Placki z całych płatków owsianych z bananem
Dawno nie wrzucałam tutaj przepisu na śniadaniowe placki. Latem trzymam się z daleka od rozgrzanej patelni. Skoro jednak mamy już jesień to możecie spodziewać się ciepłych śniadań, aromatycznych zup i makaronów oraz obłędnie smacznych ciast. A dzisiaj mam dla Was placki z całych płatków owsianych słodzone bananem.
Spis treści
Potrzeba matką wynalazków
Zwyczajnie nie miałam w domu mąki – nawet grama a zachciało mi się wieczorem placków na śniadanie. Nastawiłam 'nocną owsiankę’ czyt. namoczyłam na noc płatki górskie i z rana usmażyłam placki. Wyszły doskonałe.
Pancakes przygotowane z całych płatków owsianych to alternatywa do placków z mąki oraz placków z ciasta miksowanego w blenderze kielichowych – całą masę różnych przepisów znajdziecie pod tym linkiem.
.
Placki z całych płatków owsianych – składniki
Z podanych niżej proporcji wyszło mi 9 placków.
- 120 g płatków owsianych – górskich (waga dla suchych płatków). Błyskawiczne oraz zwykłe płatki nie nadają się do tego przepisu. Pierwsze są zbyt glutowane a drugie zbyt twarde.
- 1 bardzo dojrzały banan
- 4 łyżki mleka roślinnego – użyłam sojowego niesłodzonego
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
- zimna woda – ilość potrzebna do namoczenia płatków
Placki – przygotowanie
- Wieczorem zalejcie płatki zimną wodą w takiej ilości aby przykryła płatki. Do moczenia wykorzystajcie słoik albo pojemnik z pokrywką. Zalane wodą płatki na noc wsadźcie do lodówki
- Rano w misce rozgniećcie banana – widelec sprawdzi się idealnie
- Dokładnie wymieszajcie banana z płatkami owsianymi
- Dolejcie do nich mleko roślinne oraz olej rzepakowy i znowu dokładnie wszystko wymieszajcie
- Tak przygotowane ciasto smażcie na suchej patelni – po 2-3 minuty na każdej ze stron.
UWAGA – to ciasto szybko się smaży. Pilnujcie placuszków aby ich nie przypalić. Ja swoje smażyłam na temperaturze 5 w skali od 0 do 9.
Placki podawajcie z roślinnym jogurtem i ulubionymi owocami.
Smacznego i na zdrowie.
.
.
Dajcie znaka na FB jakie placki śniadaniowe najczęściej goszczą na Waszych talerzach.
.
.