Bakłażan z warzywami
To danie jest proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe. Bakłażan z warzywami doskonale sprawdza się na lekki obiad lub kolację.
Spis treści
Bakłażan
Inaczej zwany oberżyną lub psianką, jest warzywem bogatym w fosfor, wapń, błonnik, antyoksydanty (flawonoidy). Ma przy tym niewiele kalorii – jedynie 30 kcal w 100g.
Bakłażana nie powinno się jadać na surowo – zawiera toksyczną dla nas solaninę. Dopiero poddany obróbce cieplnej (gotowany, pieczony, grillowany) jest jadalny,
.
Bakłażan z warzywami – składniki na 2-3 porcje
- 1 średniej wielkości bakłażan
- jedna średnia cukinia
- 1 czerwona papryka
- 3-4 średnie pomidory lub pomidory z puszki (całe)
- kilka pomidorków koktajlowych
- 800 g ugotowanej ciecierzycy
- cebulka dymka – 1 jedna żółta lub mały pęczek młodej białej
- 3-4 ząbki czosnku
- szczypiorek
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- świeżo mielony czarny pieprz
- szczypta pieprzu cayenne
- około 100-150 ml ciepłej wody (opcjonalnie)
.
Bakłażan z warzywami – przygotowanie
Do przygotowania tego dnia polecam wykorzystać głęboką patelnię lub większy garnek.
- Ciecierzycę namoczcie na około 8h a następnie ugotujcie. Ja wykorzystałam ciecierzycę ze słoika
- Bakłażana pokrójcie w kostkę o rozmiarze 1×1 cm. Ja swojego obrałam ale nie musicie tego robić. To samo zróbcie z cukinią (nie obierajcie jej) i surowymi pomidorami (jeżeli takich używacie) . Pomidorki koktajlowe pokrójcie na połówki a paprykę w kostkę
- Na oleju podsmażcie cebulkę i czosnek – pokrojone w kostkę lub plasterki
- Jak się przyrumienią dodajcie do nich bakłażana i paprykę – chwilę je smażcie
- Następnie dodajcie pokrojone w kostkę pomidory i cukinię
- Jeżeli surowe pomidory mają w sobie za mało płynu dolejcie wody. Z pomidorami z puszki nie powinno być takiego problemu
- Teraz jest czas na pieprz cayenne – dokładnie wymieszajcie go z gotującymi się składnikami
- Sprawdźcie bakłażana widelcem – jak zmięknie dodajcie do dania pomidorki koktajlowe
- Jak puszczą wodę dodajcie ugotowaną ciecierzycę i gotujcie ją z pozostałymi składnikami jeszcze przez około 2-3 minuty
- Na koniec dodajcie pokrojony szczypiorek i świeżo mielony czarny pieprz w ilości według Waszego uznania.
UWAGA – to danie jest lekki i ma niewiele kalorii jeżeli zjecie je bez dodatków w postaci ryżu, kaszy lub pieczywa.
.
Inne przepisy z bakłażanem znajdziecie pod linkiem.
Maciej swoje ulubione dania z bakłażanem. Dajcie znać na FB.
.