Placki z dżemem brzoskwiniowym zamiast jajka
Oto kolejny przepis na śniadaniowe placki (pancakes), w którym testuję zamienniki jajka. Tym razem zabrałam się za placki z dżemem brzoskwiniowym.
Spis treści
Proste i szybkie w wykonaniu
Takie właśnie są te placki. Oto kilka podpowiedzi na wstępie:
- wystarczy w misce wymieszać 3 składniki (wymieniam je poniżej) i smażyć placki na suchej patelni. Nie polecam tego ciasta miksować w blenderze kielichowym – lepiej jak zostaną Wam kawałki owoców z dżemu
- od ponad 9 lat używam w kuchni patelni z nieprzywierającą powłoką. Takie nadają się do smażenia bez tłuszczu. Jak chcecie poznać polecaną markę napiszcie do mnie wiadomość na FB – podpowiem jaką patelnię kupić do smażenia m.in. placków
.
Placki z dżemem zamiast jajka – składniki na około 12 sztuk
- 200 ml mleka (napoju) roślinnego – sprawdzi się sojowe, migdałowe, owsiane. Ryżowe nie nadaje się do smażenia placków
- 150 g mąki jaglanej – możecie ją zamienić na pszenną, gryczaną kukurydzianą, owsianą. Kokosowa nie nadaje się do smażenia placków – za bardzo chłonie płyny i przez to placki się rozpadają
- 4 czubate łyżki dżemu brzoskwiniowego – nisko słodzonego
.
Placki – przygotowanie
- Tak jak wspomniałam na początku – odmierzone składniki wymieszajcie łyżką w misce. Rozpocznijcie od rozpuszczenia dżemu w mleku roślinnym a następnie stopniowo dodawajcie mąkę dokładnie wszystko mieszając. Jeżeli zauważycie grudki mąki to rozgniatajcie je łyżką o ściankę miski
- Tak przygotowane ciasto powinno mieć raczej gęstą konsystencję – nie może być tak płynne jak ciasto na naleśniki. Jeżeli widzicie, że płynie z łyżki jak woda dosypcie więcej mąki. Gdy jest za gęste i ledwo udaje Wam się zdjąć je z łyżki to dolejcie mleka
- Nakładajcie ciasto łyżką na rozgrzaną, suchą patelnię. Ja ustawiam temperaturę na płycie elektrycznej na 6 w skali od 0 do 9. Te placki usmażyłam z 2 łyżek ciasta na 1 placek.
- Smażcie je po 1-2 minuty na każdej ze stron
UWAGA – te placki bardzo szybko się smażą. Uważajcie żeby ich nie spalić.
Podawajcie do nich:
- ulubione owoce – najlepiej świeże
- jogurt – ja podałam roślinny z jagodami
- koniecznie orzechy lub masło orzechowe – pamiętając, że w cieśnie nie ma tłuszczu
Tłuszcze w diecie są nam potrzebne. Pełnią w organizmie wiele funkcji m.in. są nośnikami dla spożywanych witamin – A, K, E i D.
Także zawsze pamiętajcie o tłuszczowych składnikach w Waszych posiłkach.
Inne przepisy na śniadaniowe placuszki znajdziecie na blogu pod tym linkiem.
.
.