Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Placki z dżemem brzoskwiniowym zamiast jajka

Oto kolejny przepis na śniadaniowe placki (pancakes), w którym testuję zamienniki jajka. Tym razem zabrałam się za placki z dżemem brzoskwiniowym.

Proste i szybkie w wykonaniu

Takie właśnie są te placki. Oto kilka podpowiedzi na wstępie:

  • wystarczy w misce wymieszać 3 składniki (wymieniam je poniżej) i smażyć placki na suchej patelni. Nie polecam tego ciasta miksować w blenderze kielichowym – lepiej jak zostaną Wam kawałki owoców z dżemu
  • od ponad 9 lat używam w kuchni patelni z nieprzywierającą powłoką. Takie nadają się do smażenia bez tłuszczu. Jak chcecie poznać polecaną markę napiszcie do mnie wiadomość na FB – podpowiem jaką patelnię kupić do smażenia m.in. placków

.

Placki z dżemem zamiast jajka – składniki na około 12 sztuk

  • 200 ml mleka (napoju) roślinnego – sprawdzi się sojowe, migdałowe, owsiane. Ryżowe nie nadaje się do smażenia placków
  • 150 g mąki jaglanej – możecie ją zamienić na pszenną, gryczaną kukurydzianą, owsianą. Kokosowa nie nadaje się do smażenia placków – za bardzo chłonie płyny i przez to placki się rozpadają
  • 4 czubate łyżki dżemu brzoskwiniowego – nisko słodzonego

.

Placki – przygotowanie

  1. Tak jak wspomniałam na początku – odmierzone składniki wymieszajcie łyżką w misce. Rozpocznijcie od rozpuszczenia dżemu w mleku roślinnym a następnie stopniowo dodawajcie mąkę dokładnie wszystko mieszając. Jeżeli zauważycie grudki mąki to rozgniatajcie je łyżką o ściankę miski
  2. Tak przygotowane ciasto powinno mieć raczej gęstą konsystencję – nie może być tak płynne jak ciasto na naleśniki. Jeżeli widzicie, że płynie z łyżki jak woda dosypcie więcej mąki. Gdy jest za gęste i ledwo udaje Wam się zdjąć je z łyżki to dolejcie mleka
  3. Nakładajcie ciasto łyżką na rozgrzaną, suchą patelnię. Ja ustawiam temperaturę na płycie elektrycznej na 6 w skali od 0 do 9. Te placki usmażyłam z 2 łyżek ciasta na 1 placek.
  4. Smażcie je po 1-2 minuty na każdej ze stron

UWAGA – te placki bardzo szybko się smażą. Uważajcie żeby ich nie spalić.

Podawajcie do nich:

  • ulubione owoce – najlepiej świeże
  • jogurt – ja podałam roślinny z jagodami
  • koniecznie orzechy lub masło orzechowe – pamiętając, że w cieśnie nie ma tłuszczu

Tłuszcze w diecie są nam potrzebne. Pełnią w organizmie wiele funkcji m.in. są nośnikami dla spożywanych witamin – A, K, E i D.

Także zawsze pamiętajcie o tłuszczowych składnikach w Waszych posiłkach.

placki z dżemem na śniadanie

Inne przepisy na śniadaniowe placuszki znajdziecie na blogu pod tym linkiem.

.

.