Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Placki z chia i dżemem

Weekendy to u mnie czas na dłuższe, leniwe śniadanie. Wtedy też najczęściej na stole pojawiają się placuszki (pancakers). Dzisiaj mam dla Was prosty i szybki przepis na placki z chia i dżemem.

Słowo na początek

Do przygotowania tych placków wystarczy miska na połączenie składników oraz patelnia z nieprzywierającą powłoką. Na takiej usmażycie placuszki z niewielką ilością oleju.

Ciasto przygotujecie z niżej wymienionych składników. Możecie je dowolnie zamieniać w podanym zakresie.

.

Placki z chia i dżemem – składniki na około 12 sztuk

  • 200 ml mleka roślinnego – sprawdzi się sojowe, owsiane, migdałowe
  • 150 ml mąki – ja użyłam jaglanej. Zamiennie możecie użyć pszennej, kukurydzianej, owsianej, orkiszowej
  • 4 łyżki dżemu – u mnie w plackach wylądował kwaśny dżem brzoskwiniowy z marakują. Sprawdzi się każdy inny dżem, powidła oraz mus owocowy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
  • 1 płaska łyżka nasion chia

.

Placki z chia i dżemem – przygotowanie

  1. W misce wymieszajcie dokładnie mleko roślinne z wybranym dżemem.
  2. Dodajcie do nich olej rzepakowy i ponownie wszystko wymieszajcie
  3. Do miski przesypcie odmierzoną ilość mąki – stopniowo mieszając ją z płynnymi składnikami. Ważne aby nie powstały grudni z mąki. A jak się pojawią to rozgniećcie je łyżką o ściankę miski
  4. Podgrzejcie patelnię na średniej temperaturze – u mnie było to 5 w skali od 0 do 9
  5. Nakładajcie na nią ciasto łyżką formując okrągłe placuszki
  6. Smażcie je po 1-2 minuty na każdej ze stron uważając aby się nie przypaliły

UWAGA – te placki smażą się bardzo szybko

Podawajcie je z dźemem, syropem klonowym lub z agawy lub ze świeżymi owocami.

Ja placki zjadłam z dżemem brzoskwiniowym.

Placki z chia i dżemem

.

Inne przepisy na śniadaniowe placki znajdziecie pod linkiem.

Macie już swoich ulubieńców? Dajcie znaka na FB.

.