Szparagi z makaronem w sosie pomidorowym
Oto kolejny, szybki pomysł na zielone szparagi. Białych nie lubię więc o nich Wam pisać nie będę. Zielone szparagi z makaronem w sosie pomidorowym są mega proste w przygotowaniu i obłędnie smaczne. Koniecznie ich wypróbujcie zanim skończy się sezon.
Spis treści
Zielone szparagi
Świetnie smakują gotowane – najlepiej krótko na parze, grillowane, pieczone i smażone. Ja upodobałam je sobie również na surowo – jako dodatek do sałatek albo do kanapek. Próbowaliście już surowych szparagów?
.
Szparagi z makaronem w sosie pomidorowym
Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu kukurydzianego typu spaghetti
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów w całości
- 2 łyżki oleju rzepakowego (rafinowanego) – do smażenia
- pół pęczka szparagów – najlepiej zielonych
- garść liści jarmużu
- chilli – ilość wedle uznania
- czarny pieprz – do posypania już na talerzach
- bazylia – najlepiej świeże liście ale jak nie macie to użyjcie suszonych (jak ja). Świeże dodajcie na samym końcu duszenia lub już na telarze
.
Szparagi z pomidorami i makaronem – przygotowanie
- Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Po ugotowaniu przelejcie go zimną wodą i odcedźcie. Ja przeważnie nastawiam makaron do gotowania i w tym samym czasie przygotowuję warzywa. W ten sposób skracam stanie przy garach do minimum
- Na patelni pogrzejcie olej i wrzućcie na niego plasterki czosnku. Jak tylko olej zacznie skwierczeć dodajcie szparagi pocięte w mniejsze kawałki
- Po chwili szparagi i czosnek zaczną się rumienić – to będzie pora na dodanie pomidorów i przypraw
- Kilka minut duszenia pod przykryciem (2-3 minuty) i dorzućcie do nich umyte liście jarmużu. Jeszce minuta, góra dwie i danie będzie gotowe
- Wymieszajcie dokładnie warzywa z makaronem
Podawajcie ze świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Inne przepisy na dania ze szparagami znajdziecie pod tagiem szparagi. Na komentarze jest miejsce ale tylko pod postem na FB.
.
.