Cytrynowe placki jaglane
Mam dla Was kolejny przepis na pyszne i szybkie śniadanie. Cytrynowe placki jaglane słodzone daktylami robi się w kilkanaście minut. Smakują świetnie polane syropem, przekładane dżemem albo podane ze świeżymi owocami.
Spis treści
Cytrynowe placki jaglane – składniki na około 12 sztuk
- 200 ml mleka roślinnego – ja użyłam sojowego. Sprawdzi się również owsiane oraz migdałowe
- 150 g mąki jaglanej – miałam w domu gruboziarnistą. Wychodzą z niej chrupiące placuszki. Zamiennie możecie użyć mąki pszennej lub orkiszowej
- 2 daktyle
- 1 jabłko
- skórka starta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- niewielka ilość gorącej wody – do zalania daktyli
.
Cytrynowe placki jaglane – przygotowanie
W tym przepisie ciasto polecam przygotować w blenderze kielichowym. W ten sposób dokładnie zmiksujcie daktyle.
- Zalejcie daktyle niewielką ilością ciepłej wody. Niech się moczą przez około 10 minut
- Po tym czasie wlejcie do blendera mleko roślinne, olej, wrzućcie daktyle i jabłko, wyciśnijcie sok z cytryny oraz zetrzyjcie skórkę z cytryny
- Miksujcie wszystko do czasu aż daktyle zostaną rozdrobnione i powstanie gładki płyn
- W kolejnym kroku wsypcie do płynu mąkę i miksujcie do czasu aż składniki się połączą
- Polecam przelać ciasto do miski – z niej łatwiej będzie nakładać porcje na placuszki
- Rozgrzejecie suchą patelnię na średniej temperaturze – te placki wymagają wolnego smażenia
- Nakładajcie na patelnię porcje ciasta dużą łyżką – po dwie łyżki na placek
- Smażcie po kilka minut na każdej ze stron
Placki podawajcie z ulubionymi dodatkami. U mnie był to bardzo dojrzały banan.
Inne przepisy na placki (pancakes) śniadaniowe znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB, które placki robicie najczęściej.