Curry z brokułami i jarmużem
Jednogarnkowe potrawy to mój ulubiony sposób na gotowanie. Wystarczy w odpowiedniej kolejności wrzucać do garnka produkty a pyszne danie będzie gotowe w kilkanaście minut. Takie właśnie jest to curry z brokułami i jarmużem.
Spis treści
Curry
Curry to potrawa pochodząca z Indii, w której różne składniki (warzywa, mięso, ryby) podawane są w aromatycznym sosie a główne skrzypce gra tu mieszanka przypraw. Ta mieszanka przypraw również nazywana jest curry (nie mylić z żółtą przyprawą znaną z polskich sklepów – ta jest mdła i bez wyrazu). Indyjskie i tajskie mieszanki curry występują w formie sypkiej lub jako pasta i różnią się składem.
Tajskie pasty curry to mieszanka różnych składników m.in. szalotki, świeżych nasion pieprzu, galangal, świeżych papryczek chilli, nasion kolendry wymieszanych z olejem i tworzących pastę.
W swojej kuchni najczęściej używam ostrych tajskich past:
- czerwonej
- zielonej
- massaman
- panang
Żółta jest dla mnie za mało ostra. Na moim blogu znajdziecie różne przepisy z wykorzystaniem tajskich past curry.
.
Curry z brokułami i jarmużem – składniki na 4 porcje
- 200 g ryżu jaśminowego lub basmati – waga dla suchego produktu
- 1 główka brokuła
- jedna puszka mleka kokosowego – minimum 70% miazgi kokosowej
- 250 ml wody
- 1 puszka pomidorów – całych
- 200 g ciecierzycy – waga dla suchego produktu
- czubata łyżka tajskiej pasty curry – tu wykorzystałam panang curry
- kilka liści limonki kafir – miałam suszone
- całe opakowanie rozdrobionych liści jarmużu
.
Curry z brokułami – przygotowanie
- Ciecierzycę namoczcie na około 8-10 godzin, wypłuczcie i ugotujcie. Albo wykorzystajcie ciecierzycę ze słoika lub puszki
- Ryż ugotujcie w oddzielnym garnku – unikajcie przy tym gotowania w woreczkach. Tu wyjaśniam dlaczego i podpowiadam jak gotować bez woreczków
- Do dużego garnka (5 litrów wystarczy) wlejcie mleko kokosowe i dodajcie do niego pastę curry. Pogrzejcie i rozpuśćcie pastę w mleku
- Jak tylko pasta się rozpuści dodajcie liście limonki i przełóżcie do garnka kawałki brokuła – doprowadźcie do wrzenia
- Następnie wlejcie do garnka pomidory, dodajcie liście jarmużu i ciecierzycę
- Gotujcie wszystko aż liście jarmużu zmiękną – zajmie to kilka minut. Mieszajcie składniki od czasu do czasu
Gotowe curry podawajcie z ugotowanym ryżem.
.
.
.