Orkiszowe placki z orzechami
Weekend to u mnie czas na odpoczynek od biurowej pracy. Pora na spotkanie z przyjaciółki, na spacer po Warszawie. Odpoczynek zawsze rozpoczynam od leniwego śniadania a dzisiaj mam dla Was nowy przepis na orkiszowe placki z orzechami.
Spis treści
Ważne w tym przepisie
Patelnia
W tym, tak jak w innych moich przepisach na śniadaniowe placki, nie używam dużej ilości oleju. Do niektórych przepisów nie dodaję oleju w ogóle. Z tego powodu do smażenia używam dobrej patelni o nieprzywierającej powłoce. Jeżeli chcecie dowiedzieć się jakiej piszcie do mnie na FB.
Blender kielichowy
W końcu kupiłam porządny blender kielichowy. Nowszy model od tego, którego używałam przez ponad 6 lat a który zepsuł mi się rok temu. Wtedy pożałowałam pieniędzy i kupiłam blender innej firmy – paskudztwo jakieś, które nie potrafiło zmiksować nawet banana. Teraz mam porządny sprzęt i wracam do miksowania ciast na gofry, naleśniki i placuszki właśnie w blenderze.
UWAGA – nie musicie od razu łapać za komórki i szukać nowego sprzętu. Nawet jeżeli nie posiadacie blendera ciasto na te orkiszowe placki z orzechami swobodnie przygotujecie mieszając składniki łyżką w misce. Blender sprawia, że zadzieje się to szybciej.
.
Orkiszowe placki z orzechami – składniki na około 12 sztuk
- 150 g mąki orkiszowej – dzięki niej placki wychodzą puszyste
- 200 ml mleka (napoju) roślinnego – ja użyłam sojowego ale sprawdzi się też owsiane i migdałowe
- 2 małe, dojrzałe banany
- porządna garść siekanych orzechów włoskich – w tych plackach smakują najlepiej
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
Dodatki – siekane orzechy i jogurt roślinny
.
Placki z orzechami – wykonanie
Wersja miksowana w blenderze
- Odmierzone składniki, oprócz orzechów, przełóżcie do kielicha i miksujcie 1-2 minuty. Długość miksowania zależy od siły blendera
- Następnie przelejcie ciasto do miski i wrzućcie do niego siekane orzechy włoskie. Wmieszajcie je dokładnie w ciasto. Zostawcie sobie kilka do posypania usmażonych placków
- Smażcie placki na suchej patelni po 2-3 minuty na każdej ze stron. UWAGA – te placki smażą się szybko. Ja robiłam to na temperaturze 5 w skali od 0 do 9.
Wersja mieszana w misce
- W misce dokładnie rozgniećcie banany używając do tego widelca
- Następnie wlejcie do niej mleko i olej – dokładnie wymieszajcie składniki
- W kolejnym kroku wsypcie do miski mąkę – najlepiej partiami energicznie mieszając ciasto tak aby usunąć grudki
- Na końcu wsypcie siekane orzechy i wmieszajcie je w ciasto
- Placki smażcie jak wyżej – na suchej patelni
Podawajcie je z roślinnym jogurtem posypane siekanymi orzechami. Smaczne będą polane syropem klonowym.
.
.
Tu znajdziecie przepisy na różne śniadania – na placki również.
.