Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Orkiszowe placki z orzechami

Weekend to u mnie czas na odpoczynek od biurowej pracy. Pora na spotkanie z przyjaciółki, na spacer po Warszawie. Odpoczynek zawsze rozpoczynam od leniwego śniadania a dzisiaj mam dla Was nowy przepis na orkiszowe placki z orzechami.

Ważne w tym przepisie

Patelnia

W tym, tak jak w innych moich przepisach na śniadaniowe placki, nie używam dużej ilości oleju. Do niektórych przepisów nie dodaję oleju w ogóle. Z tego powodu do smażenia używam dobrej patelni o nieprzywierającej powłoce. Jeżeli chcecie dowiedzieć się jakiej piszcie do mnie na FB.

Blender kielichowy

W końcu kupiłam porządny blender kielichowy. Nowszy model od tego, którego używałam przez ponad 6 lat a który zepsuł mi się rok temu. Wtedy pożałowałam pieniędzy i kupiłam blender innej firmy – paskudztwo jakieś, które nie potrafiło zmiksować nawet banana. Teraz mam porządny sprzęt i wracam do miksowania ciast na gofry, naleśniki i placuszki właśnie w blenderze.

UWAGA – nie musicie od razu łapać za komórki i szukać nowego sprzętu. Nawet jeżeli nie posiadacie blendera ciasto na te orkiszowe placki z orzechami swobodnie przygotujecie mieszając składniki łyżką w misce. Blender sprawia, że zadzieje się to szybciej.

.

Orkiszowe placki z orzechami – składniki na około 12 sztuk

  • 150 g mąki orkiszowej – dzięki niej placki wychodzą puszyste
  • 200 ml mleka (napoju) roślinnego – ja użyłam sojowego ale sprawdzi się też owsiane i migdałowe
  • 2 małe, dojrzałe banany
  • porządna garść siekanych orzechów włoskich – w tych plackach smakują najlepiej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć

Dodatki – siekane orzechy i jogurt roślinny

.

Placki z orzechami – wykonanie

Wersja miksowana w blenderze

  1. Odmierzone składniki, oprócz orzechów, przełóżcie do kielicha i miksujcie 1-2 minuty. Długość miksowania zależy od siły blendera
  2. Następnie przelejcie ciasto do miski i wrzućcie do niego siekane orzechy włoskie. Wmieszajcie je dokładnie w ciasto. Zostawcie sobie kilka do posypania usmażonych placków
  3. Smażcie placki na suchej patelni po 2-3 minuty na każdej ze stron. UWAGA – te placki smażą się szybko. Ja robiłam to na temperaturze 5 w skali od 0 do 9.

Wersja mieszana w misce

  1. W misce dokładnie rozgniećcie banany używając do tego widelca
  2. Następnie wlejcie do niej mleko i olej – dokładnie wymieszajcie składniki
  3. W kolejnym kroku wsypcie do miski mąkę – najlepiej partiami energicznie mieszając ciasto tak aby usunąć grudki
  4. Na końcu wsypcie siekane orzechy i wmieszajcie je w ciasto
  5. Placki smażcie jak wyżej – na suchej patelni

Podawajcie je z roślinnym jogurtem posypane siekanymi orzechami. Smaczne będą polane syropem klonowym.

.

orkiszowe placki z orzechami

.

Tu znajdziecie przepisy na różne śniadania – na placki również.

.