Tosty ze smażonymi bananami
To jest turbo szybki przepis na przepyszne śniadanie albo zdrowy deser. Wystarczy mieć pod ręką pieczywo, najlepiej razowe, banana i masło orzechowe. Sami zobaczcie jak proste w przygotowaniu są te tosty ze smażonymi bananami.
Spis treści
Słowem wstępu
Jeżeli już jadam pieczywo, a nie zdarza mi się to często, to wybieram pieczywo żytnie, razowe na zakwasie. Pszennego unikam jak ognia szczególnie po ostatnim ataku atopowego zapalenia skóry, które trzymało mnie ponad miesiąc. Dobrze, że to było jesienią i mogłam nosić golfy bo moja szyja i dekolt nadawały się do straszenia ludzi. Normalnie mogłam chodzić bez kostiumu w Halloween.
Tosty ze smażonymi bananami – składniki na 1 porcję
- 2 kromki żytniego, razowego pieczywa
- 1 średniej wielkości banan
- masło orzechowe – dowolnego rodzaju, ja użyłam masła z orzeszków ziemnych. Pod tym linkiem znajdziecie przepis na domowe masło orzechowe
- prażone płatki migdałowe – świetnie podkręcają smak słodkich dań
.
Tosty z bananami – przygotowanie
- Przygotowania rozpocznijcie od uprażenia płatków migdałowych – na suchej patelni. Jeżeli macie je pod ręką, bo już wcześniej uprażyliście większą ilość to przejdźcie od razu do kolejnego punktu
- Na tej samej suchej patelni podpieczcie kromki żytniego pieczywa – niech się przyrumienią na każdej ze stron
- Obok pieczywa połóżcie pokrojonego w plasterki banana – w trakcie przypiekania się pieczywa banan się podgrzeje i lekko podsmaży
- Nie przejmijcie się ty, że banan będzie się przyklejał do patelni – ma się podgrzać ale nie ugotować
Po dosłownie 2-3 minutach zdejmijcie z patelni pieczywo i banana.
Pieczywo posmarujcie masłem orzechowym, połóżcie na nim podgrzanego banana, posypcie wszytko prażonymi płatkami migdałów i delektujcie się tym prostym i obłędnie smacznym daniem.
Inne pomysły na tosty znajdziecie pod tym linkiem. Dajcie znaka na FB czy wolicie wersja na słodko czy wytrawnie. U mnie jak słodkie to tylko na śniadanie a wytrawne na lunch lub kolację.
.
.
.