Placki z chia i dżemem
Weekendy to u mnie czas na dłuższe, leniwe śniadanie. Wtedy też najczęściej na stole pojawiają się placuszki (pancakers). Dzisiaj mam dla Was prosty i szybki przepis na placki z chia i dżemem.
Spis treści
Słowo na początek
Do przygotowania tych placków wystarczy miska na połączenie składników oraz patelnia z nieprzywierającą powłoką. Na takiej usmażycie placuszki z niewielką ilością oleju.
Ciasto przygotujecie z niżej wymienionych składników. Możecie je dowolnie zamieniać w podanym zakresie.
.
Placki z chia i dżemem – składniki na około 12 sztuk
- 200 ml mleka roślinnego – sprawdzi się sojowe, owsiane, migdałowe
- 150 ml mąki – ja użyłam jaglanej. Zamiennie możecie użyć pszennej, kukurydzianej, owsianej, orkiszowej
- 4 łyżki dżemu – u mnie w plackach wylądował kwaśny dżem brzoskwiniowy z marakują. Sprawdzi się każdy inny dżem, powidła oraz mus owocowy
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
- 1 płaska łyżka nasion chia
.
Placki z chia i dżemem – przygotowanie
- W misce wymieszajcie dokładnie mleko roślinne z wybranym dżemem.
- Dodajcie do nich olej rzepakowy i ponownie wszystko wymieszajcie
- Do miski przesypcie odmierzoną ilość mąki – stopniowo mieszając ją z płynnymi składnikami. Ważne aby nie powstały grudni z mąki. A jak się pojawią to rozgniećcie je łyżką o ściankę miski
- Podgrzejcie patelnię na średniej temperaturze – u mnie było to 5 w skali od 0 do 9
- Nakładajcie na nią ciasto łyżką formując okrągłe placuszki
- Smażcie je po 1-2 minuty na każdej ze stron uważając aby się nie przypaliły
UWAGA – te placki smażą się bardzo szybko
Podawajcie je z dźemem, syropem klonowym lub z agawy lub ze świeżymi owocami.
Ja placki zjadłam z dżemem brzoskwiniowym.
.
Inne przepisy na śniadaniowe placki znajdziecie pod linkiem.
Macie już swoich ulubieńców? Dajcie znaka na FB.
.