Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Zupa warzywna z fasolą i makaronem

Nie przepadam za kremowymi zupami. W misce wolę mieć warzywa, strączki i inne składniki nadające się do gryzienia. Dlatego cienka jest u mnie granica między zupą a gęstym daniem jednogarnkowym. Taka właśnie jest ta zupa warzywna z fasolą i makaronem.

Pewnie niektórzy z Was zaliczą ją do dań typu ‘makaron z warzywami’. Nie będzie to dużym błędem – płynu jest w niej jedynie nieco więcej niż w leczo czy gulaszu. W zasadzie to nazywajcie sobie to danie jak chcecie – ja pozostanę przy zupie.

Zupa warzywna z fasolą – składniki na 4 duże porcje

Tak to już jest jak zabieram się za gotowanie w moim 5 litrowym garnku. Wychodzi z niego 4 a czasami i 5 porcji. Oto składniki na tą lekko pikantną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę.

  • 1 duża cebula – ja użyłam białej
  • 3-4 ząbki czosnku – w zależności od wielkości
  • 2 średnie cukinie
  • 100 g czerwonej fasoli (waga dla suchego produktu) lub 200 g ugotowanej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2-3 garści rozdrobnionych liści jarmużu
  • 1 butelka passata – około 680 g
  • około 500 ml wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki – ja użyłam ostrej
  • jedna płaska łyżeczka kuminu
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy

plus makaron – wrzuciłam do garnka 250 g chińskiego makaronu chow mein.

Sprawdzi się każdy inny makaron ale uważajcie na pszenny zwykły, orkiszowy, gryczany – one będą potrzebowały dużo więcej wody więc pobiorą ja z dania. Jeżeli nie chcecie, żeby wyszła Wam bardzo gęsta potrawa używając takich makaronów dolejcie dodatkowo około pół litra wody. Albo ugotujcie makaron oddzielnie

.

Zupa warzywna z fasolą – przygotowanie

  1. Fasolkę namoczcie wieczorem (potrzebuje około 6 h moczenia) i ugotujcie. Albo użyjcie fasolki ze słoika lub puszki
  2. Cukinię pokrójcie w dużą kostkę a pomidorki w połówki
  3. W dużym garnku podsmażcie na oleju rzepakowym pokrojoną w kostkę cebulę – aż się zeszkli
  4. Dorzućcie do niej czosnek pokrojony w plasterki
  5. Jak tylko poczujecie aromat smażonego czosnku wlejcie do garnka passatę i szklankę (250 ml) wody
  6. Nie zwlekając wrzućcie cukinię, pomidorki i fasolę
  7. Teraz jest też pora na przyprawy – wędzoną paprykę, kurkumę i kumin
  8. Dokładnie wszystko wymieszajcie i poczekajcie aż składniki się zagotują
  9. Po około 5 minutach gotowania (w tym czasie cukinie lekko zmięknie) wrzućcie makaron i dolejcie kolejną szklankę wody (250 ml). Przykryjcie garnek pokrywką
  10. Po około 7-10 minutach wrzućcie do garnka jarmuż
  11. Teraz wystarczy przykryć garnek i poczekać kolejne 2-3 minuty. W tym czasie jarmuż zmięknie a zupa będzie gotowa do jedzenia.

Prawda, że proste? A to jakie smaczne przekonajcie się sami. Dajcie znaka na FB jak Wam ten przepis posmakował.

Zupa warzywna z fasolą

Inne przepisy na warzywne obiady i kolacje znajdziecie pod tym linkiem.

.

.