Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Cytrynowe placki jaglane

Mam dla Was kolejny przepis na pyszne i szybkie śniadanie. Cytrynowe placki jaglane słodzone daktylami robi się w kilkanaście minut. Smakują świetnie polane syropem, przekładane dżemem albo podane ze świeżymi owocami.

Cytrynowe placki jaglane – składniki na około 12 sztuk

  • 200 ml mleka roślinnego – ja użyłam sojowego. Sprawdzi się również owsiane oraz migdałowe
  • 150 g mąki jaglanej – miałam w domu gruboziarnistą. Wychodzą z niej chrupiące placuszki. Zamiennie możecie użyć mąki pszennej lub orkiszowej
  • 2 daktyle
  • 1 jabłko
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • niewielka ilość gorącej wody – do zalania daktyli

.

Cytrynowe placki jaglane – przygotowanie

W tym przepisie ciasto polecam przygotować w blenderze kielichowym. W ten sposób dokładnie zmiksujcie daktyle.

  1. Zalejcie daktyle niewielką ilością ciepłej wody. Niech się moczą przez około 10 minut
  2. Po tym czasie wlejcie do blendera mleko roślinne, olej, wrzućcie daktyle i jabłko, wyciśnijcie sok z cytryny oraz zetrzyjcie skórkę z cytryny
  3. Miksujcie wszystko do czasu aż daktyle zostaną rozdrobnione i powstanie gładki płyn
  4. W kolejnym kroku wsypcie do płynu mąkę i miksujcie do czasu aż składniki się połączą
  5. Polecam przelać ciasto do miski – z niej łatwiej będzie nakładać porcje na placuszki
  6. Rozgrzejecie suchą patelnię na średniej temperaturze – te placki wymagają wolnego smażenia
  7. Nakładajcie na patelnię porcje ciasta dużą łyżką – po dwie łyżki na placek
  8. Smażcie po kilka minut na każdej ze stron

Placki podawajcie z ulubionymi dodatkami. U mnie był to bardzo dojrzały banan.

Cytrynowe placki jaglane

Inne przepisy na placki (pancakes) śniadaniowe znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znać na FB, które placki robicie najczęściej.