Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Owoce pod owsianą kruszonką na zdrowy deser

Nie ma nic lepszego w lecie niż świeże, dojrzałe, soczyste i obłędnie pachnące lokalne owoce. Brzoskwinie, nektarynki, maliny, porzeczki, jagody, wczesne jabłka. Uwielbiam jeść je na surowo ale czasami kuszę się na pieczone owoce pod owsianą kruszonką. W takiej postaci polecam podawać je na deser.

Owoce pod owsianą kruszonką – składniki na 2 porcje

Owoce piekłam w żaroodpornym naczyniu o wymiarach 15×23 cm. Jeżeli użyjecie większego to odpowiednio zwiększcie ilość niżej wymienionych składników:

  • kilka świeżych owoców pokrojonych w plastry lub kawałki – ja wykorzystałam lato i świeże brzoskwinie oraz śliwki
  • około 10 czubatych łyżek płatków owsianych – górskich (zwykłych nie używam a błyskawicznych nie lubię)
  • garść orzechów laskowych
  • 5-6 łyżek syropu klonowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego (na takim możne smażyć i piec)
    .
owoce pod owsianą kruszonką owoce

.

Owoce pod owsianą kruszoną – przygotowanie

  1. Owoce dokładnie umyjcie (możecie zastosować te sposoby na pozbycie się pestycydów i bakterii) i pokrójcie w plasterki lub małe kawałki
  2. Przełóżcie je do naczynia, w którym będą się piekły. Ja wykorzystałam ceramiczną foremkę/ miskę żaroodporną idealną do pieczenia małych porcji. Używam jej do pieczenia warzywnych pasztetów, brownie, warzyw i teraz owoców. Naczynia nie smarujcie olejem – nie będzie to konieczne
  3. W misce przygotujcie “kruszonkę” – wymieszajcie siekane orzechy laskowe z górskimi płatkami owsianymi
  4. Wlejcie do nich syrop klonowy i olej rzepakowy
  5. Wszystkie składniki kruszonki dokładnie wymieszajcie – powinny się lekko ze sobą skleić
  6. Następnie przełóżcie kruszonkę na owoce równomiernie rozkładając ją na całe naczynie

Czas pieczenia to 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza – bez termoobiegu.

Ja piekłam z opcją grzania od góry – chciałam aby kruszonka się lekko przypiekła ale owoce zachowały swój kształt – nie lubię “rozciapanych” śliwek i brzoskwiń.

Ten deser najlepiej smakuje na ciepło – płatki są wtedy chrupiące. Na zimno też będzie ok ale z już lekko rozmokniętymi płatkami. Także wybierzcie najlepszą opcję dla siebie bo wiadomo – o gustach się nie dyskutuje.

owoce pod owsianą kruszonką

Inne przepisy na domowe desery znajdziecie tutaj. Dajcie znaka na FB jakie są Wasze ulubione desery z owocami.

.

.