Placki z imbirem, makiem i chia
Aromatyczne, chrupiące i bardzo proste w przygotowaniu – takie są te placki z imbirem, makiem i nasionami chia. Zobaczcie jak szybko przygotujecie je z kilku składników.
Spis treści
Słowo na początek
Do przygotowania ciasta na te placki potrzebny będzie blender kielichowy, który dobrze zmiksuje pomarańczę razem z jej białymi błonami oraz korzeń imbiru.
Jeżeli nie posiadacie blendera to banana rozgniećcie widelcem, wyciśnijcie sok z pomarańczy a imbir przeciśnijcie przez praskę do czosnku. Wszystkie składniki połączcie mieszając je w misce. Najpierw mokre z bananem i imbirem a potem stopniowo dodawajcie mąkę.
.
Placki z imbirem – składniki na około 12-14 sztuk
W tym przepisie nie ma oleju – zapomniałam dodać go do blendera (często mi się to zdarza) ale placki i tak wyszły puszyste i świetnie wysmażone.
- 180 g mąki orkiszowej
- 200 ml mleka roślinnego – sprawdzi się sojowe, owsiane lub migdałowe
- 1 duży, bardzo dojrzały banan
- jedna mała pomarańcza
- 1 cm korzenia imbiru
- 2 płaskie łyżki nasion maku
- 1 płaska łyżka nasion chia
Dodatki do wyboru – syrop klonowy, jogurt roślinny, dżem, powidła.
.
Placki imbirowe – przygotowanie
- Do kielicha w blenderze wlejcie mleko, wrzućcie kawałki banana i obraną pomarańczę oraz obrany kawałem korzenia imbiru – zmiksujcie wszystko na gładki płyn
- W kolejnym kroku dosypujcie mąkę i miksujcie ciasto tak aby nie miało grudek
- Przelejcie ciasto do miski i dopiero po przelaniu wsypcie do ciasta mak i nasiona chia. Wmieszajcie je w ciasto łyżką
- Rozgrzejcie suchą patelnie na średnią temperaturę – u mnie była to 5 w skali od 0 do 9
- Smażcie placki po 2-3 minuty na każdej ze stron uważając aby ich nie przypalić – smażą się szybko
Placki podawajcie z ulubionymi dodatkami – ja lubię je z syropem klonowym albo jogurtem roślinnym.
Tym razem usmażyłam podwójną porcję ciasta (ponad 24 placuszki), spakowałam je do szczelnych pojemników i jadłam na drugie śniadanie przez kolejne 3 dni.
Inne przepisy na placki znajdziecie pod tym linkiem. Dajcie znaka na FB jakie placki jadacie najczęściej.
.
.