Makaron z cytrynowo-orzechowym sosem i szparagami
Jeszcze mi się nie znudziły i mam nadzieję, że Wam również. W sezonie świeże, zielone szparagi mogę jeść codziennie. Gotowane, duszone, smażone i na surowo. Dzisiaj mam dla Was przepis na Makaron z cytrynowo-orzechowym sosem i szparagami.
Spis treści
Słowo na początek
W tym przepisie możecie użyć dowolnego makaronu. Sprawdzą się:
- kukurydziany – jak u mnie
- orkiszowy
- gryczany
- pszenny razowy (gruboziarnisty)
- pszenny biały
- ryżowy – gruby oraz cienki
- sojowy
.
Makaron z cytrynowo-orzechowym sosem – składniki na 2 porcje
- 200 g suchego makaronu
- pół pęczka zielonych szparagów
- 3-4 ząbki czosnku
- świeżo mielony czarny pieprz – ilość wedle Waszego uznania
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sos do makaronu:
- 2 łyżki gładkiego masła z orzeszków ziemnych
- 1 czubata łyżeczka pasty miso lub płaska łyżka jasnego sosu sojowego
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- woda – jeżeli sos wyjdzie za gęsty
.
Makaron z cytrynowo-orzechowym sosem – przygotowanie
- Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu
- W czasie gotowania umyjcie dokładnie szparagi i pokrójcie je na mniejsze kawałki
- Na patelni podsmażcie czosnek (pokrojony w plasterki) – od razu dodajcie do niego szparagi. Niech się razem podsmażą. Nie trzymajcie ich tam dłużej niż 5 minut
- W międzyczasie w miseczce wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki sosu. Powinny utworzyć gładki, lejący się sos. Jeżeli jest za gęsty to dolejcie odrobinę wody
- Makaron powinien być już gotowy. Odcedźcie go i zlejcie zimną wodą – tak się nie sklei
- Przełóżcie go z powrotem do garnka, w którym się gotował i polejcie sosem. Dokładnie wymieszajcie sos z makaronem
I to już koniec. Teraz wystarczy przełożyć makaron na talerze, dodać do niego smażone szparagi i posypać danie świeżo mielonym pieprzem.
Tak – to jest aż tak prosty przepis a ten makaron najlepiej smakuje na zimno w upalne dni.
Inne przepisy na dania z makaronem znajdziecie tutaj a pomysły na szparagi tutaj.
Z pytaniami i komentarzami wpadajcie na FB.
.
.
.