Hummus z czerwonej soczewicy
Hummus z czerwonej soczewicy jest szybszy w przygotowaniu od wersji z ciecierzycą a równie smaczny. Podawajcie go jako dip do warzyw albo smarowidło do kanapek. Smacznego i na zdrowie.
Spis treści
Uwaga na początek
Do przygotowania hummusu przydaje się robot kuchenny z ostrzem w kształcie litery S. Taki doskonale radzi sobie w mieleniu wszystkich składników na gładką pastę.
Jeżeli nie posiadacie takiego robota to miksujcie składniki partiami np. ręcznym blenderem. Blender kielichowy tutaj się nie sprawdzi – pasta wychodzi za gęsta i może zatrzeć silnik.
Hummus z czerwonej soczewicy – składniki
- 250 g czerwonej soczewicy – waga dla suchego produktu
- 2 czubate łyżki tahini – pasty z nasion sezamu
- sok z połówki cytryny
- 3 średniej wielkości ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka mielonego kuminu
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
.
Hummus z soczewicy – przygotowanie
- Soczewicę ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu, przepłuczcie zimną wodą i odcedźcie z jej nadmiaru. Na szczęście czerwona soczewica gotuje się błyskawicznie i nie trzeba jej moczyć przed gotowaniem
- Po ostudzeniu przełóżcie soczewicę do robota kuchennego i dodawajcie do niej kolejne składniki
- obrane i pokrojone w kawałki ząbki czosnku
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- tahinę
- kumin
- pieprz cayenne
- Miksujcie wszystko do czasu powstania jednolitej masy – osobiście lubię hummus grubo mielony o gęstej konsystencji. Jeżeli wolinie gładki i rzadszy to dolejcie odrobinę wody.
Tak przygotowany hummus z czerwonej soczewicy przetrwa w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do 7 dni. O ile nie zjecie go wcześniej.
Podając go możecie posypać go jeszcze szczyptą chilli i skropić cytryną. Z kiełkami smakuje wyśmienicie.
Inne przepisy na pasty do kanapek znajdziecie tutaj. A pomysły na kanapki i tosty pod tym linkiem.
Dajcie znaka na FB jakie smarowidła do kanapek jadacie najchętniej.
.
.