Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Bakłażan z warzywami

To danie jest proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe. Bakłażan z warzywami doskonale sprawdza się na lekki obiad lub kolację.

Bakłażan

Inaczej zwany oberżyną lub psianką, jest warzywem bogatym w fosfor, wapń, błonnik, antyoksydanty (flawonoidy). Ma przy tym niewiele kalorii – jedynie 30 kcal w 100g.

Bakłażana nie powinno się jadać na surowo – zawiera toksyczną dla nas solaninę. Dopiero poddany obróbce cieplnej (gotowany, pieczony, grillowany) jest jadalny,

.

Bakłażan z warzywami – składniki na 2-3 porcje

  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • jedna średnia cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 3-4 średnie pomidory lub pomidory z puszki (całe)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 800 g ugotowanej ciecierzycy
  • cebulka dymka – 1 jedna żółta lub mały pęczek młodej białej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne
  • około 100-150 ml ciepłej wody (opcjonalnie)

.

Bakłażan z warzywami – przygotowanie

Do przygotowania tego dnia polecam wykorzystać głęboką patelnię lub większy garnek.

  1. Ciecierzycę namoczcie na około 8h a następnie ugotujcie. Ja wykorzystałam ciecierzycę ze słoika
  2. Bakłażana pokrójcie w kostkę o rozmiarze 1×1 cm. Ja swojego obrałam ale nie musicie tego robić. To samo zróbcie z cukinią (nie obierajcie jej) i surowymi pomidorami (jeżeli takich używacie) . Pomidorki koktajlowe pokrójcie na połówki a paprykę w kostkę
  3. Na oleju podsmażcie cebulkę i czosnek – pokrojone w kostkę lub plasterki
  4. Jak się przyrumienią dodajcie do nich bakłażana i paprykę – chwilę je smażcie
  5. Następnie dodajcie pokrojone w kostkę pomidory i cukinię
  6. Jeżeli surowe pomidory mają w sobie za mało płynu dolejcie wody. Z pomidorami z puszki nie powinno być takiego problemu
  7. Teraz jest czas na pieprz cayenne – dokładnie wymieszajcie go z gotującymi się składnikami
  8. Sprawdźcie bakłażana widelcem – jak zmięknie dodajcie do dania pomidorki koktajlowe
  9. Jak puszczą wodę dodajcie ugotowaną ciecierzycę i gotujcie ją z pozostałymi składnikami jeszcze przez około 2-3 minuty
  10. Na koniec dodajcie pokrojony szczypiorek i świeżo mielony czarny pieprz w ilości według Waszego uznania.

UWAGA – to danie jest lekki i ma niewiele kalorii jeżeli zjecie je bez dodatków w postaci ryżu, kaszy lub pieczywa.

Bakłażan z warzywami

.

Inne przepisy z bakłażanem znajdziecie pod linkiem.

Maciej swoje ulubione dania z bakłażanem. Dajcie znać na FB.

.