchew, paprykę, następnie dodaję płatki owsiane (wcześniej namoczone lub nie) i podsmażam dalej, dolewając po trochu wody. Oczywiście całość dowolnie przyprawiam. Płatki owsiane w takim wydaniu dają niesamowity smak. Jeśli jestem naprawdę głodna, na koniec dodaję jeszcze rozbełtane jajko (najczęściej najpierw białko, a jak się zetnie dopiero wtedy żółtko) i mieszam – wychodzi połączenie owsianki, jajecznicy i omletu 😀
Bardzo fajny pomysł na szybką potrawę:)
Super pomysł na wytrawne płatki, muszę koniecznie wypróbować ?
Polecam także wersję z suszonymi pomidorami i słonecznikiem 🙂
Dziękuję. Koniecznie muszę spróbować:)