Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Curry z brokułami i jarmużem

Jednogarnkowe potrawy to mój ulubiony sposób na gotowanie. Wystarczy w odpowiedniej kolejności wrzucać do garnka produkty a pyszne danie będzie gotowe w kilkanaście minut. Takie właśnie jest to curry z brokułami i jarmużem.

Curry

Curry to potrawa pochodząca z Indii, w której różne składniki (warzywa, mięso, ryby) podawane są w aromatycznym sosie a główne skrzypce gra tu mieszanka przypraw. Ta mieszanka przypraw również nazywana jest curry (nie mylić z żółtą przyprawą znaną z polskich sklepów – ta jest mdła i bez wyrazu). Indyjskie i tajskie mieszanki curry występują w formie sypkiej lub jako pasta i różnią się składem.

Tajskie pasty curry to mieszanka różnych składników m.in. szalotki, świeżych nasion pieprzu, galangal, świeżych papryczek chilli, nasion kolendry wymieszanych z olejem i tworzących pastę.

W swojej kuchni najczęściej używam ostrych tajskich past:

  • czerwonej
  • zielonej
  • massaman
  • panang

Żółta jest dla mnie za mało ostra. Na moim blogu znajdziecie różne przepisy z wykorzystaniem tajskich past curry.

.

Curry z brokułami i jarmużem – składniki na 4 porcje

  • 200 g ryżu jaśminowego lub basmati – waga dla suchego produktu
  • 1 główka brokuła
  • jedna puszka mleka kokosowego – minimum 70% miazgi kokosowej
  • 250 ml wody
  • 1 puszka pomidorów – całych
  • 200 g ciecierzycy – waga dla suchego produktu
  • czubata łyżka tajskiej pasty curry – tu wykorzystałam panang curry
  • kilka liści limonki kafir – miałam suszone
  • całe opakowanie rozdrobionych liści jarmużu

.

Curry z brokułami – przygotowanie

  1. Ciecierzycę namoczcie na około 8-10 godzin, wypłuczcie i ugotujcie. Albo wykorzystajcie ciecierzycę ze słoika lub puszki
  2. Ryż ugotujcie w oddzielnym garnku – unikajcie przy tym gotowania w woreczkach. Tu wyjaśniam dlaczego i podpowiadam jak gotować bez woreczków
  3. Do dużego garnka (5 litrów wystarczy) wlejcie mleko kokosowe i dodajcie do niego pastę curry. Pogrzejcie i rozpuśćcie pastę w mleku
  4. Jak tylko pasta się rozpuści dodajcie liście limonki i przełóżcie do garnka kawałki brokuła – doprowadźcie do wrzenia
  5. Następnie wlejcie do garnka pomidory, dodajcie liście jarmużu i ciecierzycę
  6. Gotujcie wszystko aż liście jarmużu zmiękną – zajmie to kilka minut. Mieszajcie składniki od czasu do czasu

Gotowe curry podawajcie z ugotowanym ryżem.

curry z brokułami i jarmużem

.

.

.