Zupa warzywna z fasolą i makaronem
Nie przepadam za kremowymi zupami. W misce wolę mieć warzywa, strączki i inne składniki nadające się do gryzienia. Dlatego cienka jest u mnie granica między zupą a gęstym daniem jednogarnkowym. Taka właśnie jest ta zupa warzywna z fasolą i makaronem.
Spis treści
Pewnie niektórzy z Was zaliczą ją do dań typu 'makaron z warzywami’. Nie będzie to dużym błędem – płynu jest w niej jedynie nieco więcej niż w leczo czy gulaszu. W zasadzie to nazywajcie sobie to danie jak chcecie – ja pozostanę przy zupie.
Zupa warzywna z fasolą – składniki na 4 duże porcje
Tak to już jest jak zabieram się za gotowanie w moim 5 litrowym garnku. Wychodzi z niego 4 a czasami i 5 porcji. Oto składniki na tą lekko pikantną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę.
- 1 duża cebula – ja użyłam białej
- 3-4 ząbki czosnku – w zależności od wielkości
- 2 średnie cukinie
- 100 g czerwonej fasoli (waga dla suchego produktu) lub 200 g ugotowanej
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2-3 garści rozdrobnionych liści jarmużu
- 1 butelka passata – około 680 g
- około 500 ml wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki – ja użyłam ostrej
- jedna płaska łyżeczka kuminu
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
plus makaron – wrzuciłam do garnka 250 g chińskiego makaronu chow mein.
Sprawdzi się każdy inny makaron ale uważajcie na pszenny zwykły, orkiszowy, gryczany – one będą potrzebowały dużo więcej wody więc pobiorą ja z dania. Jeżeli nie chcecie, żeby wyszła Wam bardzo gęsta potrawa używając takich makaronów dolejcie dodatkowo około pół litra wody. Albo ugotujcie makaron oddzielnie
.
Zupa warzywna z fasolą – przygotowanie
- Fasolkę namoczcie wieczorem (potrzebuje około 6 h moczenia) i ugotujcie. Albo użyjcie fasolki ze słoika lub puszki
- Cukinię pokrójcie w dużą kostkę a pomidorki w połówki
- W dużym garnku podsmażcie na oleju rzepakowym pokrojoną w kostkę cebulę – aż się zeszkli
- Dorzućcie do niej czosnek pokrojony w plasterki
- Jak tylko poczujecie aromat smażonego czosnku wlejcie do garnka passatę i szklankę (250 ml) wody
- Nie zwlekając wrzućcie cukinię, pomidorki i fasolę
- Teraz jest też pora na przyprawy – wędzoną paprykę, kurkumę i kumin
- Dokładnie wszystko wymieszajcie i poczekajcie aż składniki się zagotują
- Po około 5 minutach gotowania (w tym czasie cukinie lekko zmięknie) wrzućcie makaron i dolejcie kolejną szklankę wody (250 ml). Przykryjcie garnek pokrywką
- Po około 7-10 minutach wrzućcie do garnka jarmuż
- Teraz wystarczy przykryć garnek i poczekać kolejne 2-3 minuty. W tym czasie jarmuż zmięknie a zupa będzie gotowa do jedzenia.
Prawda, że proste? A to jakie smaczne przekonajcie się sami. Dajcie znaka na FB jak Wam ten przepis posmakował.
Inne przepisy na warzywne obiady i kolacje znajdziecie pod tym linkiem.
.
.