Pieczony kalafior i 3 sposoby podania
Oto idealny, chrupiący pieczony kalafior i 3 sposoby podania. Samodzielnie na zielonych liściach, na pieczywie a także z innymi warzywami zawinięty w tortillę. Sami zobaczcie jakie to proste i koniecznie spróbujcie jakie dobre.
Spis treści
Surowego kalafiora nie trzeba wcześniej gotowań ani długo piec w piekarniku. Wystarczy mu 30 minut aby przyrumienił się i upiekł na chrupko.
Tak upieczonego kalafiora można zjeść z wieloma dodatkami. Potraktujcie proszę ten wpis jako inspiracje i twórzcie własne kompozycje smaków. Dajcie znać na FB jakie dodatki do kalafiora posmakują Wam najbardziej.
.
Pieczony kalafior i 3 sposoby podania
Bazą jest tu oczywiście surowy kalafior. Do pieczenia będzie Wam potrzebny:
- 1 średni, surowy kalafior
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć i piec
.
Pieczenie
- Kalafiora obierzcie z liści, oczyśćcie z piasku, opłuczcie i pokrójcie w plastry o grubości około 1,5 cm
- Na talerz wlejcie olej i namoczcie w nim plastry kalafiora z każdej strony
- Następnie przełóżcie plastry na blachę – ja piekłam je na silikonowym papierze wielokrotnego użytku
Czas pieczenia to 30 minut w temperaturze 220 stopni. Bez termoobiegu.
.
Pieczony kalafior – 3 propozycje podania
Poniżej podałam proporcje składników na 1 porcję – na kolację nie ma się co objadać..
.1. Kalafior na zielonych liściach
- garść liście rukoli
- plaster pieczonego kalafiora
- czerwona cebula z octu – wystarczy pokroić cebulę w piórka i zalać octem na około 2 godziny. Ja zalałam cebulę octem ryżowym
- świeżo mielony czarny pieprz
.
2. Pieczony kalafior na kromce pieczywa
- 1 kromka żytniego pieczyw – może być wcześniej podpieczone na suchej patelni
- ostry sos – miałam w lodówce słodki sos chilli
- plaster upieczonego kalafiora
- cebulka z octu
- zielone liście
.
.3. Pieczony kalafior w tortilli
- jeden placek tortilli
- 1 mały pomidor
- pół awokado
- liście rukoli
Inne przepisy z wykorzystaniem kalafiora znajdziecie pod tym linkiem.